γράφει : Πέτρος Λεωτσάκος
(upd)Ισχυρή η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο
Την εκτίμηση ότι η Alpha bank βρίσκεται σε ισχυρή θέση ενόψει της διαγνωστικής μελέτης της Blackrock αλλά και των stress tests που θα διεξάγει η ΕΚΤ το 2014 διατυπώνει σε συνέντευξη του στο www.bankingnews.gr ο Δημήτριος Π. Μαντζούνης Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank
Παράλληλα προβλέπει ότι το 2014 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί υψηλότερα του 1%.
Η Alpha bank με μεθοδικές κινήσεις διασφάλισε τον ιδιωτικό της χαρακτήρα και έχει θέσει στέρεες βάσεις για την περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της….
Η συνέντευξη του Δ. Μαντζούνη στο www.bankingnews.gr έχει ως εξής.
1)Ποια είναι η εκτίμηση της Alpha Βank για την κεφαλαιακή επάρκεια και γενικά κεφαλαιακή θωράκιση της τράπεζας και του κλάδου;
Η Alpha Bank με 8 δισ. ευρώ κεφάλαια και με Δείκτη Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων 13,8% (στο 1ο εξάμηνο) είναι πολύ ισχυρά κεφαλαιοποιημένη τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η μεγάλη επιτυχία της αυξήσεως κεφαλαίου φέτος την άνοιξη και η συνεχιζόμενη σημαντική εισροή ξένων κεφαλαίων στο μετοχικό μας κεφάλαιο, έχουν ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη, με την οποία περιβάλλεται η Τράπεζά μας.
Ο κλάδος, συνολικά, θεωρώ πως είναι καλά κεφαλαιοποιημένος, θέτοντας ισχυρά θεμέλια για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της οικονομίας, που τόσο χρειάζεται η χώρα.
2)Η εξάσκηση των warrants πλησιάζει.
Η τράπεζα έχει αναφερθεί στον στόχο επιτάχυνσης της περαιτέρω ιδιωτικοποίησής της.
Εκτιμάται ότι θα εξασκηθούν τα warrants στην πρώτη εξαμηνία;
Η συζήτηση που έχει ανοίξει για τα warrants και το ενδεχόμενο δημόσιων προτάσεων από το ΤΧΣ προς τους κατόχους των warrants πως το κρίνετε;
Οι κάτοχοι των warrants μπορούν, ενασκώντας τα στις 10 Δεκεμβρίου, να αγοράσουν τη μετοχή της Alpha Bank σε τιμή Ευρώ 0,45.
Η διαπραγμάτευση της μετοχής γίνεται περίπου 40% πάνω από την τιμή ενασκήσεως, κάνοντας ελκυστική την απόκτησή της στην τιμή ενασκήσεως του Δεκεμβρίου.
Εντούτοις, δεν μπορώ να προβλέψω πόσοι θα ενασκήσουν τώρα και πόσοι θα επιλέξουν να περιμένουν και να ασκήσουν τα δικαιώματά τους αργότερα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της πρώτης ημερομηνίας, η συντομότερη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών θα έχει πολύ θετικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
3)Η διαχείριση των NPLs είναι το μεγάλο στοίχημα για τον κλάδο.
Η Alpha Βank έχει επιδείξει μεγάλη προσαρμοστικότητα αλλά το πρόβλημα παραμένει μεγάλο συνολικά.
Το μοντέλο των υπερ-διευθύνσεων για τα NPLs είναι επαρκής λύση;
Η κρίση της ελληνικής οικονομίας δεν έχει αφήσει βεβαίως ανεπηρέαστους τους πελάτες μας.
Για αυτό και έχουμε αναπτύξει ένα διευρυμένο πλαίσιο διευκολύνσεως αποπληρωμής οφειλών πιστούχων, για τους οποίους διαπιστώνεται δυσκολία ικανοποιήσεως των συμβατικών τους υποχρεώσεων.
Σημαντικό περιθώριο για βελτίωση στον τομέα αυτόν έχει και το χαρτοφυλάκιο της Εμπορικής που αποκτήσαμε το 2013. Γνωρίζουμε όμως, πως πρέπει να αφιερώσουμε περαιτέρω πόρους για τη διαχείριση των NPLs και στο πλαίσιο αυτό, εξετάζουμε διάφορες επιλογές, πριν καταλήξουμε στη βέλτιστη οργανωτική και λειτουργική δομή.
4)Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της Alpha Βank ενόψει stress tests;
Εκτιμάτε ότι, αν προκύψουν κεφαλαιακές ζημίες, θα είναι απορροφήσιμες;
Η Alpha Βank έχει ακολουθήσει συντηρητική πολιτική διαχειρίσεως πιστωτικού κινδύνου καθόλη τη διάρκεια του οικονομικού κύκλου. Η πολιτική μας για διατήρηση της καλύψεως των μη εξυπηρετουμένων δανείων σε υψηλά επίπεδα και το πολύ υψηλό κεφαλαιακό μας απόθεμα, σε συνδυασμό με τις σημαντικές μας δυνατότητες για περαιτέρω δημιουργία κεφαλαίων μέσω της μελλοντικής μας κερδοφορίας, μας φέρνουν σε ισχυρή θέση τόσο σε σχέση με τη διαγνωστική μελέτη της Blackrock, που πλησιάζει στην ολοκλήρωση της, αλλά και της επερχόμενης πανευρωπαϊκής διαγνωστικής μελέτης από την Ε.Κ.Τ., που θα διεξαχθεί το 2014.
5)Η Alpha Βank έχει αναφερθεί διεξοδικά στις προοπτικές της οικονομίας και έχετε υιοθετήσει το θετικό σενάριο στις εκτιμήσεις σας.
Συνεχίζετε να πιστεύετε ότι θα υπάρξει recovery στην οικονομία το 2014;
Το 2014, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει για δεύτερο έτος πρωτογενές πλεόνασμα στα δημοσιονομικά της.
Αυτό θεωρούμε ότι θα είναι το έναυσμα για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών, καθώς θα ενισχύεται περαιτέρω η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το τελευταίο τρίμηνο του 2013, αναμένουμε ότι η πτώση του ΑΕΠ θα είναι πολύ μικρότερη από τα προηγούμενα τρίμηνα και, έτσι, περιμένουμε θετικό πρόσημο στη μεταβολή του ΑΕΠ από το πρώτο τρίμηνο του 2014 και συνολικό ρυθμό αναπτύξεως, για το σύνολο του έτους, άνω του 1,0%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών