Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 2,5 δισεκ. τα νέα κεφάλαια που θα χρειαστεί η Εθνική τράπεζα - Προς πώληση έως το 65% των θυγατρικών στα Βαλκάνια – Έως το β΄6μηνο του 2014 θα πωλήσει έως το 40% της Finansbank

Στα 2,5 δισεκ. τα νέα κεφάλαια που θα χρειαστεί η Εθνική τράπεζα - Προς πώληση έως το 65% των θυγατρικών στα Βαλκάνια – Έως το β΄6μηνο του 2014 θα πωλήσει έως το 40% της Finansbank
Πόσα νέα κεφάλαια θα χρειαστεί πραγματικά η Εθνική τράπεζα;
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις θα χρειαστεί 2,5 δισεκ. ευρώ.

Παράλληλα η Εθνική τράπεζα θα οδηγηθεί σε σημαντική μείωση της παρουσίας της στα Βαλκάνια έως 65%.
Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολλούς τρόπους να ενισχυθεί σε ζωτικής σημασίας αγορές αγοράζοντας δραστηριότητες π.χ. Βουλγαρία αλλά να πουλήσει σε άλλες χώρες π.χ. Ρουμανία ή Σερβία.
Ο σχεδιασμός της Τρόικα και της DGCom είναι ξεκάθαρος για την Εθνική.
Επίσης όσον αφορά την Finansbank θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει κλειδώσει οριστικά πιθανότατα είτε στο τέλος του α΄ 6μήνου του 2014 ή στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2014 να πωληθεί το 40% της τουρκικής θυγατρικής της Εθνικής.
Η Finansbank εμφανίζει με όρους ευρώ 3 δισεκ. κεφαλαιοποίηση που σημαίνει το 40% αποτιμάται σήμερα στα 1,2 δισεκ. και με ένα premium 25% στα 1,5 δισεκ. ευρώ.

Πόσα κεφάλαια θα χρειαστεί η Εθνική;

Πόσα νέα κεφάλαια θα χρειαστεί πραγματικά η Εθνική τράπεζα;
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις θα χρειαστεί 2,5 δισεκ. ευρώ.
Όλοι εστιάζονται στα stress tests τα οποία οι ελληνικές τράπεζες θα ξεπεράσουν καθώς η εκτιμώμενη ζημία των 5,5 δισεκ. ευρώ θεωρείται απορροφήσιμη.
Ωστόσο κατά ένα παράδοξο τρόπο ουδείς έως τώρα δεν έχει εξετάσει τις κεφαλαιακές υποχρεώσεις των τραπεζών και ειδικά αυτών που είχαν μεγάλες αρνητικές καθαρές θέσεις.
Το ΤΧΣ κάλυψε την αρνητική καθαρή θέση και αυτό δεν σημαίνει ότι η Εθνική δεν έχει καμία υποχρέωση γι’ αυτή την κεφαλαιακή υποχρέωση;
Τα 2,5 δισεκ. ευρώ θα προέλθουν προφανώς από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και από την συρρίκνωση του ισολογισμού της Εθνικής τράπεζας που μπορεί να αυξήθηκε λόγω της εξαγοράς της FBBank και της Probank αλλά σταδιακά θα μειώνεται.
Άρα 2,5 δισεκ. ευρώ εκτιμάται ότι θα χρειαστεί η Εθνική για να βελτιώσει δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και να καλύψει μέρος της μαύρης τρύπας που κάλυψε το ΤΧΣ.
Τα παράδοξα του ισολογισμού της Εθνικής έχουν σχολιαστεί και στο παρελθόν.
Το συνολικό ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 110,434 δισεκ. ευρώ και το core tier 1 ανήλθε στο 9,2%.
Τα «παράδοξα» είναι
1)Πως ενώ το ενεργητικό της Εθνικής από 104,154 δισεκ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο αυξήθηκε στα 110,4 δισεκ. ευρώ και ταυτόχρονα το RWAs , το σταθμισμένο ενεργητικό μειώνεται στα 54,104 δισεκ. ευρώ.
Το παράδοξο δεν είναι μόνο αυτό γιατί και το ενεργητικό της Finansbank αυξάνεται ενδεικτικά το RWAa στα 51,98 δισεκ. τουρκικές λίρες.
Για τους μη μυημένους η ουσιώδης διαφορά μπορεί να είναι αδιάφορη.
Όμως με βάση το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό καθορίζονται οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
2)Η Εθνική τράπεζα πριν 2-3 τρίμηνα είχε ανακοινώσει ότι αφαιρεί περίπου 3,4 δισεκ. σε δάνεια από τον ισολογισμό της Finansbank ώστε να αποτιμήσει με εταιρικά πρότυπα τον σταθμισμένο τους κίνδυνο με βάση τα IAS.
Χρειαζόταν απόφαση από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας και με βάση μη διασταυρωμένη πληροφορία η Κεντρική Τράπεζα ακόμη δεν έχει εγκρίνει το αίτημα αυτό.
Θα ήταν σκόπιμο η Εθνική να το αποσαφηνίσει.
3)Το Core tier 1 μειώθηκε ακόμη περισσότερο στο β΄ τρίμηνο του 2013 στα 4,948 δισεκ. ευρώ ενώ τα συνολικά κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 5,074 δισεκ. ευρώ υπήρξε σημαντική μείωση μεταξύ των δύο τριμήνων.
4)Με βάση την ανάλυση για τις παραμέτρους που επέδρασαν θετικά ή αρνητικά στα κεφάλαια προκύπτει ότι οι συναλλαγματικές διαφορές λόγω τουρκικής λίρας έπληξαν πολύ σημαντικά τα κεφάλαια αλλά θετικά συνέβαλλαν τα κεφάλαια της FBBank και θετικότερα θα συμβάλλουν τα κεφάλαια της Probank.
Μπορεί να ειπωθεί ότι FBBank αύξηση κατά +95 mn τα κεφάλαια όταν η επαναγορά των μετοχών στις ΗΠΑ αύξησε τα κεφάλαια κατά +73 mn.
5)Προκαλεί απορία πως προέκυψε το DTA deferred tax assets δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογία 208 εκατ στο β΄ τρίμηνο του 2013.
Πληροφορούμαστε ότι αυτή η αναβαλλόμενη φορολογία είχε θεωρηθεί ως μη γενόμενη και δεν είχε λογιστικοποιηθεί στον ισολογισμό αλλά εμφανίζεται μετά από καιρό στα αποτελέσματα επιδρώντας προφανώς θετικά εφάπαξ αλλά θετικά στα αποτελέσματα.
6)Προκαλεί απορία η πολιτική προβλέψεων της Εθνικής όσον αφορά τα επισφαλή δάνεια.
Πολλοί μπορεί να υποστηρίξουν ότι η Εθνική επειδή ελεγχόταν από τις αμερικανικές αρχές ακολουθούσε πιο αυστηρά μοντέλα όσον αφορά τα επισφαλή δάνεια.
Η Εθνική είναι η μόνη τράπεζα που μειώνει τις προβλέψεις της στα 853 εκατ το α΄ 6μηνο του 2013 από 1,12 δισεκ. το α΄ 6μηνο του 2012.
Στο α΄ τρίμηνο του 2013 οι προβλέψεις έφθασαν στα 428 εκατ και στο β΄ τρίμηνο στα 425 εκατ.
7)Προκαλεί απορία η ακύρωσης της πρόβλεψης στο 30ετές ομόλογο που κατέχει η Εθνική και δεν συμμετείχε στο PSI+ και για το οποίο οι αμερικανικές εποπτικές αρχές της κεφαλαιαγοράς είχαν ζητήσει να διενεργηθεί πρόβλεψη.
8)Θετική εξέλιξη αποτελεί η μείωση της εξάρτησης από το ευρωσύστημα, τάση που παρατηρείται σε όλες τις τράπεζες.
Συνολικά έχει δανειστεί από το ευρωσύστημα 22,6 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 800 εκατ ELA, 9,8 δισεκ. ομόλογα EFSF που έχουν χρησιμοποιηθεί στην ΕΚΤ και περίπου 12 δισεκ. ΕΚΤ.
9)Οι σωρευτικές προβλέψεις της Εθνικής είναι 7,67 δισεκ. ευρώ σε ένα χαρτοφυλάκιο δανείων 69 δισεκ. όταν η Πειραιώς εμφανίζει προβλέψεις σωρευτικές 12,3 δισεκ. ευρώ σε ένα χαρτοφυλάκιο δανείων 75,3 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης