Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σοβαρότατα εμπόδια θέτει ακόμη η Τρόικα στην εθελουσία της Εθνικής έως 2000 άτομα – Η Εθνική αντιπροτείνει νέο σχέδιο και παρασκηνιακώς καταβάλλεται προσπάθεια να υλοποιηθεί έως τα τέλη του 2013 – Πρόβλημα το Ταμείο Αυτασφάλειας

  Σοβαρότατα εμπόδια θέτει ακόμη η Τρόικα στην εθελουσία της Εθνικής έως 2000 άτομα – Η Εθνική αντιπροτείνει νέο σχέδιο και παρασκηνιακώς καταβάλλεται προσπάθεια να υλοποιηθεί έως τα τέλη του 2013 – Πρόβλημα το Ταμείο Αυτασφάλειας
Σοβαρότατα εμπόδια θέτει ακόμη η Τρόικα στην εθελουσία έξοδο της Εθνικής τράπεζας έως 2000 ατόμων.
Παρά τις παρασκηνιακές προσπάθειες να ξεπεραστούν τα προβλήματα, με την Εθνική να αντιπροτείνει εναλλακτικό σχέδιο τα εμπόδια παραμένουν.

Η πρόταση της Εθνικής αφορά και αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προς το Ταμείο αλλά και αύξηση του ποσού δηλαδή πάνω από 40 εκατ που πρέπει να καταβληθεί ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα του Ταμείου.
Με βάση διαρροές στόχος είναι να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε έως το τέλος του 2013 να έχει πραγματοποιηθεί η εθελουσία έως 2000 ατόμων στην Εθνική με τέτοιο τρόπο ώστε να ξεπεραστούν και τα αντικειμενικά προβλήματα με το ταμείο Αυτασφάλειας.  
Όπως έχει ήδη αναφερθεί η Τρόικα όχι μόνο μπλοκάρει τα σχέδια της εθελουσίας αλλά προτείνει και την εκκαθάριση του Ταμείου Αυτασφάλισης της Εθνικής τράπεζας.
Η παρουσία της Τρόικα στην Ελλάδα, των επικεφαλής συγκεκριμένα μαζί με βασικά τεχνικά κλιμάκια ίσως να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει καθώς η βασική θέση της Τρόικα είναι ότι το Ταμείο Αυτασφάλειας έχει χρεοκοπήσει καθώς δεν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο των 75 εκατ που έχει χορηγήσει η Εθνική τράπεζα.
Να σημειωθεί πάντως ότι η εθελουσία της Εθνικής που δυνητικά μπορεί να φθάσει έως τα 2000 άτομα, δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα αυτό και προφανώς τυχόν αδυναμία υλοποίησης μιας γενικευμένης εθελουσίας εξόδου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην Εθνική έναντι του ανταγωνισμού που μειώνει προσωπικό και εξορθολογίζει το κόστος.
Η Τρόικα έχει θέσει πολλά ζητήματα όσον αφορά την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων της Εθνικής τράπεζας.
Μάλιστα η Τρόικα έχει ενημερώσει και το υπουργείο Οικονομικών τονίζοντας ότι πρέπει να παρέμβει και να βρει μια διεξοδική λύση για το πρόβλημα των ασφαλιστικών Ταμείων της Εθνικής και ειδικά το Ταμείο Αυτασφάλειας.
Η πρόταση της Τρόικα είναι ξεκάθαρη να μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης το Ταμείο Αυτασφάλειας και να υπάρξει μερική αποζημίωση του προσωπικού της Εθνικής τράπεζας σε ποσοστό 25% ή 40% ή 60% ανάλογα και με ηλικιακά κριτήρια.  
Η Εθνική τράπεζα θα καταβάλλει πρόσθετα 40 εκατ στο Ταμείο αλλά υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για το κατά πόσο μπορεί να αποπληρωθεί το δάνειο των 75 εκατ που έλαβε το Ταμείο Αυτασφάλισης από την Εθνική τράπεζα.
Η Εθνική με βάση πληροφορίες έχει προτείνει να καταβάλλει το 2% των εργοδοτικών εισφορών σύμφωνα με νέα πρόταση που μελετά αλλά το ερώτημα που εγείρεται είναι μπορεί η Εθνική να διαχειριστεί το πρόβλημα του Ταμείου;
Η πλευρά της Τρόικα υποστηρίζει ότι η Εθνική πρέπει να προστατέψει τα συμφέροντα της και να ελαχιστοποιήσει τα κεφάλαια που καταβάλλει στα Ταμεία.
Τα 75 εκατ του δανείου που έχει χορηγηθεί μπορεί να αποπληρωθεί;
Οι εμπράγματες εξασφαλίσεις του δανείου είναι τέτοιες που διασφαλίζουν την Εθνική τράπεζα;
Αν υπάρξει εκκαθάριση του Ταμείου Αυτασφάλισης ποια θα είναι η ζημία που θα υποστεί η Εθνική;
Η πλευρά της Τρόικα θέτει θέμα βιωσιμότητας του ταμείου αυτασφάλισης της Εθνικής, θέτει θέμα ζημιών που θα προκύψουν από πιθανή εκκαθάριση του Ταμείου, θέτουν θέμα αποπληρωμής του δανείων των 75 εκατ που χορήγησε η Εθνική.
Όμως και ενώ υπάρχουν εύλογα ερωτήματα, μπλοκάροντας ουσιαστικά τα σχέδια για εθελουσία έξοδο έως 2000 εργαζομένων στην Εθνική είναι προφανές ότι η τράπεζα δεν θα μπορέσει να εξορθολογήσει τα λειτουργικά της κόστη.
Η Τρόικα πρέπει να δώσει την δυνατότητα στην Εθνική να υλοποιήσει την εθελουσία έξοδο αλλά ταυτόχρονα να βρεθεί μια ξεκάθαρη λύση για το Ταμείο Αυτασφάλειας.
Η Εθνική λόγω της τρέχουσας κεφαλαιακής της ανεπάρκειας δεν μπορεί να διαχειριστεί πολλά ανοικτά μέτωπα.
Χρειάζεται λοιπόν να τις δοθεί πράσινο φως για την εθελουσία γιατί στο τέλος θα κληθεί το ΤΧΣ να πληρώσει για μια ακόμη φορά την κεφαλαιακή ανεπάρκεια ορισμένων τραπεζών.
Η λύση της εκκαθάρισης του Ταμείου είναι θεωρητικά μια λύση αλλά αν όντως δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί το δάνειο των 75 εκατ τότε προφανώς πρέπει να εφαρμοστεί θεραπεία σοκ.
Ωστόσο είναι λάθος να μπαίνουν προσκόμματα στην Εθνική τράπεζα να μην μπορεί να υλοποιήσει την απαραίτητη εθελουσία των έως και 2000 εργαζομένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης