Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χωρίς το deal της Πανγαία δεν θα περνούσε τα stress tests η Εθνική τράπεζα – Το ΤΧΣ στάθμισε ένα κακό deal με την κεφαλαιακή ενίσχυση κατά 0,4% σε core tier 1 λόγω περαιτέρω μείωσης του σταθμισμένου ενεργητικού

 Χωρίς το deal της Πανγαία δεν θα περνούσε τα stress tests η Εθνική τράπεζα – Το ΤΧΣ στάθμισε ένα κακό deal με την κεφαλαιακή ενίσχυση κατά 0,4% σε core tier 1 λόγω περαιτέρω μείωσης του σταθμισμένου ενεργητικού
Η Εθνική τράπεζα χωρίς το deal της Πανγαία με βάση το οποίο η Εθνική θα δανείσει 418 εκατ ευρώ στην Invel με επιτόκιο 2,75% και εν συνεχεία η Invel θα αγοράσει στρατηγικό ποσοστό στην Πανγαία θυγατρική της Εθνικής στην διαχείριση ακινήτων, δεν θα περνούσε τα stress tests.

Το σύστημα, θεσμικές αρχές, βασικός μέτοχος, διαπίστωσαν έγκαιρα ότι το deal είχε πολλές ατέλειες.
Ωστόσο όπως προκύπτει από πηγές που μπορεί να γνωρίζουν κατά τρόπο μη αμφισβητήσιμο τις λεπτομέρειες του παρασκηνίου ενός θολού deal, αν το ΤΧΣ δεν έδινε το πράσινο φως η Εθνική δεν θα περνούσε τα stress tests και μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο το management της Εθνικής.
Έτσι λοιπόν και παρά την άρνηση του Μπερούτσου μέλους της εκτελεστικής επιτροπής του ΤΧΣ να ψηφίσει ένα κακό deal, τελικώς πέρασε γιατί αποτιμήθηκε ο κίνδυνος του φιάσκο και των συνεπειών να μην περάσει τα stress tests η Εθνική τράπεζα.
(Να σημειωθεί ότι υπήρξαν άλλα δύο μέλη που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και τις ενστάσεις τους αλλά ψήφισαν για λόγους συστημικής ευστάθειας)
Θα είχε μια τέτοια αρνητική εξέλιξη τεράστιες συνέπειες  πολιτικές, οικονομικές και τραπεζικές.
Ορισμένοι εκτίμησαν ή αποτίμησαν το όφελος που έχει η Εθνική στην κεφαλαιακή της επάρκεια περίπου 0,4% επί του core tier 1 όφελος επειδή μειώνεται κυρίως το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό RWAs κάτω από 54 δισεκ με συνολικό ενεργητικό 110 δισεκ. ευρώ.
Με 5 δισεκ. ευρώ κεφάλαια και έχοντας λάβει και κεφαλαιακές ενισχύσεις λόγω Probank και FBBank η Εθνική βελτιώνει τους ανεπαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Είναι απόλυτα κατανοητή η προσπάθεια κάθε διοίκησης τράπεζας να βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Ωστόσο οι επιλογές και ο τρόπος είναι και κραυγαλέος και προκλητικός.
Για τους γνωρίζοντες στοιχειώδη οικονομικά και τραπεζικά και πως συνδέονται το σταθμισμένο ενεργητικό και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας μπορεί να εξάγει εύκολα συμπεράσματα.
Η απόφαση στήριξης της Εθνικής και αποδοχής ενός κακού deal όπως της Πανγαία από το ΤΧΣ δίνει τεράστια στήριξη στην κεφαλαιακή ανεπάρκεια της τράπεζας, πλέον διαθέτει core tier 1 πάνω από 9,5% και περνάει τα stress tests σε συνδυασμό και με άλλες κινήσεις που θα ανακοινώσει προσεχώς.

Πρώτη ενημέρωση: 08:13, 18 Νοεμβρίου 2013

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης