Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Alpha bank: Για τα σενάρια περί deal με την Eurobank - Υπομονή θα είναι μακρύς ο δρόμος για συγχωνεύσεις

 Alpha bank: Για τα σενάρια περί deal με την Eurobank - Υπομονή θα είναι μακρύς ο δρόμος για συγχωνεύσεις
(upd3)Νέα σενάρια κυκλοφορούν στην αγορά που φέρουν την Alpha bank να εξετάζει εκ νέου στρατηγική συνεργασία με την Eurobank. Κληθείσα να σχολιάσει η Alpha bank τα σενάρια αυτά αναφέρει υπομονή θα είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι κάτι να γίνει στον τραπεζικό κλάδο. Απέφυγαν να σχολιάσουν τα σενάρια για την Eurobank και επέμειναν στην άποψη ότι χρειάζεται υπομονή θα είναι μακριά η περίοδος.... έως ότου υπάρξουν deals τα οποία και η Alpha προβλέπει. Από την Eurobank απλά τονίζουν δεν υπάρχει κάτι. Στο παρελθόν υπήρξαν συζητήσεις αλλά στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάτι.
Ήδη από την Τρίτη  το www.bankingnews.gr και βεβαίως σήμερα νωρίς το πρωί,  αναφερόταν σε αυτές τις φήμες και μάλιστα υπήρξε ειδική μνεία στις συναντήσεις που είχαν υπάρξει μεταξύ του προέδρου της Eurobank Τίμου Χριστοδούλου και του επικεφαλής του ομίλου Alpha bank Γ Κωστόπουλου.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2010 οι δύο τράπεζες βρέθηκαν πολύ κοντά στο να κλείσουν ένα μεγάλο deal και να προχωρήσουν σε συγχώνευση.
Τα νέα σενάρια δεν τα επιβεβαιώνουν εκατέρωθεν οι δύο τράπεζες.
Ωστόσο εξετάζοντας λογικά τα δεδομένα…
Η Alpha bank επικαλέστηκε δύο λόγους για να μην προχωρήσει το deal με την Εθνική την αβεβαιότητα της οικονομίας και το τίμημα.
Η ουσία είναι όμως ότι λόγω αυτών των παραμέτρων έθεσε εαυτόν η Alpha σε καθεστώς αυτόνομης πορείας.
Επίσης μια άλλη παράμετρος είναι ότι η Alpha bank θα προσέφευγε σε άλλη τράπεζα και εν προκειμένω στην Eurobank αν γνώριζε ότι η Εθνική ετοιμάζει επιθετική εξαγορά.
Μια άλλη παράμετρος είναι ότι μετοχικά στο νέο σχήμα οι δύο τράπεζες έχουν μεν παραπλήσια κεφαλαιοποίηση αλλά στην μεν Eurobank η Λάτσης διατηρεί ποσοστό 44% και στην Alpha bank ο Γ Κωστόπουλος 9%.
Επίσης οι δύο τράπεζες θα χρειασθεί να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο περίπου 2 δις ευρώ από τις προνομιούχες μετοχές και ταυτόχρονα να μειώσουν την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ η οποία ανέρχεται στα 33,9 δις ευρώ.
Ως εκ τούτου το τοπίο είναι πιο θολό και αβέβαιο και προφανώς χρήζουν προσοχής όλες οι φήμες και τα σενάρια που κυκλοφορούν…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης