Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συγχωνεύσεις ελληνικών τραπεζών...

Γιατί βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συγχωνεύσεις ελληνικών τραπεζών...
Εξυπηρετικές τις προτάσεις συγχωνεύσεων ελληνικών τραπεζών θα πρέπει υπό φυσιολογικές συνθήκες να κρίνει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη UBS.
Στα μάτια του ελβετικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού, τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ακολουθούν διπλωματικά αλλά και νομοθετικά... μονοπάτια που ευνοούν τη δημιουργία πρόσφορου εδάφους για συγχωνεύσεις των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία ούτως ή άλλως ελέγχουν το 91% της εγχώριας τραπεζικής αγοράς.
Κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας προεξόφλησαν μέσω της τηλεδιάσκεψης της Δευτέρας ότι “ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος θα οδηγηθεί σε συγκέντρωση”.
Άλλωστε, στόχος είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση για την οποία η UBS αμφιβάλλει καθώς προβλέπει υποχώρηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας κατά τα έτη 2011 και 2012, εξαιρουμένης μόνο της Marfin Popular Bank.
Στην Εθνική παραδέχονται ότι η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί αν η Alpha Bank κάνει αποδεκτή την προσφορά θα διαθέτει 24,5 δισ. ευρώ ομόλογα και εξάρτηση ύψους 36 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρώτο μέλημα λοιπόν, αν και εφόσον το νέο σχήμα λάβει σάρκα και οστά, είναι αυτή η εξάρτηση να περιοριστεί δραστικά. Ανάλογα προβλήματα θα κληθούν να λύσουν και οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, όπως γίνεται κατανοητό, προβλήματα που ήδη πονοκεφαλιάζουν το επιτελείο της Εθνικής σε ό,τι αφορά το νέο σχήμα που κι αν δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί, θα αποτελούσε την τράπεζα No 27 από άποψη ισχύος πανευρωπαϊκά... Φανταστείτε δηλαδή την επιτακτικότητα των κινήσεων των υπόλοιπων τραπεζικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στον ελλαδικό χώρο...
Η UBS, ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, είχε υιοθετήσει την άποψη ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος θα οδηγηθεί αργά ή γρήγορα σε συγχωνεύσεις τις οποίες τότε ενέκρινε θερμότερα -με βάση τις εκφράσεις που χρησιμοποιούσε- και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος.
Ως πιθανότερη συγχώνευση ήδη από τότε είχε προαναγγελθεί η στρατηγική συμφωνία Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank παρά το γεγονός ότι η Alpha Bank απέρριψε την τωρινή πρόταση και προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα τονίζοντας ότι το θέμα της πρότασης της ΕΤΕ δεν θα συζητηθεί στην τακτική Γενική Συνέλευση.
Ως επιπρόσθετο αιτιολογικό αναφέρεται το ιστορικό προηγούμενο συγχώνευσης των δύο ιδρυμάτων.
Συν τοις άλλοις, η UBS τονίζει ότι τα έσοδα από τις συνέργειες από πιθανή συγχώνευση ελληνικών τραπεζών θα είναι μεγαλύτερες από το συνολικό κόστος μιας πιθανής συγχώνευσης, όσο γιγαντώνεται το νέο πιθανό τραπεζικό σχήμα. “Οι τράπεζες είναι ευκολότερο να καταλάβουν τα κέρδη μιας πιθανής συγχώνευσης τώρα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο ειδικότερα και την ελληνική οικονομία γενικότερα”, τονίζει ο ελβετικός χρηματοπιστωτικός οίκος.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης