Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το παρασκήνιο της ανατροπής στην Eurobank – ΑΜΚ 2 δισ. με συμμετοχή ιδιωτών και με option συμμετοχής στο ΤΧΣ αν υπάρξουν αδιάθετα – Ο στρατηγικός επενδυτής μπορεί να είναι τράπεζα ή fund – Με όρους αγοράς η τιμή της αμκ

tags :
 Το παρασκήνιο της ανατροπής στην Eurobank – ΑΜΚ  2 δισ. με συμμετοχή ιδιωτών και με option συμμετοχής στο ΤΧΣ αν υπάρξουν αδιάθετα – Ο στρατηγικός επενδυτής μπορεί να είναι τράπεζα ή fund – Με όρους αγοράς η τιμή της αμκ
Μια εντυπωσιακή ανατροπή σημειώθηκε στην περίπτωση της Eurobank με τον ρόλο του ΤΧΣ και της Α. Σακελλαρίου της διευθύνουσας συμβούλου να είναι καθοριστικός.
Η Τρόικα ερχόμενη στην Ελλάδα ήταν αποφασισμένη να ενεργοποιήσει ένα σχέδιο που με ακρίβεια θα οδηγούσε στην καταστροφή καθώς πρότειναν η ανακεφαλαιοποίηση να μην υλοποιηθεί από ιδιώτες αλλά από το ΤΧΣ.

Η Τρόικα θεωρούσε ότι η Eurobank θα χρειαστεί 2 δισεκ. ευρώ αύξηση κεφαλαίου την οποία έπρεπε να καλύψουν το ΤΧΣ.
Ερχόμενοι οι εκπρόσωποι της Τρόικα στην Ελλάδα και μετά τις επαφές που είχαν αρμοδίως με το Υπουργείο Οικονομικών και το ΤΧΣ άλλαξαν άποψη και πλέον δέχονται
1)Η αύξηση κεφαλαίου να καλυφθεί από ιδιώτες μετόχους έως και το ύψος των 2 δισεκ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα είναι οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας.
2)Το ΤΧΣ θα έχει option συμμετοχής δηλαδή θα συμμετάσχει μόνο στην περίπτωση που υπάρξουν αδιάθετα στην αύξηση κεφαλαίου.
Κατά την διοίκηση της Eurobank, το ενδιαφέρον των ξένων είναι μεγάλο και τέτοιας κλίμακας που δύναται να καλύψουν τα 2 δισεκ. ευρώ.
Είναι γεγονός ότι το ενδιαφέρον των ξένων για την Eurobank έχει εκδηλωθεί ήδη και υπάρχουν όχι απλές ενδείξεις αλλά αποδείξεις ότι θα υπάρχει ενεργή συμμετοχή.
3)Ενώ αρχικώς κυριάρχησε η άποψη στην Τρόικα, ότι στρατηγικός επενδυτής στην Eurobank πρέπει να είναι μόνο τράπεζα στην πορεία αποδέχθηκαν ότι θα μπορούσε να είναι και funds το οποίο θα μπορούσε να αποκτήσει το 10-15% της τράπεζας.
Με βάση τις επαφές που υπήρξαν φαίνεται ότι διασφαλίστηκε και αυτή η κρίσιμη παράμετρος στρατηγικός επενδυτής θα μπορεί να είναι και fund.
4)Στο σημαντικότατο ζήτημα της τιμής της αύξησης κεφαλαίου η Τρόικα συμφώνησε να πραγματοποιηθεί με όρους αγοράς εφόσον έγκαιρα αλλάξει ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Προφανώς η στάση αυτή της Τρόικα οδηγεί στην βεβαιότητα της ριζικής τροποποίησης του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, 11 Νοεμβρίου 2013

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης