Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κρίσιμες επαφές του CEO της Eurobank στις ΗΠΑ για την αμκ των 2 δισ - Τα κεφάλαια συγκεντρώνονται – Έρχεται μπαράζ αξιολογήσεων από οίκους

tags :
Κρίσιμες επαφές του CEO της Eurobank στις ΗΠΑ για την αμκ των 2 δισ - Τα κεφάλαια συγκεντρώνονται  – Έρχεται μπαράζ αξιολογήσεων από οίκους
Τις τελευταίες κρίσιμες επαφές πραγματοποιεί η διοίκηση Μεγάλου της Eurobank στις ΗΠΑ
Νέες σοβαρότατες ενδείξεις ότι τα 2 δισεκ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου η διοίκηση Μεγάλου της Eurobank θα καταφέρει να συγκεντρώσει, προκύπτουν με βάση τελευταίες πληροφορίες, επιβεβαιώνοντας τις αναφορές εδώ και εβδομάδες ότι η αύξηση μπορεί να είναι επιτυχής.
Ο Χ. Μεγάλου ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank έχει μεταβεί στις ΗΠΑ για ένα νέο γύρω πολύ κρίσιμων επαφών ώστε να διασφαλίσει ότι το εγχείρημα θα στεφθεί με επιτυχία.
Στις νέες αυτές συναντήσεις, θα οριστικοποιηθεί αν ένα επενδυτικό σχήμα θα λάβει μια μεγάλη θέση ίσως 300 εκατ ευρώ στην τράπεζα μέσω της αύξησης κεφαλαίου.
Έως τώρα περίπου 100 ξένοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου με μόνο 3-4 εξ αυτών να έχουν δηλώσει ότι ζητούν πιο στρατηγικό ρόλο καλύπτοντας έως και 1 δισεκ. ευρώ από το σύνολο των 2 δισεκ. που αναζητά η τράπεζα.
Οι ξένοι επενδυτές έχουν θέσει ένα εύλογο όρο, η αύξηση κεφαλαίου να διασφαλίσει την τράπεζα για τα επόμενα 2-3 χρόνια να μην χρειαστεί δηλαδή νέα ανακεφαλαιοποίηση σε λίγους μήνες….
Εν τω μεταξύ μετά τις πρόσφατες επαφές που είχε η διοίκηση της Eurobank με πλειάδα αναλυτών και στελεχών ξένων οίκων προσεχώς η μετοχή της Eurobank θα τοποθετηθεί εκ νέου προς αξιολόγηση ενώ θα υπάρξουν και θετικές αναφορές στην προοπτική της αύξησης κεφαλαίου.
Η Eurobank μπορεί να έχει κρατικοποιηθεί, εξέλιξη αρνητική για τους αναλυτές αλλά τα σχέδια ιδιωτικοποίησης που υλοποιεί μέσω της αύξησης κεφαλαίου μπορούν να αλλάξουν άρδην το σκηνικό.
Η Eurobank με 80 δισεκ. ευρώ 47,1 δισεκ. δάνεια εκ των οποίων τα 4,9 δισεκ. σε ελβετικά φράγκα, και 42,3 δισεκ. καταθέσεις έχει αποκτήσει ένα κρίσιμο συστημικό ειδικό βάρος.
Αντικειμενική αδυναμία της τράπεζας το κεφαλαιακό έλλειμμα καθώς το tangible book value διαμορφώνεται στα 3,7 δισεκ ευρώ.
Το core tier 1 διαμορφώνεται στα 2,947 δισεκ. ευρώ και το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό 36,5 δισεκ. ευρώ.
Μεταξύ των λόγω που πιέστηκε η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας πρέπει να αναφερθεί και η αναβαλλόμενη φορολογία -1,9 δισεκ. ενώ προσθετικά λειτούργησαν τα 418 εκατ της αποτίμησης της Eurobank Properties.
Η τράπεζα χρειάζεται τα 2 δισεκ. ώστε με 5,7 δισεκ. κεφάλαια να καλύψει τόσο τις ζημίες από την Blackrock όσο και τις προνομιούχες μετοχές στο μέλλον και ταυτόχρονα να διαθέτει δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας εντός των ορίων που θέτει η ΤτΕ.
Σε επίπεδο ρευστότητας το funding δηλαδή η χρηματοδότηση του ενεργητικού δομείται ως εξής με 71 δισεκ. ευρώ.
Repos 9,2 δισεκ. ELA 4,6 δισεκ. ΕΚΤ 12 δισεκ. και καταθέσεις 42,3 δισεκ. ευρώ.
Το liquidity buffer διαμορφώνεται στα 15,9 δισεκ. εκ των οποίων τα 11,5 δισεκ. προέρχονται από την ΕΚΤ και 1 δισεκ. από την Κύπρο.
Προφανώς η πλειοψηφία του αποθέματος ρευστότητας προέρχεται από την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης