Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί η Εθνική απέτυχε να διατηρήσει την πρωτιά στο τραπεζικό σύστημα; - Στην 4η θέση στα δάνεια ενώ χρειάζεται ακόμη 1,5 δισ. κεφάλαια

Γιατί η Εθνική απέτυχε να διατηρήσει την πρωτιά στο τραπεζικό σύστημα; - Στην 4η θέση στα δάνεια ενώ χρειάζεται ακόμη 1,5 δισ. κεφάλαια
Τα κεφάλαια της Εθνική μετά την πώληση του Αστέρα και Πανγαία στα 5,33 δισεκ. ενώ….οι προνομιούχες στα 1,4 δισεκ.
Γιατί η Εθνική απέτυχε να διατηρήσει την πρωτιά στο τραπεζικό σύστημα;
Να θυμίσουμε ότι η Εθνική επί εποχής Καραντζά, Αράπογλου ή Ταμβακάκη είχε καίριο ρόλο στο σύστημα ενώ επί τωρινής διοίκησης απλά βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των συστημικών τραπεζών στα δάνεια με μερίδιο στο 20% έναντι 30% της Πειραιώς.
Η στασιμότητα της Εθνικής είναι απόρροια δύο σημαντικών παραμέτρων που μια εξ αυτών η Τρόικα επέβαλλε.
1)Η Τρόικα ζήτησε να επανασχεδιαστεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με 4 σχετικά ισότιμες τράπεζες.
Για την Τρόικα η Εθνική ήταν η πλέον προβληματική τράπεζα λόγω των μεγάλων ζημιών από το PSI+ και ως εκ τούτου τα ηθικοπλαστικά επιχειρήματα της ελληνικής κοινωνίας δεν βρήκαν απήχηση στους τεχνοκράτες της Τρόικα.
2)Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τις αποφάσεις της διοίκησης.
Ο Σάλλας στην τράπεζα Πειραιώς κατάφερε να ισχυροποιήσει τον όμιλο εξαγοράζοντας άλλες τράπεζες όπου του συνεισέφεραν το 55% των δανείων.
Στην Alpha bank οι εξαγορές αύξησαν κατά 27% τα δάνεια ή στην Eurobank 15%.
Είναι γεγονός ότι η Εθνική υλοποίησε τις μικρότερης έκτασης εξαγορές στο banking αλλά η διοίκηση εμφανίστηκε αμήχανη.
Η διοίκηση βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης περιουσιακών στοιχείων στην Εθνική, ορισμένοι τα βαφτίζουν αναδιάρθρωση αλλά η ουσία είναι ότι αποτελούν συρρίκνωση.
Πουλώντας περιουσιακά στοιχεία η Εθνική μειώνει το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό, ενισχύει τα κεφάλαια και αυξάνει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Η Εθνική χρειάζεται επιπρόσθετα 1,5 δισεκ. ευρώ

Η Εθνική τράπεζα συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων που αποκτήθηκαν από την Πανγαία και τα κεφάλαια που θα αποκτηθούν από τον Αστέρα εμφανίζει core tier 1 περίπου 5,33 δισεκ. ευρώ.
Τα 5,33 δισεκ. ευρώ σε πραγματικούς όρους είναι 3,93 δισεκ. ευρώ αφαιρώντας και τα 1,4 δισεκ. ευρώ από τις προνομιούχες μετοχές (Εθνικής και FBBank).
Με 3,93 δισεκ. ευρώ και RWAs δηλαδή μέσο σταθμισμένο ενεργητικό περίπου 52 δισεκ. μετά τις τελευταίες πωλήσεις εμφανίζει core tier 1 περίπου 7,5% χωρίς να προσμετράται ούτε 1 ευρώ επίδρασης από την Blackrock.
Η Εθνική για να μπορέσει να αντλήσει 1,5 δισεκ. ευρώ θα πρέπει μέχρι τον Ιούνιο του 2014 θα πρέπει είτε να υλοποιήσει αμκ, είτε να πωλήσει μέρος της Finansbank ή την Ασφαλιστική και ορισμένες θυγατρικές στο εξωτερικό για να αποφύγει να πωλήσει μέρος της Finansbank.
Η λύση της μετατροπής των προνομιούχων σε κοινές επίσης είναι ένα σενάριο ή ακόμη και η παράταση αλλά η ουσία δεν αλλάζει κάποια στιγμή πρέπει να επιστραφούν τα κεφάλαια των προνομιούχων.
Θεωρούμε δεδομένο ότι η Εθνική θα βρει κεφάλαια για να καλύψει τις υποχρεώσεις της, ωστόσο θεωρούμε δεδομένο ότι θα είναι η μόνη τράπεζα που θα έχει υποστεί την μεγαλύτερη συρρίκνωση ενεργητικού και γενικότερα ισολογισμού από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα.
Η μεγάλη ανατροπή στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα συντελέστηκε η Πειραιώς είναι ο ισχυρότερος παίκτης σε όλους τους τομείς έπεται σε παρέμβαση η Alpha bank και ακολουθεί η Εθνική τράπεζα.
Η απόφαση της Τρόικα είχε και μια σκοπιμότητα πίσω από αυτή την ανατροπή να περάσει ένα μήνυμα στο ελληνικό κράτος ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την Εθνική για να ασκεί τραπεζική πολιτική.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, 11 Δεκεμβρίου 2013

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης