Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κίτρινη κάρτα στην Εθνική τράπεζα από Τρόικα, επιτρόπους και ΤΧΣ για εθελουσία έξοδο, Πανγαία και την ακέφαλη διεύθυνση risk management – Κινήσεις εξωραϊσμού από Τουρκολιά

  Κίτρινη κάρτα στην Εθνική τράπεζα από Τρόικα, επιτρόπους  και ΤΧΣ για εθελουσία έξοδο, Πανγαία και την ακέφαλη διεύθυνση risk management – Κινήσεις εξωραϊσμού από Τουρκολιά
Κίτρινη κάρτα έχει βγάλει η Τρόικα για την εθελουσία έξοδο αλλά και την ακέφαλη διεύθυνση risk management της Εθνικής ενώ το ΤΧΣ προβάλει ενστάσεις για την διαδικασία πώλησης της Πανγαία.
Όμως η διοίκηση Τουρκολιά το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται πιο συστημική και κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, εξέλιξη που μπορεί να άρει τα εμπόδια που προβάλλονται.

Και ενώ η εθελουσία της Eurobank των 700 εργαζομένων ξεκίνησε η εθελουσία της Εθνικής περίπου 2000 εργαζομένων ακόμη αναμένει την έγκριση της DGCom και της Τρόικα.
Οι ενστάσεις της Τρόικα εστιάζονταν στο Ταμείο Αυτασφάλειας.
Η διοίκηση Τουρκολιά λοιπόν υπέβαλλε νέα αναπροσαρμοσμένη πρόταση για εθελουσία έως 2000 εργαζομένων στην Τρόικα.  
Να σημειωθεί ότι η DGCom και γενικότερα η Τρόικα είχαν θέσει προσκόμματα στην αρχική πρόταση της Εθνικής, με έμφαση την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων της Εθνικής τράπεζας.
Η πρόταση της Τρόικα ήταν  ξεκάθαρη να μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης το Ταμείο Αυτασφάλειας και να υπάρξει μερική αποζημίωση του προσωπικού της Εθνικής τράπεζας σε ποσοστό 25% ή 40% ή 60% ανάλογα και με ηλικιακά κριτήρια.  
Η Εθνική τράπεζα θα καταβάλλει πρόσθετα 40 εκατ στο Ταμείο αλλά υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για το κατά πόσο μπορεί να αποπληρωθεί το δάνειο των 75 εκατ που έλαβε το Ταμείο Αυτασφάλισης από την Εθνική τράπεζα.
Η Εθνική με βάση πληροφορίες είχε προτείνει να καταβάλλει το 2% των εργοδοτικών εισφορών σύμφωνα με νέα πρόταση που μελετά αλλά το ερώτημα που εγείρεται είναι μπορεί η Εθνική να διαχειριστεί το πρόβλημα του Ταμείου;
Η πλευρά της Τρόικα υποστηρίζει ότι η Εθνική πρέπει να προστατέψει τα συμφέροντα της και να ελαχιστοποιήσει τα κεφάλαια που καταβάλλει στα Ταμεία.
Τα 75 εκατ του δανείου που έχει χορηγηθεί μπορεί να αποπληρωθεί;
Οι εμπράγματες εξασφαλίσεις του δανείου είναι τέτοιες που διασφαλίζουν την Εθνική τράπεζα;
Αν υπάρξει εκκαθάριση του Ταμείου Αυτασφάλισης ποια θα είναι η ζημία που θα υποστεί η Εθνική;

Ενστάσεις του ΤΧΣ για την πώληση της Πανγαία

Ενστάσεις για την πώληση της Πανγαία φαίνεται ότι έχει διατυπώσει και το ΤΧΣ ειδικά μάλιστα μετά τις αναφορές ότι Invel Real Estate (Netherlands) II BV, εταιρεία private equity με έδρα στην Ολλανδία και με επικεφαλής τον Κρις Παπαχριστοφόρου,
Το bankingnews.gr πριν εβδομάδες είχε αποκαλύψει τον ρόλο του Ισραηλινού επιχειρηματία Beny Steinmetz.
Ο πρώην παγκόσμιος επικεφαλής του τμήματος RREEF Opportunistic Investments της Deutsche Bank, Κρις Παπαχριστοφόρου, προσελήφθηκε από την Beny Steinmetz Group Real Estate προκειμένου να αναλάβει επικεφαλής  ενός ιδιωτικού fund που στοχεύει σε επενδύσεις ύψους 2 δισ. δολαρίων.
Το fund, που θα ονομάζεται Invel, σχεδιάζει να επενδύσει στην Ευρώπη.
Η BSG Real Estate, μονάδα του Beny Stenmetz Foundation, αντλεί κεφάλαια καθώς διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας προσπαθούν να προσελκύσουν επενδυτές στον τομέα του real estate.
Σημειώνεται ότι ο Steinmetz, ο πλουσιότερος άνθρωπος στο Ισραήλ, κατατάσσεται στη θέση 137 της λίστας των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.
Ο Ισραηλίτης επιχειρηματίας Steinmetz δεν είναι και το καλύτερο παιδί των business όπως παρουσιάζει ο διεθνής τύπος π.χ. FT, Guardian κ.α.  
To 2008 αναζητώντας ευκαιρίες, βολιδοσκόπησε τον τότε άρρωστο ηγέτη της Γουινέας με στόχο ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ορυκτών το Simandoo.
Η γνωστή σε όλους Rio Tinto εκμεταλλευόταν το Simandoo.
Ο επικεφαλής της BSG Ressuses με έδρα το Guernsey δηλαδή ο Ισραηλίτης Beny Stenmetz κατάφερε να πείσει τον άρρωστο ηγέτη της Γουινέας Κόντε να διώξει την Rio Tinto και να επιτρέψει στην BSG Ressuses να εκμεταλλευτεί τα ορυκτά κοιτάσματα στο Simandoo.
Το παράδοξο είναι ότι επένδυσε μόλις 165 εκατ δολάρια στα ορυχεία του Simandoo και εν συνεχεία πούλησε στην Βραζιλιάνικη εταιρία Vale έναντι 2,5 δισεκ. δολαρίων τα κοιτάσματα Simandoo ερήμην της κυβέρνησης.
Το FBI άρχισε να διερευνά την όλη υπόθεση και αποκαλύφθηκε ότι είχε δωροδοκηθεί η γυναίκα του Κόντε Manadie Toure.
Ο νυν πρόεδρος της Γουινέας Alpha Conde θέλει να πάρει πίσω το Simandoo και δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τον Ισραηλίτη Beny Stenmetz.
Σημειώνεται ότι ο Beny Stenmetz είχε τεθεί στο στόχαστρο του Soros λόγω της Γουινέας και των κοιτασμάτων Simandoo.
O Soros χρηματοδοτούσε οργανώσεις που ήθελαν να εκδιώξουν τον Beny Stenmetz από την Γουινέα.

Ποιος είναι ο Beny Stenmetz

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ισραήλ, είναι  57 ετών,  υπηρέτησε στον ισραηλινό στρατό μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ και μετακόμισε στο Βέλγιο το 1978 για τεθεί επικεφαλής σε  επιχείρησή με διαμάντια που κατείχε ο πατέρας του.
Τελικά έγινε πρόεδρος στην Steinmetz Diamond Group στην Γενεύεη και έγινε ο ιδρυτής μιας άλλης εταιρίας που εδρεύει στη Γενεύη την Beny Steinmetz BSGR.
Φέρεται να διαθέτει περιουσία 4,1 δισεκ. δολαρίων.

Ενστάσεις της Τρόικα για το risk management

Οι διευθύνσεις risk management είναι κομβικής σημασίας για τις ελληνικές τράπεζες καθώς διαχειρίζονται τους πιστωτικούς κινδύνους σε μια περίοδο όπου τα προβληματικά δάνεια έχουν φθάσει τα 68 δισεκ. ευρώ.
Η Εθνική τράπεζα έχει μείνει ακέφαλη στο σκέλος του risk management και τόσο η Τρόικα όσο και ο επίτροπος η Grand Thornton έχουν επισημάνει στην διοίκηση της τράπεζας να λάβει μέτρα και να στελεχώσει την διεύθυνση με έμπειρα στελέχη και επικεφαλής.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, 6 Νοεμβρίου 2013

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης