Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως η Eurobank από έσχατη μετατρέπεται σε πρώτη – Είναι κρατική τράπεζα και σε 8-10 εβδομάδες θα είναι η πιο «ιδιωτική» - Τέλη Ιανουαρίου του 2014 η αμκ

tags :
Πως η Eurobank από έσχατη μετατρέπεται σε πρώτη – Είναι κρατική τράπεζα και σε 8-10 εβδομάδες θα είναι η πιο «ιδιωτική» - Τέλη Ιανουαρίου του 2014 η αμκ

Έως τις 20 Δεκεμβρίου ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση που εστιάζεται στους όρους αγοράς

Πως η Eurobank από έσχατη θα μετατραπεί σε πρώτη;
Η Eurobank έλαβε τον χαρακτήρα της συστημικής τράπεζας αλλά λόγω των γνωστών σε όλους παράταιρων εξελίξεων δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το 10% και κρατικοποιήθηκε.
Το ΤΧΣ κάλυψε εξολοκλήρου την αύξηση κεφαλαίου των 5,8 δισεκ. κατέχοντας πλέον το 93,6% του μετοχικού κεφαλαίου έναντι 6,4% των ιδιωτών μετόχων.
Η κρατικοποίηση της κατεξοχήν ιδιωτικής Eurobank ήταν ένα μεγάλο σοκ στο τραπεζικό σύστημα καθώς επέφερε δομικές αλλαγές μετοχικές και διοικητικές στην τράπεζα.
Η Eurobank στοχοποιήθηκε και χτυπήθηκε όσο καμία άλλη τράπεζα από αλλότρια συμφέροντα αλλά κατάφερε λόγω των δομών που διαθέτει και έχοντας την στήριξη της ΤτΕ και του ΤΧΣ να διασωθεί.
Η Τρόικα επίσης έπραξε το ορθό καθώς ακύρωσε το deal Εθνικής με Eurobank και έδωσε την δυνατότητα της δεύτερης ευκαιρίας.
Ο νέος επικεφαλής της Eurobank Χρήστος Μεγάλου έχει αναλάβει τεράστιο έργο καθώς η επιτυχής αύξηση κεφαλαίου των 2 δισεκ. ευρώ δεν διασφαλίζει μόνο τον ιδιωτικό χαρακτήρα της τράπεζας αλλά
1)Στηρίζει την οικονομία καθώς θα πρόκειται για την μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση δημόσιου assets.
2)Στηρίζει την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας καθώς περνάει το μήνυμα ότι ξένοι επενδυτές στηρίζουν στρατηγικές τοποθετήσεις στο ελληνικό banking.
3)Στηρίζει τον τραπεζικό κλάδο ο οποίος πέρασε τα πάνδεινα.
Οι τράπεζες θα βρεθούν στο επίκεντρο μέσω της Eurobank που θα ιδιωτικοποιηθεί.
4)Στηρίζει το χρηματιστήριο καθώς η ιδιωτικοποίηση της Eurobank θα έχει τεράστια ψυχολογική τόνωση στην αγορά.
Να σημειωθεί ότι οι ιδιώτες θα κατέχουν το 45% της Eurobank που σημαίνει ότι θα είναι η περισσότερο ιδιωτική τράπεζα στην Ελλάδα.
Η κρατική Eurobank σε 8-10 εβδομάδες θα είναι η περισσότερο ιδιωτική τράπεζα στην Ελλάδα, η εξέλιξη αυτή είναι τεράστιας σημασίας και όχι μόνο σημειολογικής.
5)Στηρίζει την προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων πέραν των τραπεζών και άλλων εταιριών.
Το 2014 οι τράπεζες είτε σε ρευστότητα, είτε σε κεφάλαιο θα αυξήσουν την δραστηριότητα τους.
Η Eurobank με βάση τους σχεδιασμούς τον Ιανουάριο ή το αργότερο έως τις 15 Φεβρουαρίου του 2014 θα έχει ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου των 2 δισεκ. με στόχο να αντληθούν και τα 2 δισεκ. από τους ιδιώτες χωρίς την συμμετοχή του ΤΧΣ.
Για να μπορέσει να υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank είναι προαπαιτούμενο να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πλέον θα στηρίζεται στους κανόνες της αγοράς.
Π.χ. καταργείται η ρήτρα του μέσου όρου των 50 συνεδριάσεων μείον discount 50% και θα ισχύει η χρηματιστηριακή τιμή μείον ένα discount που θα αποφασίζει η εκάστοτε διοίκηση τράπεζας.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, 25 Νοεμβρίου 2013

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης