Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως έχει στηθεί το κερδοσκοπικό παιχνίδι στην Alpha bank – Η πολύμηνη πίεση στην μετοχή, ο ρόλος του Fortelus, οι φήμες για αμκ και τα κρίσιμα 5 ευρώ

tags :
Πως έχει στηθεί το κερδοσκοπικό παιχνίδι στην Alpha bank –  Η πολύμηνη πίεση στην μετοχή, ο ρόλος του Fortelus, οι φήμες για αμκ και τα κρίσιμα 5 ευρώ
Η ακραία κερδοσκοπική πίεση στην Alpha bank απόρροια υποτιμητικών τακτικών και προστασίας των short θέσεων και με την στήριξη των φημών για αύξηση κεφαλαίου έως 1,6 δις ευρώ συνέβαλλαν ώστε η μετοχή να πιεσθεί σημαντικά με μεγάλες απώλειες κλείνοντας στα 4,65 ευρώ την Παρασκευή.

Οι φήμες διαψεύσθηκαν άμεσα από τον Γενικό Διευθυντή της τράπεζας Γ Αρώνη ο οποίος σε δηλώσεις του επισήμανε με σαφή τρόπο.
Η Alpha bank δεν σχεδιάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και διαψεύδουμε κάθε σενάριο ήταν η δήλωση του κ Αρώνη.
Όμως τι πραγματικά συμβαίνει στο παρασκήνιο, γιατί έχει στοχοποιηθεί η Alpha bank και επίσης γιατί ήταν μέχρι και την Πέμπτη χρηματιστηριακοί συνοδοιπόροι η Alpha bank και η Eurobank; (Την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου η πίεση στην Alpha έσπασε αυτό το σερί εναρμονισμένων κινήσεων με την μετοχή της Eurobank)
Το σχέδιο ειδικά από το Fortelus και άλλα hedge funds αλλά και χαρτοφυλάκια που έχουν βγει short ήταν απλό.
Η μετοχή της Alpha bank θα υποχωρούσε σημαντικά σε μια σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου.
Το σχέδιο καταστρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010  όταν η μετοχή της Alpha bank και της Eurobank ήταν μεταξύ 5,20 και 5,60 ευρώ.
Το Fortelus τοποθετήθηκε στην μετοχή ποντάροντας σε 2 βασικούς στόχους
1)ότι θα υποχωρήσει η μετοχή καθώς θα συνεχίσει να διολισθαίνει  το ΧΑ καθώς η κρίση χρέους θα βαθαίνει στην Ελλάδα.
2)ότι η Alpha bank και η Eurobank αλλά και η Πειραιώς θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου.
Τον πρώτο στόχο τον πέτυχε το Fortelus και άλλα funds που ακολούθησαν την τακτική του hedge funds.
Η μετοχή από τα 5,5 ευρώ της Alpha bank υποχώρησε πολύ χαμηλότερα και έφθασε έως το ιστορικό χαμηλό των 3,26 ευρώ.
Δηλαδή μια υποχώρηση έως 40%.
Η υποχώρηση αυτή επέτρεψε στο Fortelus να επιτύχει πολύ καλά κέρδη από την short θέση που έχει στην μετοχή της Alpha και της Eurobank.
Το πρώτο σκέλος του σχεδιασμού πέτυχε και επιβεβαιώθηκε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά υποχώρησε και παρέσυρε πτωτικά τόσο την Alpha όσο και την Eurobank.
Από την στιγμή που άλλαξε το σκηνικό λόγω της Ευρώπης και των σεναρίων στήριξης της ευρωζώνης, προς την Ελλάδα με μια ενδεχόμενη ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το ΧΑ από καθοδικό γύρισε σε ανοδικό καταγράφοντας ειδικά οι τράπεζες υπερκέρδη.
Το Fortelus και άλλα funds δεν ανησυχούσαν με την άνοδο αρχικά έως ότι διαπίστωσαν ότι υπάρχει ενδεχόμενο η τάση από καθοδική να γυρίσει σε ανοδική στην αγορά και στις τράπεζες.
Οι short στην αγορά πόνταραν ότι και η Alpha bank αλλά και η Eurobank θα υλοποιήσουν αύξηση κεφαλαίου άρα οι μετοχές θα πιεσθούν άρα θα αποδώσει το σορτάρισμα.
Η Eurobank το απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο καθώς πούλησε το 70% της Polbank και η Alpha bank έχει διαψεύσει σχέδια για αύξηση κεφαλαίου.
Με δεδομένο ότι πέριξ ή λίγο υψηλότερα των 5 ευρώ έχει ανοίξει short θέσεις το Fortelus στην Alpha bank τα 5 ευρώ προκαλούν στην κυριοελεξία συνεγερμό καθώς κινδυνεύει το Fortelus και όλα τα συν αυτό hedge funds να αρχίσουν να χάνουν... και να χάνουν πολλά.
Φθάσαμε στην Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011. Τι ακριβώς συνέβη ορισμένα χαρτοφυλάκια, ΑΧΕ και ξένοι άρχισαν να διαρρέουν ότι η Alpha bank θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου ώστε να αποσταθεροποιήσουν την αγορά.
Έτσι ξεκίνησαν οι ρευστοποιήσεις και έσπασε το επί εβδομάδες σερί της χρηματιστηριακής συμπόρευσης της Αlpha με την Eurobank.
Να σημειωθεί ότι η συμπόρευση αυτή ήταν μάλλον προϊόν χειραγώγησης συγκεκριμένων funds με στόχο το προφανές το κέρδος.
Όμως τι σχεδιάζει η Alpha bank;
Με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13,1% και δείκτη πρώτης διαβάθμισης 11,4% και συνολικά ίδια κεφάλαια 5,18 δις ευρώ η Alpha bank αισθάνεται άνετα με τους υφιστάμενους δείκτες της…
Στέλεχος της τράπεζας ανέφερε ότι μόλις πριν 15 μήνες  ολοκληρώθηκε επιτυχώς μεγάλη αύξηση κεφαλαίου.
Προφανώς κάθε κεφαλαιακή ενίσχυση θωρακίζει την τράπεζα και γεγονός είναι ότι όσο περισσότερο κεφάλαιο έχεις τόσο περισσότερο ασφαλής είσαι και μπορείς να υλοποιήσεις όλα σου τα σχέδια.
Η τράπεζα είναι ασφαλής και θωρακισμένη κεφαλαιακά αναφέρει το ίδιο στέλεχος που όμως δεν αποκλείει στο μέλλον κεφαλαιακή ενίσχυση.
Η διοίκηση αποφασίζει αλλά δεν υπάρχει σχεδιασμός τώρα είναι σενάρια η τράπεζα είναι ισχυρή κεφαλαιακά.
Η Alpha bank είναι γεγονός ότι διαθέτει πολύ καλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και μάλιστα πέτυχε την δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα στα πρόσφατα stress tests της CEBS.
H τράπεζα ουσιαστικά είναι θωρακισμένη αλλά αν αποπληρώσει τα 950 εκατ ευρώ από τις προνομιούχες μετοχές ίσως θα πρέπει να εξετασθεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.
Ίσως προς τα μέσα ή τέλη του  2011 να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο η διοίκηση της τράπεζας.
Τώρα απλά είναι άνετη με τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης