Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 7 όροι της Τρόικα για την Eurobank – ΑΜΚ 2 έως 2,5 δισ. σε τιμές αγοράς με συμμετοχή ΤΧΣ - Στρατηγικός επενδυτής Fairfax ή Third Point με Rothschild με εκχώρηση management – Τουλάχιστον το 20% σε ιδιώτες – Πιθανότατη η παραμονή Μεγάλου

tags :
Οι 7 όροι της Τρόικα για την Eurobank – ΑΜΚ 2 έως 2,5 δισ. σε τιμές αγοράς  με συμμετοχή ΤΧΣ - Στρατηγικός επενδυτής Fairfax ή Third Point με Rothschild  με εκχώρηση management – Τουλάχιστον το 20% σε ιδιώτες – Πιθανότατη η παραμονή Μεγάλου
Οι όροι της Τρόικα για την Eurobank αρχίζουν να ξεδιπλώνονται σταδιακά, αποδεικνύοντας τις κόκκινες γραμμές που θέτουν για τον τρόπο ιδιωτικοποίησης της τράπεζας αλλά και τα σημεία που αποδέχονται ΕΕ και ΕΚΤ.

Με βάση πληροφορίες οι βασικοί όροι για την αύξηση κεφαλαίου που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση της Eurobank είναι 7
1)H Eurobank θα είναι μια εκ των 4 συστημικών τραπεζών στο ελληνικό banking.
Στρατηγικά έχει ξεκαθαρίσει στην Τρόικα και σε αυτό το θέμα σημειωτέον έχει ζητήσει πλήρεις αποσαφηνίσεις και η ΤτΕ.
Η Eurobank θα παραμείνει συστημική τράπεζα ακόμη και αν αποτύχει η αύξηση κεφαλαίου σενάριο μη υπαρκτό γιατί η αύξηση θα είναι ιδιαίτερα επιτυχής.
2)Να υλοποιηθεί μεγάλη αύξηση κεφαλαίου τέτοιας κλίμακας που να καθιστά ξεκάθαρα επαρκή κεφαλαιακά και με core tier 1 πάνω από 10% την Eurobank.
Λαμβάνοντας υπόψη τα stress tests και ένα πιθανό ενδεχόμενο να υποστεί κεφαλαιακή ζημία 1 δισεκ. ευρώ η αύξηση πρέπει να είναι 2 με 2,5 δισεκ. ευρώ.
3)Η αύξηση κεφαλαίου θα μπορούσε να υλοποιηθεί με όρους αγοράς.
Η Τρόικα έχει κατανοήσει ότι αύξηση στα 1,54 ευρώ η Eurobank δεν μπορεί να υλοποιήσει.
Τα 1,54 ευρώ ήταν η τιμή της αμκ των 5,8 δισεκ. που επένδυσε το ΤΧΣ.
Η Τρόικα αποδέχεται τους όρους αγοράς εξέλιξη που διευκολύνει και την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει αλλά και το ΤΧΣ να μην έχει συνέπειες για τις αποφάσεις που θα λάβει.
Βέβαια στο θέμα της τιμής της αμκ  υπήρχαν σοβαρές ενστάσεις αλλά φαίνεται ότι ξεπερνιούνται.
Όσον αφορά την τιμή με βάση διαρροές – που δεν γνωρίζουμε την αξιοπιστία τους – θέτουν ως κατώτερο όριο όχι τα 0,30 ευρώ αλλά τα 0,50 ευρώ.
4)Μέσω της αύξησης θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση που σημαίνει τουλάχιστον 20% να καταλήξει σε ιδιώτες επενδυτές.
Το 20% δεν αναφέρεται επίσημα αλλά συζητείται ευρύτερα ως ένα άτυπο κατώτερο όριο, μπορεί να είναι και 30% π.χ. αλλά το 20% θεωρείται το κατώτερο όριο.  
Η Τρόικα φαίνεται ότι αποδέχεται και το επιχείρημα του ΤΧΣ ο στρατηγικός επενδυτής να μην προσδιοριστεί με αυστηρά κριτήρια να μην είναι δηλαδή μόνο τράπεζα αλλά και fund.
Ήδη επενδυτικά funds όπως Fairfax, Third Point, Rothschild και ίσως το Norges bank Investment Management έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Συγκεκριμένα το Fairfax θα μπορούσε να επενδύσει 500 εκατ ευρώ και το κοινό σχήμα Third Point με το Rothschild θα μπορούσε να επενδύσει άλλα 500 εκατ.
Ωστόσο δεν είναι σαφές αν το Third Point αποφασίσει να επενδύσει κεφάλαια αν τελικώς το Fairfax καταλήξει να είναι ο στρατηγικός επενδυτής.
5)Για την Τρόικα είχαν ανακύψει σοβαρότατοι προβληματισμοί για το κατά πόσο η μη συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση κεφαλαίου και σε χαμηλότερη τιμή αποτελούσε ενδεδειγμένη λύση.
Η Τρόικα θεωρεί ότι το ΤΧΣ πρέπει να έχει option συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου και αν δυνατό να συμμετάσχει ώστε να μειώσει και το μέσο κόστος κτήσης των μετοχών που κατέχει στην Eurobank.
Μέλη ΤΧΣ είχαν εισηγηθεί την αύξηση κεφαλαίου να καλύψει το Ταμείο ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τυχόν ευθύνες άπαξ και υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ της πρώτης και δεύτερης αύξησης κεφαλαίου όσον αφορά την τιμή.
Ωστόσο η λύση της συμμετοχής ιδιωτών αλλά και Ταμείου κρίνεται η πλέον λογική.
6)Το management είναι ένα ζήτημα που προφανώς τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία το management διορίζεται από τον βασικό μέτοχο.
Ακόμη και αν οι ιδιώτες επενδυτές αποκτήσουν το 20% απαιτείται νομοθετική ρύθμιση ώστε ο στρατηγικός επενδυτής που θα αποκτήσει το 10% π.χ. της Eurobank να έχει και control management.
Το άκρως ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο Χρήστος Μεγάλου τυγχάνει της πλήρους αποδοχής της ΤτΕ και του ΤΧΣ και πολλών ξένων επενδυτών.
Οπότε είναι πολύ πιθανό ο Μεγάλου να μην είναι μόνο μεταβατικός manager αλλά η διοίκηση του μέλλοντος στην Eurobank, εξέλιξη ιδιαίτερα θετική.
7)Το σκέλος των θυγατρικών στο εξωτερικό αποτέλεσε αντικείμενο έντονων ζυμώσεων και διαβουλεύσεων στο εσωτερικό της Eurobank αλλά και της DGCom  η οποία είχε ζητήσει η Eurobank να κρατήσει assets στο εξωτερικό 9 δισεκ. ευρώ αλλά κατόπιν διαπραγματεύσεων αποδέχθηκε το όριο των 10,5 δισεκ. ευρώ.
Κατά πληροφορίες οι θυγατρικές στο εξωτερικό που θεωρούνται δεδομένες είναι η Βουλγαρία και η Σερβία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο μαζί με το private banking εξωτερικού.
Η Ρουμανία τίθεται υπό καθεστώς δομικής αναδιάρθρωσης και θα εξεταστεί αν πουληθεί με βάση το ενδιαφέρον που ίσως εκδηλωθεί.
Να σημειωθεί ότι η Eurobank βρίσκεται σε επαφές με την Πειραιώς αλλά και με άλλες τράπεζες για να ανταλλάξουν θυγατρικές στα Βαλκάνια π.χ. να παραχωρήσει την Ρουμανία αλλά να πάρει άλλη θυγατρική σε μια άλλη χώρα κ.ο.κ.
Οι θυγατρικές στα Βαλκάνια της Eurobank είναι από τις καλύτερες μεταξύ των ελληνικών τραπεζών γιατί;
Στο διάστημα 2007 με 2012 οι θυγατρικές σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία πέτυχαν καθαρά κέρδη 250 εκατ ευρώ ενώ οι προβλέψεις που είχαν διενεργηθεί ήταν 1,15 δισεκ. ευρώ.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης