Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τελικά πόσο καλή τράπεζα είναι η Alpha που την θέλουν όλοι; Aπό την Εθνική, στην Eurobank, στην Marfin και πάλι στην Εθνική….

   Τελικά πόσο καλή τράπεζα είναι η Alpha που την θέλουν όλοι; Aπό την Εθνική, στην Eurobank, στην Marfin και πάλι στην Εθνική….
Με 68 δις ενεργητικό, 4,6 δις ευρώ ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, 5,2 δις ευρώ κεφάλαια μαζί με τις προνομιούχες μετοχές και με εξάρτηση από την ΕΚΤ 13,9 δις ευρώ, δάνεια 50 δις και καταθέσεις 40 δις ευρώ η Alpha bank αποτελεί πρότυπο ισορροπημένης, με συντηρητικό προφίλ τράπεζα.
Στο εξωτερικό διαθέτει 11 δις δάνεια και 6,5 δις καταθέσεις…

Τα κέρδη από το εξωτερικό αντιστοιχούν στο 23% των συνολικών προ φόρων κερδών σε ενοποιημένη βάση.
Η Alpha bank διαθέτει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων είναι μια εκ των βασικών τραπεζών που έχουν στηρίξει την πραγματική οικονομία…
Ταυτόχρονα η Alpha bank διαθέτει και ένα επιπλέον στοιχείο καλό όνομα στην αγορά, αξιοπιστία ενώ διαχρονικά έχει ανταμείψει τους μετόχους της με καλές αποδόσεις πλην βεβαίως της τελευταίας περιόδου λόγω της ελληνικής κρίσης χρέους.
Η Alpha bank έχει υπάρξει στόχος επιθετικής εξαγοράς αλλά εν τη γενέσει του το σχέδιο ναυάγησε, έχει μπει στο μικροσκόπιο ξένων τραπεζών όπως της UniGredit Group.
Γενικώς έλληνες και ξένοι τραπεζίτες επιδίωξαν συνεργασία με την Alpha bank.
Πριν 10 χρόνια επί θητείας Καρατζά στην Εθνική οι δύο τράπεζες συμφώνησαν να συγχωνευθούν. Ο ισχυρός τότε και τώρα Γ Κωστόπουλος είχε συμφωνήσει αλλά το deal κράτησε συνολικά 20 μέρες…μετά τις 20 μέρες Εθνική και Alpha bank διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν μαζί.
Η Eurobank είχε προσεγγίσει τουλάχιστον 2 φορές την Alpha με την τελευταία τον Σεπτέμβριο του 2010 οπότε και οι δύο τράπεζες βρέθηκαν πραγματικά πολύ κοντά..
Οι συζητήσει δεν προχώρησαν καθώς η πλευρά Κωστόπουλου δεν αισθανόταν ότι διασφαλίζεται από την πρόταση της Eurobank, θα χρειαζόταν μεγάλη κεφαλαιακή ενίσχυση ενώ το πρόβλημα της ρευστότητας δεν θα επιλυόταν.
Εκείνο το διάστημα από κοντά την Alpha είχε και η Εθνική η οποία είχε συνομιλούσε ταυτόχρονα και με την Eurobank και με την Εθνική αλλά χωρίς να έχουν περάσει στην ουσία όπως τώρα που η Εθνική επανήλθε με συγκεκριμένη πρόταση.
Λίγο παλαιότερα σε πολύ προχωρημένες συζητήσεις είχαν βρεθεί η Marfin με την Alpha bank.
Στην περίφημη συνάντηση όπου παραβρέθηκε και ο S. Ba’alawy συμφώνησαν να προχωρήσουν αλλά επιφυλάχθηκε να απαντήσει ο Γ Κωστόπουλος.
Η παρουσία του Centaurs είχε ενοχλήσει και στο τέλος η πλευρά Κωστόπουλου αρνήθηκε την συνεργασία με την Marfin.
Φθάνοντας στο σήμερα η Εθνική όπως όλες οι τράπεζες που προσέγγισαν την Alpha βλέπουν αξία από μια συγχώνευση.
Η διοικητική της δομή, η οργάνωση της το ισχυρό της πελατολόγιο και τα καλά της οικονομικά στοιχεία καθιστούν την Alpha bank δέλεαρ για τις άλλες τράπεζες.
Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν συμφώνησε με άλλη τράπεζα αποδεικνύει ότι μπορεί και αυτόνομα..
Στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση της Εθνικής και προφανώς ακόμη όλα είναι ανοικτά παρά την αρχική άρνηση της Αlpha bank.


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης