Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Περί τα 10,5 δισεκ. θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για νέες ζημίες και παλαιές μαύρες τρύπες - Περίπου 5,5 δισεκ. για τα νέα stress tests και 5 δισεκ. για την κάλυψη των κεφαλαίων που επένδυσε το ΤΧΣ ώστε να κλείσει τις αρνητικές καθαρές θέσεις

Περί τα 10,5 δισεκ. θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για νέες ζημίες και παλαιές μαύρες τρύπες - Περίπου 5,5 δισεκ. για τα νέα stress tests και 5 δισεκ. για την κάλυψη των κεφαλαίων που επένδυσε το ΤΧΣ ώστε να κλείσει τις αρνητικές καθαρές θέσεις
Πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για να καλύψουν τις νέες ζημίες από τα stress tests και τις παλαιές ζημίες από τις αρνητικές καθαρές θέσεις;
Με βάση όλες τις ενδείξεις θα χρειαστούν περίπου 5,5 δισεκ. για τα νέα stress tests και 5 δισεκ. για την κάλυψη των κεφαλαίων που επένδυσε το ΤΧΣ ώστε να κλείσει τις αρνητικές καθαρές θέσεις δηλαδή συνολικά 10,5 δισεκ. ευρώ.  

Το ΤΧΣ διαθέτει κεφαλαιακό απόθεμα capital buffer περίπου 8,5 δισεκ. και οι τράπεζες μαζί με τις μελλοντικές συνέργειες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εσωτερική αξία κεφαλαίου 5 με 5,5 δισεκ. ευρώ τα επόμενα χρόνια δηλαδή συνολικά 13,5 με 14 δισεκ. ευρώ κεφαλαιακό απόθεμα που είναι επαρκές για τις σωρευτικές νέες και παλαιές ζημίες.
Με βάση μια συντηρητική προσέγγιση θα προκύψει από την Blackrock που με βάση την διαγνωστική μελέτη που θα παραδώσει στην ΤτΕ θα προσδιοριστεί και η κεφαλαιακή ζημία που υπολογίζεται σε 5,5 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο αναφέρουμε για πολλοστή φορά ότι τα 5,5 δισεκ. αφορούν αποκλειστικά τις κεφαλαιακές ζημίες από την αξιολόγηση των δανείων και όχι από άλλους δυνητικούς κινδύνους π.χ. επαναξιολόγηση των αναχρηματοδοτούμενων δανείων που θεωρούνται ότι εξυπηρετούνται.  
Λαμβάνοντας υπόψη ορισμένες ενδείξεις και παραδοχές της πρώτης μελέτης της Blackrock προκύπτουν σύμφωνα με πηγή που δύναται να γνωρίζει περίπου 1 με 1,35 δισεκ. νέες κεφαλαιακές ζημίες για την Εθνική, 1 δισεκ. για την Alpha bank, περίπου 1,5 δισεκ. ευρώ στην Eurobank και 1,5 δισεκ. ευρώ στην Πειραιώς.
Αυτές οι κεφαλαιακές ζημίες μπορούν να θεωρηθούν απορροφήσιμες υπό την έννοια ότι μέσω μηχανισμών εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου τα 5,5 δισεκ. μπορούν να καλυφθούν συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank τουλάχιστον 1,3 με 1,5 δισεκ. ευρώ.  
Υπενθυμίζεται ότι η νέα έκθεση της Blackrock για τα προβληματικά δάνεια θα αφορά την περίοδο 2013 με 2018 δηλαδή 5ετία και παράλληλα θα περιλαμβάνει και τις δραστηριότητες στο εξωτερικό.
Το βάθος της 5ετίας κατά την άποψη μας είχε στόχο να βοηθήσει τις τράπεζες.
Π.χ. μετά από 2-3 χρόνια οι πολύ υψηλές προβλέψεις των τραπεζών μπορεί να στηρίξουν την κερδοφορία καθώς μερικές τράπεζες θα μπορούν να ανακαλούν μέρος παρελθουσών προβλέψεων ή να καρπούνται έσοδα από δάνεια που έχουν υπερκαλυμμένους δείκτες προβλέψεων.
Όμως ενώ όλοι εστιάζονται στα νέα stress tests και στην έκθεση της Blackrock για το τραπεζικό σύστημα που αναμένεται να επιφέρει κεφαλαιακή ζημία 5,5 δισεκ. ευρώ σε ένα capital buffer του ΤΧΣ περί τα 8,5 δισεκ. ευρώ.
Όμως υπάρχουν και άλλα εξίσου σοβαρά προβλήματα τα οποία όλα μαζί υπερδιογκώνουν το πρόβλημα.
Κατ΄ εκτίμηση μόνο η Εθνική και η Eurobank που συνεχίζουν να εμφανίζουν ασθενικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας 9,2% και 8,5% αντίστοιχα – ορισμένοι αξιολογούν ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας είναι χαμηλότεροι – θα πρέπει να βρουν το επόμενο διάστημα 5 δισεκ. ευρώ.
Το ποσό δεν είναι υπερβολικό και δικαιολογείται όχι μόνο στην λογική των επαρκών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας ειδικά στο core tier 1 αλλά και σε μια άλλη ασύμμετρη παράμετρο που η χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει προεξοφλήσει και δεν έχει αποτιμήσει.
Όταν το ΤΧΣ επένδυσε 15,6 δισεκ. ευρώ στην Εθνική και Eurobank κάλυψε και τις μαύρες τρύπες τους που ήταν περίπου 5 δισεκ. ευρώ.
Αυτά τα 5 δισεκ. ευρώ τα κάλυψε το ΤΧΣ και όλοι – προφανώς λανθασμένα – θεωρούν ότι δεν θα ζητηθούν ποτέ δεν θα απαιτηθούν ποτέ από το ΤΧΣ.
Αυτό είναι λάθος το ΤΧΣ θέλει οι δύο τράπεζες να παράξουν μέσα από εσωτερικούς μηχανισμούς κεφάλαιο συνολικά 5 δισεκ. ευρώ για να καλύψουν εσωτερικά τις μαύρες τρύπες που κάλυψε το ΤΧΣ.
Το θέμα αυτό είναι τεράστιο, κεφαλαιώδες και η αγορά λανθασμένα δεν έχει αποτιμήσει
Ο πιο επικίνδυνος ο πιο ύπουλος εχθρός των τραπεζών είναι η «αθώα» αξιολόγηση των αναχρηματοδοτούμενων δανείων.
Η Blackrock θα πραγματοποιήσει δύο μελέτες.
Η πρώτη που αποτελεί και την επικαιροποίηση της παλαιότερης για τα προβληματικά δάνεια και την πολιτική προβλέψεων.
Η δεύτερη σχετίζεται με την αξιολόγηση των αναχρηματοδοτούμενων δανείων που θεωρούνται εξυπηρετούμενα.
Ειδικά στα επιχειρηματικά δάνεια φθάνουν τα 75 δισεκ οι αναχρηματοδοτήσεις.
Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι θα υπάρξει πρόβλημα γιατί σε ορισμένα δάνεια οι μεθοδολογίες που είχαν ακολουθηθεί δεν συμβαδίζουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Τα εξυπηρετούμενα – αναχρηματοδοτούμενα δάνεια κρύβουν τεράστιο ρίσκο γιατί μπορεί να αποδειχτεί ότι ορισμένα από αυτά απλά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, απλά κακώς λογίζονταν ως υγιή και εξυπηρετούμενα.
Το πρόβλημα αυτό ανησυχεί τους έλληνες τραπεζίτες πολύ σοβαρά.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:12, 20 Σεπτεμβρίου 2013)

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης