Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με άγριες προθέσεις έρχεται η Τρόικα και η DGCom στην Ελλάδα βάζοντας στο μικροσκόπιο οικονομία και τράπεζες - Γιατί υπάρχει προκατάληψη για την ΕΤΕ; - Τα 9 καυτά ζητήματα για το banking που θα επιμένει για άμεσες λύσεις η Τρόικα

 Με άγριες προθέσεις έρχεται η Τρόικα και η DGCom στην Ελλάδα βάζοντας στο μικροσκόπιο οικονομία και τράπεζες - Γιατί υπάρχει προκατάληψη για την ΕΤΕ; - Τα 9 καυτά ζητήματα για το banking που θα επιμένει για άμεσες λύσεις η Τρόικα
Στην κυριολεξία με άγριες προθέσεις έρχεται η Τρόικα  στην Ελλάδα βάζοντας στο μικροσκόπιο οικονομία και τράπεζες.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Τρόικα τόσο στο σκέλος της οικονομίας όσο και στο σκέλος των τραπεζών ετοιμάζει μπαράζ επιθέσεων καθώς θα αναδείξει θέματα τα οποία είχαν παραγκωνιστεί ή σκόπιμα παραμεριστεί λόγω των Γερμανικών εκλογών.

Σήμερα 17 Σεπτεμβρίου έρχεται στην Αθήνα ο Gert Jan Koopman αναπληρωτής διευθυντής υπεύθυνος για τις κρατικές ενισχύσεις  state aid, της Directorate-General for Competition (DGCom) δηλαδή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμούς της ΕΕ.
Ο Koopman θα παραμείνει στην Αθήνα το διάστημα 17 με 19 Σεπτεμβρίου και θα απαιτήσει με σύντομο χρονικό διάστημα να δρομολογηθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που ορισμένοι τα θεωρούν θεραπεία σοκ στις ελληνικές τράπεζες
Η προεκλογική περίοδος στην Γερμανία βαίνει προς το τέλος της και προφανώς αναμένεται να πέσουν οι μάσκες της δήθεν θετικής αντιμετώπισης προς την Ελλάδα.
Από τα email που έχουν ανταλλάξει στο υπουργείο Οικονομικών με στελέχη της Τρόικα, καθίσταται κατανοητό ότι έχουν εγείρει μια πλειάδα ζητημάτων τα οποία φαινόντουσαν έως το πρόσφατο παρελθόν ότι είχαν επιλυθεί.
Η Τρόικα έρχεται με άγριες προθέσεις και όπως όλα δείχνουν, λαμβάνοντας υπόψη και την στάση του έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ζητάει από την Γερμανία και συνολικά από την Τρόικα να μην επωμιστεί άλλα βάρη η ελληνική κοινωνία, η έκθεση προόδου δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά του Ιουλίου.
Η έκθεση προόδου που θα ανακοινωθεί στα μέσα Οκτωβρίου δεν θα είναι μια χαριστική έκθεση ιδεών για το πόσο καλά τα έχει κάνει η Ελλάδα.
Στις μεταρρυθμίσεις και ειδικά στις ιδιωτικοποιήσεις, σχεδόν η Ελλάδα έχει αποτύχει.
Σε αυτό το δίπτυχο η Τρόικα θα επιμείνει ενώ υπάρχουν ενδείξεις και για νέες σημαντικές απαιτήσεις προς την μείωση των δημοσίων υπαλλήλων.
Παράλληλα η Τρόικα και ειδικά η DGCom από τις επιστολές που έχουν ήδη ανταλλαγεί με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς προκύπτει ότι υπάρχει μια προκατάληψη για την Εθνική.
Κάθε φορά που αναφέρονται στην Εθνική την αντιμετωπίζουν ως μια παθογενή κατάσταση.
Δεν είναι μόνο το θέμα της εθελουσίας των 2000 ατόμων που μπλοκάρει η Τρόικα ή οι εισηγήσεις για εκκαθάριση του Ταμείου Αυτασφάλισης αλλά είναι κυρίως η γενική άποψη που επικρατεί ότι το κράτος προστατεύει την Εθνική που είναι κεφαλαιακά ανεπαρκής.
Τρόικα και DGCom θα εστιαστούν
1)Στην κεφαλαιακή ανεπάρκεια της Εθνικής και της Eurobank καθώς διαθέτουν είτε οριακούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, είτε χαμηλότερους από τους επιτρεπόμενους δηλαδή core tier 1 στο 9% που είναι το ελάχιστο προαπαιτούμενο.  
2)Τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank δεν θα περάσουν τα stress tests και θα κληθούν πολύ άμεσα να λάβουν ριζικά μέτρα ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας.
3)Θα απαιτηθεί να τηρηθεί η DGCom ένα χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια και στις καταθέσεις.
Ήδη η Πειραιώς ξεκίνησε πρώτη τον χορό των ανακοινώσεων σε μειώσεις επιτοκίων και ακλούθησαν η Eurobank και έπονται οι άλλες τράπεζες.
Ωστόσο στο θέμα της μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων η DGCom έχει μεγάλες απαιτήσεις.
4) Μείωση λειτουργικού κόστους.
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα εθελουσίας εξόδου που δυνητικά θα φθάσουν τους 5800 εργαζομένους.
Με βάση πρώτους υπολογισμούς το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θα αφορά στην Εθνική τράπεζα, που θα κινηθεί μεταξύ 2000 εργαζομένων, στην Πειραιώς έφθασε τους  2182 εργαζομένους, στην  Eurobank έως 600-700 εργαζομένων και στην Alpha 250-400 εργαζομένους.
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του good Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έφθασε τους 615 εργαζομένους.
Συνολικά δηλαδή θα αποχωρήσουν περίπου 5800 εργαζόμενοι.
Αν ληφθούν υπόψη κυρίως τα κοστολόγια των εθελουσιών τύπου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου  και αν ισχύσει το νούμερο των 5800 εργαζομένων που θεωρείται βασικό σενάριο τότε μπορεί να αναφερθεί ότι το κόστος για το σύστημα cash και αποζημιώσεις εισφορών και άλλα διαμορφώνεται στα 275-300 εκατ ευρώ.
5)Η Τρόικα μπλοκάρει όμως την εθελουσία της Εθνικής έως 2000 ατόμων επειδή θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμο το Ταμείο Αυτασφάλισης προσωπικού της Εθνικής και ζητάει μάλιστα την εκκαθάριση του.
6)Θα θέσει η DGCom θέμα πιστωτικής επέκτασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει πλαφόν σε κάθε τράπεζα με βάση την κρατική βοήθεια που έχει λάβει.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια δεν καταγράφεται πιστωτική επέκταση αλλά πιστωτική συρρίκνωση στο ελληνικό banking.
Το συμπέρασμα είναι ότι η Τρόικα δεν επιθυμεί πιστωτική επέκταση γιατί οι μεν Εθνική και Eurobank δεν μπορούν να χορηγήσουν δάνεια καθώς έχουν ακόμη κεφαλαιακές ελλείψεις ενώ στην Πειραιώς η Τρόικα αναφέρει ότι η τράπεζα έχει ήδη μεγάλο χαρτοφυλάκιο δανείων το οποίο πρέπει να διαχειριστεί.
7)Πολύ αυστηρές συστάσεις έχουν δοθεί για το θέμα των θυγατρικών και συμμετοχών.
Η τρόικα ζητάει άμεσο ξεκαθάρισμα, άμεσες πωλήσεις ώστε οι τράπεζες να ενισχύσουν περαιτέρω τα κεφάλαια τους.
Οι μη core δραστηριότητες είναι δεδομένο ότι θα πωληθούν.
8)Ο Koopman έχει ζητήσει από το ΤΧΣ αναλυτικά στοιχεία για τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στις τράπεζες και την απόδοση των κεφαλαίων αυτών, ενώ φαίνεται ότι έχουν καταστρωθεί σχέδια για τα  Βαλκάνια μέσω της σύστασης εταιριών holding εταιρίας συμμετοχών  όπου θα συμμετέχουν και οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες.
9)Για τις θυγατρικές στα Βαλκάνια φαίνεται ότι προκρίνεται η  λύση της σύστασης εταιριών holding.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε κάθε χώρα θα συσταθεί μια κοινή εταιρία holding στην οποία θα συμμετέχουν με βάση την δυναμικότητα τους και οι 4 συστημικές τράπεζες.
Π.χ. στην Βουλγαρία θα μπορούσε να συσταθεί μια εταιρία holding στην οποία να συμμετάσχουν και οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες και η νέα τράπεζα να εμφανίζεται με 4 μετόχους κοινή στρατηγική, μειώνοντας τα λειτουργικά κόστη και αυξάνοντας την απόδοση κεφαλαίου.
Οι εναλλακτικές είναι δύο ή να συσταθεί holding κατά χώρα ή μια ενιαία holding για όλα τα Βαλκάνια.
Την λύση αυτή δηλαδή της σύστασης εταιρίας ή εταιριών συμμετοχών (holding) φαίνεται ότι υποστηρίζει η Τρόικα, το ΤΧΣ αλλά και ορισμένες τράπεζες π.χ. όπως η τράπεζα Πειραιώς.
Η παρουσία των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια εμφανίζει ιδιαιτερότητες.
Α)Υπάρχει χάσμα δανείων προς καταθέσεις μεγάλο στις θυγατρικές στα Βαλκάνια περιορίζοντας ή μηδενίζοντας τα περιθώρια ανάπτυξης ελλείψει σοβαρής χρηματοδότησης.
Β)Καταγράφεται στα βαλκάνια χαμηλότατη απόδοση του επενδεδυμένου κεφαλαίου και υπεράριθμο προσωπικό δηλαδή υψηλά λειτουργικά κόστη.

(Πρώτη ενημέρωση 08:12, 17 Σεπτεμβρίου 2013)

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης