Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο έλληνας φορολογούμενος έχει ζημιωθεί 5 δισ. επενδύοντας στην Εθνική τράπεζα – Το ΤΧΣ θα πάρει ποτέ πίσω τα κεφάλαια που επένδυσε;

Ο έλληνας φορολογούμενος έχει ζημιωθεί 5 δισ. επενδύοντας στην Εθνική τράπεζα – Το ΤΧΣ θα πάρει ποτέ πίσω τα κεφάλαια που επένδυσε;
Προχωράει η απαραίτητη εθελουσία – Θα αποχωρήσουν πάνω από 2100 εργαζόμενοι
(upd2)Η ατολμία κρίσης και κριτικής που κυριαρχεί αποτελεί αντικίνητρο για να διαπιστωθεί μια πικρή αλήθεια με επίκεντρο την Εθνική τράπεζα.
Στην Εθνική τράπεζα το ελληνικό κράτος έχει επενδύσει 8,7 δισεκ. ευρώ μέσω του ΤΧΣ και 1,4 δισεκ. το ελληνικό κράτος μέσω των προνομιούχων μετοχών.
Τα υφιστάμενα κεφάλαια της Εθνικής είναι στα 5 δισεκ. ευρώ με όρους core tier 1.
Δηλαδή το ελληνικό κράτος έχει επενδύσει 8,7 δισεκ. και 1,4 δισεκ. δηλαδή 10,1 δισεκ. ευρώ και τα τρέχοντα κεφάλαια core tier 1 της Εθνικής είναι 5 δισεκ. περιλαμβανομένης και της Πανγαία.
Δηλαδή ο έλληνας φορολογούμενος έχει ζημιωθεί λογιστικά έως τώρα 5 δισεκ. ευρώ.
Οι πολιτικοί μιλούν και διαμαρτύρονται για τις συνεταιριστικές τράπεζες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκδίδει ανακοινώσεις και όλοι διαμαρτύρονται για τριτεύοντα.
Ο Παπούλιας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τον Τουρκολιά στα Ιωάννινα – ιδιαίτερη πατρίδα του Παπούλια εξήγγειλαν παρεμβάσεις με στόχο την ανάπτυξη.
Ωστόσο κανείς , είναι εντυπωσιακό κανείς δεν έχει αποτιμήσει πως τα 10 δισεκ. κεφάλαια που έχει επενδύσει το κράτος στην Εθνική έχουν μείνει 5 δισεκ συμπεριλαμβανομένου και του 1 δισεκ. ιδιωτικών κεφαλαίων αλλά και της Πανγαία.
Το ΤΧΣ θα πάρει ποτέ πίσω τα κεφάλαια που έχει επενδύσει;
Το ελληνικό κράτος θα πάρει ποτέ πίσω τα κεφάλαια που έχει επενδύσει στις προνομιούχες μετοχές;
Τα ερωτήματα αυτά θα παραμείνουν για καιρό αναπάντητα.

Προχωράει η εθελουσία – Επιβεβλημένη για να μειωθεί σημαντικά το υψηλό λειτουργικό κόστος της Εθνικής

Την εθελουσία 2000-2100 εργαζομένων ανακοινώνει η Εθνική τράπεζα με στόχο να βελτιώσει τους ποιοτικούς δείκτες και να μειώσει τα λειτουργικά κόστη.
Το κόστος της εθελουσίας εκτιμάται στα 100-110 εκατ ευρώ.
Η διοίκηση Τουρκολιά λοιπόν υπέβαλλε πρόσφατα νέα αναπροσαρμοσμένη πρόταση για εθελουσία έως 2000 εργαζομένων στην Τρόικα η οποία μετά από παρεμβάσεις έγινε τελικώς αποδεκτή.
Να σημειωθεί ότι η DGCom και γενικότερα η Τρόικα είχαν θέσει προσκόμματα στην αρχική πρόταση της Εθνικής, με έμφαση την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων της Εθνικής τράπεζας.
Η πρόταση της Τρόικα ήταν  ξεκάθαρη να μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης το Ταμείο Αυτασφάλειας και να υπάρξει μερική αποζημίωση του προσωπικού της Εθνικής τράπεζας σε ποσοστό 25% ή 40% ή 60% ανάλογα και με ηλικιακά κριτήρια.  
Η Εθνική τράπεζα με βάση τον αρχικό σχεδιασμό θα κατέβαλε πρόσθετα 40 εκατ στο Ταμείο αλλά υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για το κατά πόσο μπορεί να αποπληρωθεί το δάνειο των 75 εκατ που έλαβε το Ταμείο Αυτασφάλισης από την Εθνική τράπεζα.
Η Εθνική με βάση πληροφορίες είχε προτείνει να καταβάλλει το 2% των εργοδοτικών εισφορών σύμφωνα με την νέα πρόταση αλλά το ερώτημα που εγείρεται είναι μπορεί η Εθνική να διαχειριστεί το πρόβλημα του Ταμείου ακόμη και με την νέα πρόταση;
Η πλευρά της Τρόικα υποστηρίζει ότι η Εθνική πρέπει να προστατέψει τα συμφέροντα της και να ελαχιστοποιήσει τα κεφάλαια που καταβάλλει στα Ταμεία.
Τα 75 εκατ του δανείου που έχει χορηγηθεί μπορεί να αποπληρωθούν αποτελεί ένα ερώτημα.

(Πρώτη ενημέρωση 12:31)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης