Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι εναλλακτικές για να ξεπεραστεί το «πρόβλημα» της τιμής της αμκ της Eurobank και να διασφαλιστεί από ευθύνες το ΤΧΣ

tags :
Οι εναλλακτικές  για να ξεπεραστεί το «πρόβλημα» της τιμής της αμκ της Eurobank  και να διασφαλιστεί από  ευθύνες το ΤΧΣ
Με τρέχουσες τιμές και με τον παλαιό  νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση η τιμή της αμκ στα 0,31 ευρώ
Πως θα ξεπεραστούν τυχόν νομικά εμπόδια, θα απαλλάξουν από ζήτημα ευθυνών το ΤΧΣ και ταυτόχρονα θα διασφαλίσουν ότι η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank θα διεξαχθεί με όρους αγοράς ώστε να προσελκύσει ξένους ιδιώτες επενδυτές;
Είναι προφανές ότι άπαξ και το ΤΧΣ έχει επενδύσει 5,8 δισεκ. ευρώ στην τιμή των 1,54 ευρώ και τα χρηματιστηριακά δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην και αρνητικά η αύξηση κεφαλαίου των 2 δισεκ. ευρώ αποτελεί το μεγάλο πείραμα που πρέπει να πετύχει για την Eurobank.
Το ζήτημα που έχει ανακύψει σχετίζεται με την παραδοχή πως το ΤΧΣ που επένδυσε 5,8 δισεκ. στην τιμή των 1,54 ευρώ θα αποδεχθεί τιμή πολύ χαμηλότερη και πως το ΤΧΣ θα αποδεχθεί να έχει επενδύσει στα 1,54 ευρώ συνολικά 5,8 δισεκ. και οι ιδιώτες θα επενδύσουν στα 0,30 ή 0,40 ευρώ;
Πολλοί ανησυχούν για τυχόν νομικές ευθύνες καθώς και για πολιτικές αντιδράσεις.
Αλλά ας δούμε τα δεδομένα και με βάση αυτά προτείνουμε ορισμένες λύσεις πρακτικές που θα μπορούσαν να λύσουν ή να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που έχει ανακύψει.
Με βάση τον παλαιό νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ορίζει την διαδικασία προσδιορισμού της τιμής μιας αύξησης κεφαλαίου θα ακολουθείτο η εξής διαδικασία.
Αν υποθέσουμε ότι σήμερα προσδιορίζεται η τιμή της αμκ της Eurobank, προκύπτει ότι ο μέσος όρος των τελευταίων 50 συνεδριάσεων είναι 0,62 ευρώ άρα τιμή αμκ 0,31 ευρώ άπαξ και ορίζεται και discount 50% επί της μέσης χρηματιστηριακής τιμής των τελευταίων 50 συνεδριάσεων.
Η τιμή της αμκ της Eurobank με βάση τον παλαιό νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση θα οριζόταν στα 0,31 ευρώ.
Τα ζητήματα που ανακύπτουν είναι
1)Πως θα γίνει δεκτό το ΤΧΣ να επενδύει 5,8 δισεκ. στα 1,54 ευρώ και η νέα αύξηση να υλοποιηθεί στα 0,3 ή 0,4 ευρώ;
2)Πως θα γίνει δεκτό το ΤΧΣ να καλύπτει την αρνητική καθαρή θέση της Eurobank, να επενδύει 5,8 δισεκ. στα 1,54 ευρώ και να έρθουν τον Ιανουάριο οι ιδιώτες και να επενδύσουν στα 0,30 ευρώ οδηγώντας σε dilution το Ταμείο;

Οι κρίσιμες απαντήσεις

Πρωτίστως πρέπει να αναφερθεί ότι ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλάζει και αλλάζει ορθά καθώς δίνει έμφαση στους όρους αγοράς.
Η άποψη ότι το ΤΧΣ έχει νομικές ευθύνες θεωρούμε ότι είναι λάθος.
Το ΤΧΣ είναι μέτοχος που επένδυσε σε μια τιμή στην Eurobank π.χ. τα 1,54 ευρώ και η αγορά ακολούθησε διαφορετική πορεία από ότι ίσως είχε προβλεφθεί.
Π.χ. στην Πειραιώς ο Βαρδινογιάννης επένδυσε στα 20 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2007 ορισμένα εκατομμύρια στην αμκ των 1,35 δισεκ και η Πειραιώς σήμερα είναι 1,57 ευρώ.
Στην Alpha ο Κωστόπουλος επένδυσε ορισμένα εκατομμύρια τον Δεκέμβριο του 2006 στην αμκ της τράπεζας στα 22,75 ευρώ και τον Οκτώβριο του 2009 στα 8 ευρώ και σήμερα η τιμή της Alpha στο ΧΑ είναι στα 0,6550 ευρώ.
Πολλοί θα υποστηρίζουν ότι οι ιδιώτες αναλαμβάνουν ρίσκα.
Ωστόσο τα ασφαλιστικά Ταμεία της Εθνικής επένδυσαν 500 εκατ στα 22,11 ευρώ στην αμκ του 2006 των 3 δισεκ. ή ακόμη και στα 11,30 ευρώ στην αμκ του Ιουνίου του 2009 και η χρηματιστηριακή τιμή της Εθνικής είναι 4,5 ευρώ με reverse split, χωρίς reverse split είναι 0,45 ευρώ.
Όλοι έχασαν λοιπόν.
Ο διαχωρισμός ιδιώτης μέτοχος και κράτος μέτοχος ως προς την λογική των κερδών ή ζημιών που μπορεί να υπάρξουν είναι λάθος.
Οι μέτοχοι ανεξαρτήτως ιδιώτη ή κράτους ή Ταμείου έχουν τα ίδια ρίσκα, τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα.
Άρα η επιχειρηματολογία ότι το ΤΧΣ θα έχει νομικές ευθύνες νομίζουμε ότι είναι λανθασμένο.
Ωστόσο το ΤΧΣ πως μπορεί να προστατέψει τα συμφέροντα του;
Ας δούμε τα δεδομένα.
Η Eurobank ανακεφαλαιοποιήθηκε με 5,8 δισεκ. στα 1,54 ευρώ αλλά χρειάζεται άλλα 2 δισεκ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου σε τιμή μεταξύ 0,30 ευρώ κακό σενάριο ή 0,40 ευρώ καλό σενάριο.
Στην αύξηση κεφαλαίου θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι παλαιοί μέτοχοι, μικρομέτοχοι και άλλοι.
Επειδή το ΤΧΣ και το ελληνικό δημόσιο θέλουν η Eurobank να ιδιωτικοποιηθεί αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί δυνατότητα στους ιδιώτες μετόχους να αποκτήσουν μετοχές και να επενδύσουν νέα κεφάλαια.
Άρα το αρχικό σχέδιο να καλύψει το ΤΧΣ τα 2 δισεκ. της νέας αύξησης θα οδηγούσε σε περαιτέρω κρατικοποίηση εξέλιξη άκρως δυσμενής.
Να θυμίσουμε ότι το ΤΧΣ κατέχει το 93,4% της Eurobank με προοπτική να μειωθεί στο 55% αν η αμκ των 2 δισεκ. καλυφθεί εξολοκλήρου από τους ιδιώτες μετόχους.
Πρακτικά λοιπόν η λύση το ΤΧΣ να καλύψει όλη την αμκ των 2 δισεκ. θα ήταν ένα ξεκάθαρα λανθασμένο μήνυμα στην αγορά καθώς η Eurobank θα έδειχνε αδυναμία ανεύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων.
Οι πρακτικές λύσεις που υπάρχουν είναι δύο
1)Να αλλάξει ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που θα συμβεί έως τις 20 Δεκεμβρίου ώστε να υλοποιούνται αμκ με όρους αγοράς.
Να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιώτες να καλύψουν όλη την αύξηση κεφαλαίου δηλαδή και τα 2 δισεκ. της αμκ της Eurobank.
2)Το εναλλακτικό σενάριο θα ήταν από τα 2 δισεκ. της αμκ της Eurobank το 1,5 δισεκ. να καλύψουν οι ιδιώτες και 500 εκατ το ΤΧΣ ώστε να μειώσει το μέσο κόστος κτήσης το αρχικό στα 1,54 ευρώ και στο μελλοντικό του Ιανουαρίου του 2014 περί τα 0,3 ή 0,4 ευρώ ή ακόμη και στο βέλτιστο σενάριο 0,5 ευρώ.
Επίσης η Τρόικα να απαλλάξει όπως και ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να απαλλάξει από νομικές ευθύνες το ΤΧΣ και να επιτρέψει να λειτουργήσει με κανόνες αγοράς, προσδιορίζοντας ότι οι τιμές των αμκ θα υλοποιούνται με όρους αγοράς δηλαδή χρηματιστηριακή τιμή μείον discount  από 25% έως 45%.
Οι θιασώτες της κριτικής πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα
Να κρατικοποιηθεί περισσότερο η Eurobank καλύπτοντας όλη την αμκ των 2 δισεκ. το ΤΧΣ ή να ιδιωτικοποιηθεί;
Επίσης δεν συμφωνούμε με την άποψη ότι το ΤΧΣ θα υποστεί ζημία καταστροφική.
Πρώτον με τα κεφάλαια των ιδιωτών βελτιώνεται συνολικά η ποιότητα των κεφαλαίων που έχει επενδύσει το ΤΧΣ στην Eurobank.
Επίσης το ΤΧΣ με 55% στην Eurobank θα μπορεί να υλοποιεί  placement σε βάθος χρόνου ποντάροντας σε καλύτερες χρηματιστηριακές τιμές άρα και στο ενδεχόμενο να καλύψει την τωρινή ζημία που είναι περισσότερο διαχειρίσιμη απ΄ ότι η αρχική ζημία των 5,8 δισεκ. ευρώ;
Θα πρέπει να κυριαρχήσουν πλήρως οι κανόνες αγοράς.
Για τον ιδιώτη μικρομέτοχο της Eurobank οι κανόνες αγοράς είναι το βέλτιστο σενάριο.
Για τον ιδιώτη μεγαλομέτοχο της Eurobank οι κανόνες αγοράς είναι το βέλτιστο σενάριο.
Για το ΤΧΣ ως βασικό μέτοχο της Eurobank οι κανόνες αγοράς είναι το λογικό σενάριο.

www.banklingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης