Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συγχωνεύσεις τραπεζών: Κίνητρα οι απαιτήσεις της Τρόικα και οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ για την ρευστότητα – Αντικίνητρα οι αμφιβολίες για την δημιουργία πραγματικών αξιών

 Συγχωνεύσεις τραπεζών: Κίνητρα οι απαιτήσεις της Τρόικα και οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ για την ρευστότητα – Αντικίνητρα οι αμφιβολίες για την δημιουργία πραγματικών αξιών
Με αφορμή την φιλική προσέγγιση της Εθνικής προς την Alpha bank η οποία πρότεινε συγχώνευση των δύο τραπεζών με σχέση ανταλλαγής 8 μετοχές της Εθνικής προς 11 μετοχές της Alpha bank ή 0,727 μετοχές Εθνικής προς 1 μετοχή της Alpha έρχονται στην επιφάνεια τα πραγματικά κίνητρα των deals στις τράπεζες.
Όμως μαζί με τα κίνητρα αναδύονται και τα αντικίνητρα όπως απέδειξε η απόρριψη της πρότασης της Εθνικής από την Alpha bank.

Πρωτίστως θα πρέπει να αναφερθούν τα κίνητρα πίσω από την προσπάθεια αναδιάταξης του τραπεζικού χάρτη.
Συγχωνεύσεις τραπεζών αποτέλεσε και θα αποτελεί βασικό επιχείρημα της ΤτΕ η οποία είχε προτρέψει τις τράπεζες ουκ ολίγες φορές να συγχωνευθούν καθώς μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που γεννά η ελληνική κρίση χρέους.
Όμως υπέρ των συγχωνεύσεων έχουν ταχθεί ξεκάθαρα και οι παράγοντες της Τρόικα οι οποίοι έχουν προτρέψει ουκ ολίγες φορές για συγχωνεύσεις.
Βέβαια αρχικά η Τρόικα είχε διαφορετική προσέγγιση τόνιζε ότι πρώτα θα αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές και εν συνεχεία οι τράπεζες θα λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις.
Εσχάτως όμως η Τρόικα έχει αλλάξει στρατηγική και συστήσει έως προειδοποιήσει τις τράπεζες να βρουν λύση στο καίριο πρόβλημα του κλάδου την ρευστότητα.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες οι συνθήκες ρευστότητας των τραπεζών θα επιδεινωθούν μέσα στους προσεχείς 6 μήνες καθώς η ΕΚΤ θα ζητήσει μείωση της εξάρτησης.
Η Τρόικα ζητά λοιπόν οι τράπεζες να βρουν τρόπους ώστε να μειώσουν την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ.
Έχει θέσει πλειάδα προτάσεων στο τραπέζι από το να μικρύνουν οι τράπεζες έως να μεγαλώσουν δηλαδή να συγχωνευθούν.
Όμως ρεαλιστικά οι τράπεζες επέλεξαν να μικρύνουν και αυτό αποδεικνύεται στην περίπτωση της Εθνικής με την πώληση έως και του 20% της Finansbank, της Eurobank που πούλησε το 70% της Polbank στην Πολωνία και  η Marfin η οποία πούλησε την θυγατρική στην Αυστραλία.
Η Εθνική πραγματοποίησε και ένα μεγάλο βήμα ενώ πουλάει το 20% της Finansbank κάνει και μια κίνηση αναδιάταξης του τραπεζικού χάρτη.
Τον Ιανουάριο πρότεινε στην Alpha να συγχωνευτούν και φθάσαμε στις εξελίξεις της 18ης Φεβρουαρίου που επισημοποιήθηκε η πρόταση της Εθνικής και σε διάστημα 3 ωρών μετά την επισημοποίηση ήρθε η απόρριψη της Alpha bank.
Ποια ήταν τα κίνητρα της Εθνικής;
Ήταν επιχειρηματικά, οικονομικά και σε κάποιο βαθμό πολιτικά.
Επιχειρηματικά καθώς το νέο σχήμα θα αποτελούσε υπερτράπεζα με ενεργητικό που αγγίζει τα 200 δισ. ευρώ, με περίπου 2.800 καταστήματα και πάνω από 51.000 εργαζομένους.
Δημιουργείται προφανώς μια υπερτράπεζα με 200 δις ενεργητικό, πανίσχυρη παρουσία στα Βαλκάνια και στην Τουρκία.
Το ενεργητικό της Alpha  67,7 δις και το ενεργητικό της Εθνικής 123,5 δις ευρώ.
Οι καταθέσεις της Εθνικής 70 δις και της Alpha bank 40 δις ευρώ δηλαδή συνολικά 110 δις ευρώ.
Τα δάνεια της Εθνικής 74,4 δις ευρώ και της Alpha bank 50 δις ευρώ δηλαδή συνολικά 125 δις ευρώ περίπου.
Η νέα τράπεζα με ενεργητικό 200 δις ευρώ θα εμφανίζει κεφάλαια 16,2 δις ευρώ. Δηλαδή το core tier 1 στο 10,7%.
Κεφαλαιακά η τράπεζα θα είναι ισχυρή, πανίσχυρη…
Η νέα τράπεζα θα διαθέτει ομόλογα 24,6 δις ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 12,5% του ενεργητικού.
Η νέα τράπεζα θα πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο κεφάλαια 1,25 δις ευρώ περιλαμβανόμενων των προνομιούχων της ΕΤΕ και της Alpha bank.
H νέα τράπεζα θα έχει έκθεση στην ΕΚΤ 22,5 από την ΕΤΕ και 14 δις από την Alpha δηλαδή συνολικά 36,5 δις ευρώ που αντιστοιχεί στο 18 με 18,5% του ενεργητικού.
Θα προέκυπταν συνέργειες 550 με 700 εκατ ευρώ ετησίως αναφέρει η Εθνική ενώ ρίχνει στο τραπέζι και μια δελεαστική πρόταση ότι θα αναλάμβανε να αποπληρώσει τα 950 εκατ ευρώ που έλαβε ως προνομιούχες μετοχές η Alpha bank…
Ήταν επιχειρηματικά τα κίνητρα καθώς με την κίνηση αυτή θα αναδιατασσόταν ο τραπεζικός χάρτης. Θα έδινε κίνητρο στις άλλες τράπεζες να συγχωνευθούν και έτσι ο τραπεζικός κλάδος να κινητοποιηθεί…
Ήταν οικονομικά τα κίνητρα της Εθνικής καθώς μια πρόταση συγχώνευσης με την 3η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας θα έδινε την δυνατότητα αναθέρμανσης του επιχειρηματικού ιστού και προφανώς θα απελευθέρωνε κρίσιμη ενέργεια προς την πραγματική οικονομία που τόσο έχει ανάγκη.
Ήταν τα κίνητρα και πολιτικά. Προφανώς η Εθνική θέλει να στηρίξει το κυβερνητικό έργο στην προσπάθεια αναδόμησης της οικονομίας.

Τα πραγματικά αντικίνητρα


Πρωτίστως πρέπει να διερευνηθεί γιατί απέρριψε η Alpha bank την πρόταση της Εθνικής.
Επιχειρήματα του τύπου αν παρευρισκόταν ο εκπρόσωπος του δημοσίου στο ΔΣ της Alpha bank είναι δευτερεύοντα.
Η διοίκηση της Alpha bank έπρεπε να αξιολογήσει 4 βασικές παραμέτρους.
Το τίμημα
Τίμημα μόνο σε μετοχές;
Για να είναι δελεαστική μια οικονομική πρόταση θα πρέπει να εμπεριέχει premium και μετρητά. Ή μόνο μετρητά ή μετοχές και μετρητά ή πολύ υψηλό premium.
H διοίκηση Κωστόπουλου είχε απλά να αξιολογήσει το εξής θα παρέδιδε την τράπεζα και κατ΄ ουσία θα έχανε τον έλεγχο της Alpha bank.
Mια άλλη παράμετρος είναι ότι η Alpha στα 4,7 ευρώ αν συμφωνούσε σε ένα deal θα ήταν ότι αναγνώριζε ότι βρίσκεται σε επιχειρηματικό αδιέξοδο.
Η Alpha bank δεν βρίσκεται σε επιχειρηματικό αδιέξοδο.
Τουναντίον είναι μια σταθερή συντηρητικού προφίλ τράπεζα που μέχρι τώρα τα έχει πάει καλά ή καλύτερα τα έχει πάει πολύ καλά.
Βέβαια θα μπορούσε να προβληθεί το επιχείρημα ότι η Alpha bank αν δεν προχωρήσει με την Εθνική θα πρέπει να προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση σε αύξηση κεφαλαίου και προφανώς αυτό θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες.
Παρ΄ ότι πριν 15 μήνες άντλησε πάνω από 1,1 δις ευρώ μέσω αύξησης η Alpha αν προστρέξει στους επενδυτές και τους ζητήσει να στηρίξουν κεφαλαιακά θα το πράξουν ακόμη και να πρόκειται να συγκεντρωθούν κεφάλαια για τον ίδιο λόγο.
Τότε άντλησε κεφάλαια για να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές και τώρα πάλι ο ίδιος λόγος.
Όμως η υψηλή αξιοπιστία της Alpha bank θα συμβάλλει στην επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου που θα προχωρήσει η Alpha στους επόμενους μήνες…
Παράλληλα θα πρέπει να αξιολογηθούν και άλλες παράμετροι στην πρόταση της Εθνικής προς την Alpha bank.
Σε αυτό το σχήμα ο Κωστόπουλος θα ήταν μειοψηφόν μέτοχος και το ελληνικό δημόσιο μέσω των ταμείων της Εθνικής θα είχε τον πρώτο λόγο.
Δηλαδή η Alpha bank θα κρατικοποιείτο και αυτό θα ήταν γεγονός…
Η δομή του management θα περιλαμβάνει ισομερώς 8 θέσεις στο ΔΣ δηλαδή 4 από κάθε τράπεζα.
Ο πρόεδρος θα είναι από την Alpha ο Γ Κωστόπουλος ως μη εκτελεστικό μέλος.
Ο Αντιπρόεδρος από την Εθνική μη εκτελεστικός ο Β Ράπανος.
Διευθύνων Σύμβουλος o Απόστολος Ταμβακάκης.
Το διοικητικό σχήμα μπορεί να ήταν ισορροπημένο αλλά πρακτικά η Alpha bank θα έχανε τον  έλεγχο της τράπεζας.
Στην εσωτερική αγορά στην Ελληνική αγορά θα απαιτηθεί να κλείσει μεγάλο δίκτυο καταστημάτων. Ήδη το δίκτυο των δύο τραπεζών αλληλεπικαλύπτεται σε ποσοστό 40% στην Ελλάδα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 180  καταστήματα των δύο τραπεζών αλληλεπικαλύπτονται…
Κλείσιμο καταστημάτων συνεπάγεται μείωση προσωπικού εκτιμάται ότι περισσεύουν περίπου 3000 άτομα εκατέρωθεν των δύο τραπεζών.
Προφανώς σε επίπεδο μέσου management υπήρχαν αντιδράσεις και πάντα θα υπάρχουν αντιδράσεις…

Ο ρόλος Κωστόπουλου

Ο Γ Κωστόπουλος είχε απορρίψει πριν 6 μήνες ένα αντίστοιχο deal με την Eurobank.
Ποια ήταν τότε τα βασικά αντικίνητρα;
1)Το γεγονός ότι από μια διαδικασία ανταλλαγής ο Κωστόπουλος θα βρεθεί μέτοχος μειοψηφίας σε σχέση με τον ποσοστό Λάτση που προφανώς θα είναι μεγαλύτερο.
Ακριβώς το ίδιο αντικίνητρο υπάρχει και στην Εθνική.
2)Το νέο σχήμα θα χρειασθεί αύξηση 2-3 δις ευρώ και δεν είναι βέβαιο ότι οι βασικοί μέτοχοι θέλουν να βάλουν τόσα πολλά νέα χρήματα. Όμως η αμκ ίσως να μην είναι το βασικό πρόβλημα.  
3)Το πρόβλημα της ρευστότητας σημειώνεται ότι οι δύο τράπεζες – αναφερόμαστε σε Alpha και Eurobank -  έχουν έκθεση 35 δις ευρώ στην ΕΚΤ δεν επιλύεται με μια συγχώνευση. Η ρευστότητα είναι μείζον ζήτημα.  
Η Εθνική και η Alpha bank έχουν έκθεση στην ΕΚΤ  36 δις ευρώ.
Τεράστια έκθεση που ούτε μια συγχώνευση δεν θα έλυνε καθώς ο ξένος επενδυτής αμέσως θα αξιολογούσε το γεγονός ότι το νέο σχήμα Alpha  με Εθνική θα διέθετε 24,6 δις ευρώ ομόλογα…

Η επόμενη μέρα

Η Alpha απέρριψε την πρόταση της Εθνικής η οποία όμως μπορεί να επανέλθει με νέα βελτιωμένη πρόταση.
Όμως σε κάθε περίπτωση ανεξαρτήτως αν τελικά προχωρήσει ή όχι η Εθνική με την Alpha ο τραπεζικός κλάδος εισέρχεται σε μια φάση αναδιάρθρωσης.
Ίσως το 2011 είναι η χρονιά των deals.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης