Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 30 Σεπτεμβρίου υποβάλλουν οι ελληνικές τράπεζες τα restructuring plan στην ΤτΕ για να εγκριθούν – Περιλαμβάνουν 11 σημεία συμφωνίας – Πιστωτική επέκταση από το 2015, στο 15% του ενεργητικού η εξάρτηση από το ευρωσύστημα

 Στις 30 Σεπτεμβρίου υποβάλλουν οι ελληνικές τράπεζες τα restructuring plan στην ΤτΕ για να εγκριθούν – Περιλαμβάνουν 11 σημεία συμφωνίας – Πιστωτική επέκταση από το 2015, στο 15% του ενεργητικού η εξάρτηση από το ευρωσύστημα
Στις 30 Σεπτεμβρίου, την ερχόμενη Δευτέρα υποβάλλουν οι ελληνικές τράπεζες τα restructuring plan, τα πλάνα αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνουν 11 σημεία συμφωνίας και τα οποία θα αξιολογηθούν για να εγκριθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η παράμετρος αυτή είναι άκρως σημαντική γιατί η ΤτΕ ως θεσμική αρχή συνεργάζεται με τις τράπεζες και μπορεί να σχηματοποιηθεί ένα επαρκές και αποτελεσματικό πλάνο αναδιάρθρωσης που θα καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress tests ενώ θα εγκριθούν από την Τρόικα και την DGCom.
Όσες φορές η ΤτΕ έχει υποβάλλει προτάσεις στην Τρόικα και την DGCom αυτές έχουν εγκριθεί.
Τα πλάνα αναδιάρθρωσης έχουν τεράστια σημασία για τις τράπεζες γιατί θα καθορίσουν την στρατηγική έως το 2017.
Θα είναι σαν άτυπα business plan τα οποία όμως δεν θα έχουν τους υπερφιλόδοξους στόχους του 2006 αλλά θα στηρίζονται σε μια λογική αναδιάρθρωσης του ελληνικού banking.
Με γνώμονα αυτό το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου δηλαδή έως την ερχόμενη Δευτέρα οι ελληνικές τράπεζες, οι 4 μεγαλύτερες και βεβαίως οι μικρότερες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί θα υποβάλλουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης με τα 11 σημεία συμφωνίας.
Οι βασικοί άξονες των restructuring plan είναι
1)Πιστωτική επέκταση
Το ΔΝΤ έχει προβλέψει ότι θετικός ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα θα καταγραφεί από το 2015.
Η στρατηγική αυτή δεν έχει αλλάξει.
Ωστόσο κάθε τράπεζα θα πρέπει συνεκτιμώντας, την πορεία του ΑΕΠ, την εξάρτηση από το ευρωσύστημα, αλλά και την συμπεριφορά των καταθέσεων να θέσει κάποιους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους που ουσιαστικά θα αφορούν το 2015.
Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι η Πειραιώς π.χ. που αρχικώς η DGCom είχε ενστάσεις στα σχέδια πιστωτικής επέκτασης, μεταπείστηκε.
Η DGCom μεταπείστηκε καθώς η Πειραιώς πρόβαλλε ένα βασικό επιχείρημα, πως είναι δυνατό να οριοθετείται η πιστωτική επέκταση στην Πειραιώς που κατέχει το 30% δηλαδή το 1/3 των δανείων στην Ελλάδα και διαθέτει 5,5 εκατ πελάτες;
Η DGCom κατανόησε το επιχείρημα δίνοντας ευελιξία στην πιστωτική επέκταση της Πειραιώς.
2)Μείωση στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων
Οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει ένα κύκλο μείωσης των επιτοκίων δανείων και καταθέσεων.
Ωστόσο η τάση μείωσης θα συνεχιστεί με στόχο το 3% στις προθεσμιακές καταθέσεις.
Στα δάνεια με βάση την κατηγοριοποίηση θα κινηθούν μεταξύ 1% έως 3% σε πρώτη φάση.
Οι τράπεζες την μεγάλη ανατροπή την σημείωσαν με την δραστική μείωση του ELA μόλις στα 6 δισεκ.
Π.χ. η Πειραιώς και η Attica bank μηδένισαν το ELA άρα μηδένισαν το υψηλό κόστος δανεισμού.
3)Στο 15% του συνολικού ενεργητικού η έκθεση στο ευρωσύστημα
Οι ελληνικές τράπεζες δεσμεύονται και υποχρεώνονται έως το 2017 η εξάρτηση τους από το ευρωσύστημα δηλαδή ΕΚΤ και ΤτΕ μέσω του ELA να μειωθεί δραστικά και να μην υπερβαίνει το 15% του συνολικού ενεργητικού.
Υπάρχουν τράπεζες που έχουν μειώσει την εξάρτηση στο 12% ή 11%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κατά καιρούς αναφορές ότι συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν την έκδοση ομολογιακών δανείων, κοινώς να βγουν στις αγορές δεν ευσταθούν και αυτό είναι απόλυτο.
Οι τράπεζες θα παραμείνουν για καιρό εξαρτημένες από το ευρωσύστημα αφενός γιατί οι καταθέσεις έχουν καθηλωθεί στα 162 δισεκ. ευρώ αφετέρου γιατί δεν μπορούν να βγουν στις αγορές.
4)Επενδύσεις στα Βαλκάνια
Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να κρατήσουν μεγάλο μέρος των θυγατρικών τους στα Βαλκάνια.
Το αρχικό σχέδιο για σύσταση holding όπου θα υπαχθούν οι θυγατρικές των τραπεζών στα Βαλκάνια, δεν έχει εγκαταλειφτεί αλλά έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Ωστόσο δεν θα πρέπει να τρέφονται αυταπάτες.
Θα υπάρξουν αλλαγές, πωλήσεις, συγχωνεύσεις, εθελουσίε3ς, κλείσιμο καταστημάτων στα Βαλκάνια.
5)Μείωση προσωπικού.
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα εθελουσίας εξόδου που δυνητικά θα φθάσουν τους 5900 εργαζομένους.
Με βάση πρώτους υπολογισμούς το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θα αφορά στην Εθνική τράπεζα, περί των 2000 εργαζομένων, στην Πειραιώς έφθασε τους  2182 εργαζομένους, στην  Eurobank έως 500-700 εργαζομένων και στην Alpha 250-400 εργαζομένους.
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του good Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έφθασε τους 615 εργαζομένους.
Συνολικά δηλαδή θα αποχωρήσουν περίπου 5900 εργαζόμενοι.
Αν ληφθούν υπόψη κυρίως τα κοστολόγια των εθελουσιών τύπου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου  και αν ισχύσει το νούμερο των 5900 εργαζομένων που θεωρείται βασικό σενάριο τότε μπορεί να αναφερθεί ότι το κόστος για το σύστημα cash και αποζημιώσεις εισφορών και άλλα διαμορφώνεται στα 275-300 εκατ ευρώ.
6)Μείωση καταστημάτων μέσω συγχωνεύσεων ή κλείσιμο
Με βάση ισχυρές ενδείξεις στο σύστημα περίπου 220 καταστήματα θα συγχωνευθούν κατά βάση και ορισμένα θα κλείσουν.
Υπάρχει ένα τριετές χρονοδιάγραμμα το οποίο μπορεί να επεκταθεί έως τα τέλη του 2017.
7) Πώληση no core business assets
Έχει αναφερθεί αναλυτικότατα το σχέδιο των τραπεζών να πωλήσουν όλες τις μη τραπεζικές τους θυγατρικές.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι ασφαλιστικές και τα ξενοδοχεία έως το 2017 θα πωληθούν.
Το βασικό σενάριο είναι ότι σε ορισμένες ασφαλιστικές οι τράπεζες θα κρατήσουν ποσοστά μειοψηφίας π.χ. 30% ή 40% επιτυγχάνοντας στρατηγικές συνεργασίες με διεθνείς ασφαλιστικές εταιρίες που θα αποκτήσουν τον έλεγχο.
8)Διαχείριση NPLs.
Οι τράπεζες έχουν συστήσει ειδικές επιτροπές παρακολούθησης των NPLs και με προβολές ετών έχει εκτιμηθεί ότι θα μπορούσαν να αυξάνουν τα κεφάλαια τους κατά 800 εκατ με 1 δισεκ. ετησίως αν ανέκαπτε η οικονομία, από την διαχείριση των προβληματικών δανείων.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μεγάλο στόχο διαχείρισης περίπου 67 δισεκ. ευρώ προβληματικών δανείων που αποτελούν το απόλυτο ρεκόρ για το ελληνικό banking.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης