Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νέο αυστηρό τελεσίγραφο από τον Dijsselbloem (Eurogroup) - Καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν θα εξασφαλίσει χρονική παράταση για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, αν δεν έχει προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις

Νέο αυστηρό τελεσίγραφο από τον Dijsselbloem (Eurogroup) - Καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν θα εξασφαλίσει χρονική παράταση για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, αν δεν έχει προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις
"Η Ευρωζώνη χρειάζεται περισσότερα εργαλεία για να κατορθώσει να αντιμετωπίσει τη διττή πρόκληση που την ταλανίζει: Την τόνωση της ανάπτυξης και τη μείωση των υπερβολικών ελλειμμάτων".
Τα ανωτέρω δήλωσε σε νέα παρέμβασή του ο πρόεδρος του Eurogroup και Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Jeroen Dijsselbloem.
Tαυτόχρονα, όπως υποστηρίζει ο Dijsselbloem, οι χώρες της Ευρωζώνης θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν περισσότερο χρόνο για την επίτευξη των δημοσιονομικών τους στόχων, υπό μια προϋπόθεση: Να συνεχίσουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
"Μόνο αν μια χώρα προχωρήσει αποφασιστικά στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, θα έχει δικαίωμα να κερδίσει περισσότερο χρόνο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων", επαναλαμβάνει ο ισχυρός άντρας του Eurogroup, καθιστώντας σαφείς τις προθέσεις της Ευρωζώνης, όσον αφορά στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής.
"Τυχόν χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων μιας χώρας θα πρέπει να συνοδευθεί από την ολοκλήρωση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων", προσθέτει στη συνέχεια ο Dijsselbloem.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Dijsselbloem (Eurogroup): Πριν το τέλος του 2013 θα οριστικοποιηθούν οι όροι για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του ESM


Πριν το τέλος του 2013 θα οριστικοποιηθούν οι όροι για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
O ESM θα προσφέρει την επιλογή στις ανεπαρκώς κεφαλαιοποιημένες τράπεζες να λάβουν κεφάλαια, χωρίς την εγγύηση των εθνικών κυβερνήσεων, όπως συνέβη και κατά τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών πέρυσι.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, το πρόγραμμα διάσωσης των ισπανικών τραπεζών, δεν θα χρειαστεί επέκταση.
Όπως τόνισε, ο επικείμενος έλεγχος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα καθορίσει περαιτέρω τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών της Ε.Ε.
Στις τράπεζες, πρέπει να δοθεί πρώτα η ευκαιρία να συγκεντρώσουν κεφάλαια στις αγορές, ενώ εάν αυτό δεν είναι αρκετό, θα πρέπει να συνεισφέρουν οι μέτοχοι και οι κάτοχοι ομολόγων των τραπεζών, όπως τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Επίσης, σε μεταγενέστερο στάδιο, ο ESM θα μπορούσε να βοηθήσει, είτε μέσω ενός προγράμματος εγγυημένου από την κυβέρνηση,  είτε μέσω απευθείας ανακεφαλαιοποίησης.
Πάντως ο επικεφαλής του Eurogroup, χαρακτήρισε τη δεύτερη επιλογή, λιγότερο ελκυστική από ότι θεωρούν πολλοί.

(Πρώτη ενημέρωση: 11:46)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης