Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Όλα και όλοι δουλεύουν για την Alpha bank….πως ο όμιλος θα καταφέρει να διαμορφώσει κατά το δοκούν τους όρους στην τραπεζική σκακιέρα…..

tags :
Όλα και όλοι δουλεύουν για την Alpha bank….πως ο όμιλος θα καταφέρει να διαμορφώσει κατά το δοκούν τους όρους στην τραπεζική σκακιέρα…..
Τα deals στις τράπεζες θα γίνουν, ο τραπεζικός χάρτης θα αναδιαμορφωθεί και αυτό που υποστηρίζουν τραπεζίτες και η ΤτΕ ότι το 2011 θα είναι έτος συγχωνεύσεων πιθανότατα θα επιβεβαιωθεί.
Ωστόσο αξιολογώντας τα νέα δεδομένα μετά την πρόταση της Εθνικής στην Alpha bank και τα σενάρια που φέρουν την Eurobank να επιδιώκει deal με την Alpha bank αποδεικνύεται ότι όλα και όλοι ….δουλεύουν για την Alpha bank

Ως προς τα deals.  
Η προσφορά της Εθνικής 0,727 μετοχές προς 1 μετοχή προς την Alpha έχει οριοθετήσει την βάση των προσφορών.
Αν υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος προφανώς πρέπει να προσφέρει περισσότερα.
H Εθνική αν επανέλθει καθώς δεν φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό σε αυτή την συγκυρία θα πρέπει να επανέλθει με βελτιωμένη πρόταση.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το management της Εθνικής έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιθετική εξαγορά προς την Alpha ενώ η πλευρά Κωστόπουλου φέρεται να έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το σκέλος αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί αλλά διαρρέεται παρασκηνιακώς.
Το κεφάλαιο επιθετική εξαγορά της Εθνικής προς την Alpha bank μάλλον έχει κλείσει.
Στρατηγικά η Εθνική δηλώνει ότι έχει κλείσει και η βελτίωση της προσφοράς προς την Alpha bank, δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο δηλώνουν στελέχη της τράπεζας.
Μια βελτίωση της προσφοράς θα επανάφερε στο προσκήνιο το deal αλλά ταυτόχρονα θα δικαίωνε την διοίκηση της Alpha που επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι το τίμημα ήταν χαμηλό.
Στην διαμορφούμενη εικόνα του τραπεζικού τοπίου εισήλθε εν μέσω φημών και η Eurobank.
Η Eurobank μέσω του Τ. Χριστοδούλου του προέδρου της τράπεζας και η Alpha bank μέσω του Γ Κωστόπουλου προέδρου και βασικού μετόχου, συνομιλούσαν στο παρελθόν και πριν λίγους μήνες είχαν φθάσει πολύ κοντά στο deal.
Όμως για πολλούς λόγους, μετοχικούς, ρευστότητας, κεφαλαίων δεν επήλθε συμφωνία.
Στην τρέχουσα συγκυρία δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι και δύσκολα θα εμφανιζόταν η Eurobank να υποβάλλει μια προσφορά στην Alpha, σε επίπεδα υψηλότερα της προσφοράς της Εθνικής.
Η πρώτη παράμετρος που αξιολογείται και ευνοεί την  Alpha bank είναι ότι έθεσε ένα minimum όριο προς τις τράπεζες αν και εφόσον σχεδιάζουν βελτιωμένες προσφορές ή νέες προσφορές.

Mετοχή και αμκ


Η δεύτερη παράμετρος στην στρατηγική της Alpha bank θα είναι η συμπεριφορά της μετοχής.
Παρά τις κατά καιρούς διαψεύσεις η Alpha θα προχωρήσει σε υπερβατική κίνηση και αυτή είναι η αύξηση κεφαλαίου περίπου 1,4 με 1,5 δις ευρώ.
Ορισμένοι κύκλοι αφήνουν να εννοηθεί ότι σε μια αύξηση κεφαλαίου θα μπορούσε να υπάρξει και κίνηση έκπληξη δηλαδή ξένη τράπεζα να αποκτήσει κάποιο στρατηγικό ποσοστό στην Alpha bank.
Το σενάριο αυτό θα είχε λογική αν το country risk ήταν πιο περιορισμένο. Με τον κίνδυνο χρεοκοπίας να ελλοχεύει είναι προφανές ότι ο ξένος επενδυτής θα αξιολογήσει πολύ τα δεδομένα αλλά προφανώς δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτε.
Το κεντρικό σενάριο λοιπόν είναι η Alpha bank δείχνοντας δυναμική και εφόσον ευνοηθεί από την χρηματιστηριακή συγκυρία καθώς πολλά μπορεί να αλλάξουν προσεχώς προς το καλύτερο ή το χειρότερο να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου.
Εδώ εμπλέκονται οι δύο σύμβουλοι της τράπεζας η Citigroup και η J P Morgan.
Αν επιβεβαιωθεί το κεντρικό σενάριο αυτές οι δύο τράπεζες και προφανώς και άλλες θα αποτελέσουν το σχήμα των εγγυητών αναδόχων σε μια μελλοντική αύξηση κεφαλαίου.
Όμως σε ποια τιμή θα υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου; Με ποιες παραδοχές;
Προσπερνώντας σενάρια που κυκλοφορούν στην αγορά και θέλουν την ενόχληση της Εθνικής για την στάση της Alpha να μεταφράζεται σε μη στήριξη …σε μια  αύξηση κεφαλαίου όπως και ότι έχει δημιουργηθεί ατύπως ομάδα τραπεζών που δεν θα στηρίξουν ένα σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της  Alpha.
Η Alpha bank έχει μια καλή λύση εμπρός της την αύξηση αλλά με ποιους όρους και σε ποια τιμή.
Η τελευταία αύξηση είχε υλοποιηθεί στα 8 ευρώ και προφανώς ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος.
Η μετοχή στα 5,10 ευρώ και είναι εύλογο η διοίκηση να θέλει την μετοχή υψηλότερα. Π.χ. στα 5,50 ευρώ και με discount 45% η τιμή της αύξησης θα μπορούσε να προσδιοριστεί στα 3 ευρώ. Προφανώς θα αναπροσαρμοζόταν και η ονομαστική αξία  αλλά κάτι τέτοιο θέλει γενικές συνελεύσεις και άλλες κινήσεις σχετικά χρονοβόρες.
Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί και τα 2,5 ευρώ ως εκτιμώμενη τιμή σε αμκ της Alpha.
Όμως η Alpha bank μπορεί να χρησιμοποιήσει τα υφιστάμενα δεδομένα να ανεβάσει την μετοχή εφόσον ευνοηθεί και από την χρηματιστηριακή συγκυρία και να προχωρήσει στην αύξηση που θα τις δώσει τεράστια αυτονομία.
Όλα αυτά φαντάζουν κάπως προβλέψιμα για την Alpha bank μια τράπεζα που έχει συνηθίσει να εκπλήσσει τις αγορές.
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν ή ξένος, ή αύξηση ή κάποια νέα προσφορά αυτά φαντάζουν τα πιθανά σενάρια για την Alpha bank….

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης