Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εισάγονται προς διαπραγμάτευση στις 10 Φεβρουαρίου 807 εκατ μετοχές της Πειραιώς – Tι θα συμβεί στην μετοχή;

  Εισάγονται προς διαπραγμάτευση στις 10 Φεβρουαρίου  807 εκατ μετοχές της Πειραιώς – Tι θα συμβεί στην μετοχή;
Την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου εισάγονται προς διαπραγμάτευση 807 εκατ μετοχές που προέκυψαν από την πρόσφατη επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς.
Χθες η μετοχή της Πειραιώς επέδειξε πολύ καλή συμπεριφορά και βεβαίως αποτελεί πρόκληση για το πώς θα συμπεριφερθεί η μετοχή μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών.

Σε ανάλογες περιπτώσεις είθισται να ασκείται μια βραχυχρόνια πίεση 1 έως 3 ημερών, λόγω της αύξησης των κυκλοφορουσών μετοχών. Είθισται κάποιοι να πωλούν μετοχές σε ανάλογες περιπτώσεις.
Όμως ίσως για λόγους σημειολογικούς ο πρόεδρος της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας θα βρίσκεται την Πέμπτη στο ΧΑ κηρύσσοντας την έναρξη της αγοράς με αφορμή την εισαγωγή των νέων μετοχών. Αυτό σημαίνει ότι για λόγους ουσίας ή και εντυπώσεων οι ανάδοχοι θα στηρίξουν και θα απορροφήσουν την όποια προσφορά μετοχών.
Προφανώς αυτά αποτελούν εικασίες.
Ωστόσο η αύξηση κεφαλαίου ήταν επιτυχημένη και πλέον το τελευταίο στοίχημα για την Πειραιώς είναι η συμπεριφορά της μετοχής. Στα 1,64 ευρώ η μετοχή έχει επιδείξει καλή συμπεριφορά.

Ισχυροποιείται η Πειραιώς

Ο  συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται πλέον στο 11,7%.
Η τράπεζα Πειραιώς είναι θωρακισμένη κεφαλαιακά μετριάζοντας και το ρίσκο που εμφανίζει στον ισολογισμό της βάση του χαρτοφυλακίου ομολόγων.
Κατέχει  συνολικά 8,8 δις ευρώ ομόλογα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα ομόλογα που έλαβε η τράπεζα έναντι προνομιούχων μετοχών στα 370 εκατ ευρώ.
Εκ των οποίων τα 7,3 δις ευρώ έχουν τοποθετηθεί στα χαρτοφυλάκια διακράτηση έως την λήξη HTM, 1,406 δις ευρώ στα AFS και 70 εκατ στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο
Αν και τα κεφάλαια δεν σχετίζονται με την ρευστότητα αλλά προφανώς μια καλύτερη θωρακισμένη τράπεζα μπορεί να έχει άλλη αντιμετώπιση από τις αγορές.
Η τράπεζα έχει δανεισθεί από την ΕΚΤ 14,7 δις ευρώ και έναντι αυτών έχει εγγυήσεις 20,2 δις ευρώ. Από την διατραπεζική έχει δανεισθεί 4,1 δις ευρώ ενώ πρόσφατα έλαβε εγγυήσεις από το δημόσιο 3,6 δις ευρώ.
Το haircut στα collateral της τράπεζας από την ΕΚΤ που εφαρμόσθηκαν αρχές του 2011, αντιστοιχούσαν σε 500 εκατ ευρώ.
Από τα 20,2 δις ευρώ που είναι οι εγγυήσεις τα 8,6 δις ευρώ είναι ομόλογα, 5,3 δις ευρώ τιτλοποιήσεις, 4,8 δις ευρώ λοιπά ομολογιακά και 1,4 δις ευρώ δάνεια πάσης φύσεως.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης