Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Good και bad bank οι συνεταιριστικές Δ. Μακεδονίας, Ευβοίας και Δωδεκανήσου - Διασώθηκε η Σερρών - Η Alpha απορροφά τις καταθέσεις

tags :
Good και bad bank οι συνεταιριστικές  Δ. Μακεδονίας, Ευβοίας και Δωδεκανήσου - Διασώθηκε η Σερρών - Η Alpha απορροφά τις καταθέσεις
Οι 3 συνεταιριστικές τράπεζες Δ. Μακεδονίας, Ευβοίας και Δωδεκανήσου σπάνε σε good και bad bank - Κατάφερε να ανακεφαλαιοποιηθεί η Σερρών
(upd5)Οι 3 συνεταιριστικές τράπεζες Δ. Μακεδονίας, Ευβοίας και Δωδεκανήσου σπάνε σε good και bad bank και τα περιουσιακά τους στοιχεία κυρίως της καταθέσεις της απορροφά η Alpha bank.
Θετική έκπληξη η Σερρών που κατάφερε να ανακεφαλαιοποιηθεί.
Οι εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ του www.bankingnews.gr
H TτΕ έδωσε έως τώρα 3 παρατάσεις αλλά η πραγματικότητα είναι η εξής
Η Δωδεκανήσου από τα 10 εκατ συγκέντρωσε μόλις τα 5 εκατ.
Για την Δωδεκανήσου υπάρχει μέριμνα ώστε να διατηρήσει μέρος του δικτύου καταστημάτων της.
Η Ευβοίας είχε πραγματικό core tier 1 -12% η συνεταιριστική τράπεζα είχε αντικειμενικό πρόβλημα ενώ δεν βρήκε κεφάλαια να ανακεφαλαιοποιηθεί.
Η συνεταιριστική τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη επίσης δεν τα κατάφερε.
Οι συνειαιριστικές τράπεζες Πελλοπονήσου, Σερρών και Ηπείρου κατάφεραν να ανακεφαλαιοποιηθούν και συνεχίζουν κανονικά την λειτουργία τους.
Η Alpha bank έχει υποβάλλει ένα σχέδιο το οποίο διασφαλίζει 100% τις καταθέσεις των συνεταιριστικών τραπεζών Δ. Μακεδονίας, Ευβοίας και Δωδεκανήσου καθώς και μεγάλο μέρος των τραπεζικών τους εργασιών.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΤτΕ αναφέρεται:
Ανάκληση της άδειας λειτουργίας των Συνεταιριστικών Τραπεζών Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου και Ευβοίας και μεταφορά του συνόλου των καταθέσεων στην Alpha Bank σύμφωνα με τον νόμο 3601/2007


Μετά την άπρακτη παρέλευση και των τριών προθεσμιών που είχαν δοθεί για την ανακεφαλαιοποίησή τους και με γνώμονα την προστασία των καταθέσεων των πελατών τους, η Τράπεζα της Ελλάδος έκρινε απαραίτητη (1) την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των συνεταιριστικών τραπεζών Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου και Ευβοίας, (2) τη μεταφορά του συνόλου των καταθέσεων στην Alpha Bank κατόπιν προσφοράς της τελευταίας σύμφωνα με την κατά νόμο διαγωνιστική διαδικασία για την εύρεση αναδόχου (αρ. 63Δ, ν. 3601/2007), και (3) τη θέση τους σε ειδική εκκαθάριση από το προϊόν της οποίας θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τρίτων με τη σειρά που ορίζει ο νόμος. Εκκαθαριστής ορίστηκε η εταιρεία ΕΡΝΣΤ & ΓΙΑΝΓΚ (ΕΛΛΑΣ) Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές Α.Ε. Τα κεφάλαια που είχαν κατατεθεί στους σχετικούς ενδιάμεσους λογαριασμούς για τους σκοπούς της αύξησης κεφαλαίου επιστρέφονται στους δικαιούχους τους. Οι καταθέσεις όλων των πελατών των τραπεζών αυτών είναι διασφαλισμένες στο ακέραιο και η οργάνωση της μεταφοράς τους στην Alpha Bank έχει ήδη ξεκινήσει. Η Alpha Bank θα ενημερώσει με ανακοίνωσή της το κοινό για τις σχετικές λεπτομέρειες.

Η επίσημη ανακοίνωση της Alpha Bank:
Η Alpha Bank αναδέχεται το σύνολο των καταθέσεων τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών -Πλήρως διασφαλισμένες οι καταθέσεις όλων των Πελατών

Η Alpha Bank ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με την από 8 Δεκεμβρίου 2013 απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία ελήφθη μετά την ολοκλήρωση της κατ’ άρθρον 63Δ Ν.3601/2007 διαγωνιστικής διαδικασίας, ανακηρύχθηκε ανάδοχος του συνόλου των καταθέσεων των Συνεταιριστικών Τραπεζών Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου και Ευβοίας.
Με την αναδοχή του συνόλου των καταθέσεων από την Alpha Bank διασφαλίζονται πλήρως όλες οι καταθέσεις.
H εν λόγω αναδοχή αφορά αποκλειστικά στις καταθέσεις και όχι σε άλλα στοιχεία ενεργητικού ή / και παθητικού των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών.
Οι δικαιούχοι λογαριασμών καταθέσεων των εν λόγω Τραπεζών θα ενημερωθούν για την ημερομηνία που θα αρχίσει η εξυπηρέτησή τους από το δίκτυο Καταστημάτων της Alpha Bank, αμέσως μετά την ενσωμάτωση των απαραίτητων δεδομένων των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών στα συστήματα της Τραπέζης.
Η Alpha Bank θα διατηρήσει φυσική παρουσία μέσω Καταστημάτων σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δραστηριοποιούνταν οι εν λόγω Συνεταιριστικές Τράπεζες, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του πληθυσμού των περιοχών αυτών.
Η Τράπεζα προτίθεται να προσφέρει ευκαιρίες απασχολήσεως στο Προσωπικό των Συνεταιριστικών Τραπεζών, μετά από διαδικασία επιλογής.


Τι έγραφε από τις 6 Δεκεμβρίου το bankingnews.gr

Σε κίνδυνο επειδή δεν κατάφεραν έως τώρα να καλύψουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκονται 4 συνεταιριστικές τράπεζες.
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας, Δυτικής Μακεδονίας, Σερρών και Δωδεκανήσου αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών.
Αν δεν βρεθεί άμεσα λύση θα σπάσουν σε good και bad bank και οι καταθέσεις των 4 αυτών συνεταιριστικών τραπεζών θα ενσωματωθούν στην Alpha bank.
Να σημειωθεί ότι η συνεταιριστική τράπεζα Ευβοίας διαθέτει 95 εκατ καταθέσεις.
Η Δωδεκανήσου 250 εκατ ευρώ, της Δυτικής Μακεδονίας 50 εκατ ευρώ και των Σερρών 50 εκατ ευρώ.
Συνολικά οι καταθέσεις των 4 συνεταιριστικών τραπεζών φθάνουν τα 445 εκατ ευρώ.
Μπορεί να μην αναφέρεται ακόμη επισήμως καθώς οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη αλλά το βασικό σενάριο είναι η Alpha bank να απορροφήσει τις good δραστηριότητες και των 4 συνεταιριστικών τραπεζών.
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου κατάφερε να πιάσει τα ελάχιστα όρια κεφαλαιακής επάρκειας και έτσι καταφέρνει να επιβιώσει στο δύσκολο τραπεζικό περιβάλλον.
Οι διοικήσεις των 4 συνεταιριστικών τραπεζών έχουν ξεκινήσει γύρω επαφών με την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Οι συνεταιριστικές τράπεζες της Κρήτης έχουν ξεπεράσει όλα τα εμπόδια.
Ωστόσο οι 4 συνεταιριστικές τράπεζες Δ. Μακεδονίας, Σερρών, Ευβοίας και Δωδεκανήσου αντιμετωπίζουν αντικειμενικό πρόβλημα.
Ωστόσο μέρος της ευθύνης για το γεγονός ότι δεν έχουν καταφέρει να αντλήσουν κεφάλαια είναι και ο υφιστάμενος αναχρονιστικός νόμος που διέπει την λειτουργία σε μετοχικό επίπεδο των συνεταιριστικών τραπεζών.
Είναι αδιανόητο να ισχύει το όριο του 2% δηλαδή κανείς μέτοχος δεν μπορεί να έχει πάνω από 2%.
Το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να αλλάξει άμεσα ώστε να μπορέσει να διασωθεί ο θεσμός.
Αν οι 4 συνεταιριστικές τράπεζες άμεσα δεν λάβουν και νέα παράταση, θα είναι μονόδρομος η διάσπαση τους σε good και bad bank.
Ο θεσμός των συνεταιριστικών τραπεζών πρέπει να προστατευθεί και το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να αλλάξει άμεσα το θεσμικό πλαίσιο.
Αν θα υπάρξει νέα παράταση ή όχι θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο οι διοικήσεις των συνεταιριστικών τραπεζών έχουν πείσει ότι μπορεί να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

www.bankingnews.gr
Πρώτη ενημέρωση 00:12 - 6 Δεκεμβρίου 2013

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης