Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χαρίτος (πρόεδρος εργαζομένων Eurobank) - Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις στην Ελλάδα - Αυξημένο το ενδιαφέρον των ξένων για την αμκ της Eurobank

tags :
Χαρίτος (πρόεδρος εργαζομένων Eurobank) - Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις στην Ελλάδα - Αυξημένο το ενδιαφέρον των ξένων για την αμκ της Eurobank
Oι τράπεζες κερδίζουν ξανά την εμπιστοσύνη των επενδυτών
Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, διαβεβαιώνει ρητά και κατηγορηματικά ο πρόεδρος του ΔΣ των εργαζομένων της Eurobank, Στάθης Χαρίτος.
"Οι καταθέσεις είναι εγγυημένες μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Άλλωστε μόνο το 0,4% των φυσικών προσώπων που τηρούν καταθέσεις στις τράπεζες έχουν λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ. Το 93% εξ αυτών έχουν καταθέσεις μέχρι 10.000 ευρώ. Κίνδυνος «κουρέματος» υπάρχει σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας, όπως π.χ. έγινε στην Κύπρο. Τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο ακριβώς και γι' αυτό το λόγο έχει υπερσυγκεντρωποιηθεί και ουσιαστικά απαρτίζεται από 4 συστημικές τράπεζες (Eurobank, Πειραιώς, Εθνική και Alpha) που ελέγχουν το 93% των δανείων στην Ελλάδα!", δήλωσε ο κ. Χαρίτος σε συνέντευξή του στο www.2013epsilon.blogspot.com.
Όπως εξηγεί, η θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στη «ζώνη» του ευρώ, έδωσε τη δυνατότητα της πλήρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ανέδειξε το ΤΧΣ ως βασικό τους μέτοχο. Σήμερα υπάρχει σημαντικό απόθεμα στο Ταμείο για να χρησιμοποιηθεί –αν χρειαστεί– και για ενδεχόμενες νέες ανάγκες  προς κάλυψη των ζημιών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Αυτή ήταν και η καθησυχαστική διαβεβαίωση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργου Προβόπουλου κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2013.
Κληθείς ο κ. Χαρίτος να εξηγήσει την τάση μείωσης των καταθέσεων, εξήγησε πως "Το βασικότερο μέγεθος της οικονομίας είναι η ψυχολογία και των τραπεζών η εμπιστοσύνη. Όταν με συνεχή τρομοκρατικά σενάρια που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας και άστοχες δηλώσεις ανευθυνο­ϋπευθύνων της πολιτικής ή και της οικονομικής σκέψης τορπιλίζεται το «κλίμα» και βάλλεται το αίσθημα ασφάλειας που αποτελεί το βατήρα της εθνικής προσπάθειας για την ανόρθωση της εθνικής οικονομίας, τότε μοιραία επιπτώσεις υπάρχουν.
"Τράπεζες και εθνική οικονομία είναι μεγέθη ευθέως ανάλογα. Χωρίς το ένα δεν ανεβαίνει το άλλο! Στην Ελλάδα οι τράπεζες υπήρξαν θύμα του εθνικού δημόσιου χρέους, της κακής δημοσιονομικής λειτουργίας του Κράτους και των ελλειμμάτων που δημιούργησε αυτή", διεμήνυσε ο κ. Χαρίτος.
Όπως πρόσθεσε "Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ιδιώτες συμπολίτες μας (φυσικά πρόσωπα) δεν χρωστάνε μόνο στις τράπεζες. Χρωστάνε και στο Κράτος, όπως π.χ. στην Εφορία, όπου στο τέλος του Οκτωβρίου του 2013 το ιδιωτικό χρέος έφτασε στο ύψος-ρεκόρ των 62,88 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 6,77 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2013. Κατά μέσο όρο, δηλαδή, καθένα από τα 2.695.791 φυσικά πρόσωπα έχουν ανοιχτές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Έκαστος χρωστάει 8.525 ευρώ! Όλα αυτά δίνουν μια απάντηση στο ερώτημα για τη μείωση των καταθέσεων στις τράπεζες, αφού αποτελούν πλέον βασική πηγή αποπληρωμής των φόρων (εισοδήματος, ακίνητης περιουσίας, προστίμων κλπ.), αλλά και αντιμετώπισης των βιοτικών αναγκών της ελληνικής οικογένειας μετά τη δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια κλπ.) και κυρίως μετά την εκτίναξη της ανεργίας που το Σεπτέμβριο του 2013 έφτασε στο 27,4% και αφορά πλέον 1.376.453 μη απασχολούμενους σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ".
Ερωτηθείς για το μέλλον των τραπεζών και των εργαζομένων σε αυτές, ο κ. Χαρίτος εξήγησε τα εξής: "Ο χαρακτήρας της ελληνικής οικονομίας ήταν και είναι τραπεζοκεντρι­κός. Ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας προς την ανάκαμψη περιλαμβάνει την ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος χωρίς το οποίο είναι αδύνατη η χρηματοδότηση των παραγωγικών μονάδων της χώρας.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα, τονίζει ο κ. Χαρίτος, ξεπέρασαν ήδη βασικές δυσκολίες της απίστευτης οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα, έχουν «συμμαζευτεί», έχουν μειώσει το λειτουργικό τους κόστος και με απαιτούμενες θυσίες που υπέστησαν οι εργαζόμενοι σε αυτές (μειώσεις αποδοχών – μείωση απασχολούμενων). Πλέον έχουν αρχίσει να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, γιατί χωρίς επενδύσεις και εισαγωγή κεφαλαίων στη χώρα μην περιμένετε έξοδο από την κρίση.
"Ήδη, η Τράπεζά μου, η Eurobank, στοχεύει στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 2 δισ. ευρώ και αναζητά επενδυτές από το εξωτερικό (κυρίως από ΗΠΑ και Καναδά) για να την καλύψει. Απ' ό,τι γνωρίζω υπάρχει ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί και αναμέ­νουμε να υλοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα. Αυτό θα επαναπατρίσει και καταθέσεις προς την τράπεζα, αλλά και τοποθετήσεις μηδενικού ή χαμηλού ρίσκου, γιατί όλοι πλέον γνωρίζουν ότι τα χρήματα «έξω» ούτε ασφαλή είναι, ούτε αποφέρουν το παραμικρό όφελος", σημειώνει επίσης.
Όπως υποστηρίζει στη συνέχεια ο κ. Χαρίτος "Το μέλλον των τραπεζοϋπαλλήλων είναι αρκετά συνδεδεμένο με την πορεία των εργοδοτριών τραπεζών με μία όμως βασική διαφορά: Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες στη μεγάλη τους πλειοψηφία στην περίοδο των «παχέων αγελάδων» δεν πήραν ποτέ το μερίδιο που τους αναλογούσε σύμφωνα με τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την ανάπτυξη των εργασιών τους, ενώ τώρα που περάσαμε στις «ισχνές» αγελάδες, αυτοί πρώτοι πληρώνουν το τίμημα, αφού είναι και ο πιο εύκολος στόχος".
"Τα παθήματα του πρόσφατου παρελθόντος θα πρέπει να γίνουν μαθήματα στη νέα πορεία εξυγίανσης στην οποία μπήκαν οι τράπεζες που επιβάλλεται να αναπτύσσουν το «ανθρώπινο πρόσωπό» τους, τόσο προς τους εργαζόμενους, όσο προς τους πελάτες τους, γιατί τελικά αυτοί τους έμειναν και σ’ αυτούς ποντάρουν. Η απόλυτη «θεοποίηση» των μετόχων αποδείχτηκε ότι δεν ήταν ικανή «να σώσει την παρτίδα» από τη στιγμή που τα κέρδη έφθιναν και ο κίνδυνος των ζημιών έγινε ορατός. Φυσικά και το κέρδος ήταν και παραμένει κινητήριος μοχλός της επιχειρηματικότητας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η σωστή διαχείριση και η δίκαιη κατανομή του δεν είναι εξίσου αναγκαίες προϋποθέσεις για την εξασφάλισή του", συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων της Eurobank "oι πλέον προηγμένες επιχειρήσεις στο εξωτερικό είναι οι πρωταθλήτριες στην εταιρική κοινωνική ευθύνη, δηλ. στην ανθρώπινη διάσταση που δίνουν στην πολιτική τους έναντι των εργαζομένων, των πελατών τους, αλλά και της κοινωνίας. Να μην μας παραξενεύει το γεγονός ότι ένας 49χρονος Τούρκος, ο Φερίτ Σαχένκ, αγόρασε το «φιλέτο» της Ευρώπης, δηλ. τον «Αστέρα Βουλιαγμένης» και δεν βρέθηκε ένας Έλληνας επιχειρηματίας να το πάρει! Οι ακαδημαϊκές σπουδές αυτού του ανθρώπου ήταν στο Μάρκετινγκ και στο Ανθρώπινο Δυναμικό σε Κολέγιο της Βοστόνης, ενώ ο τραπεζίτης πατέρας του τον έστειλε να δουλέψει-εκπαιδευτεί για οκτώ χρόνια στην Τράπεζά του (Garanti Bank) στην Τουρκία… Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η Τράπεζα αναδείχτηκε το 2011 ως η καλύτερη Τράπεζα της Τουρκίας για… 11η φορά!".
Στη συνέχεια ο κ. Χαρίτος εξήγησε πως "Η Ελλάδα ανήκει στη Δύση, όπως είχε πει ο Κων/νος Καραμανλής. Η θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οικονομικές συμμαχίες μας δεν αμφισβη­τούνται, όπως και η κουλτούρα μας που είναι ευρωπαϊκή και πως θα γινόταν διαφορετικά όταν η κοιτίδα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού είναι η Ελλάδα… Τώρα όμως έχουμε πρόβλημα επιβίωσης. Ο κοινωνικός ιστός της χώρας έχει ξηλωθεί. Η ανάγκη προστασίας των αδύνατων είναι μέγιστη.
Οφείλουμε να αναζητήσουμε όλες τις πιθανές λύσεις για την άρση του αδιεξόδου, χωρίς να απεμπολήσουμε βέβαια τις αρχές, τις αξίες και τις συμμαχίες μας. Γιατί να μην αποκτήσει η χώρα και νέους φίλους που έτσι κι αλλιώς ο λαός μας τους έχει; Δεν είναι θετική η επένδυση των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά; Δεν είναι τόνωση για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα η επιχειρηματική παρουσία του κ. Σαββίδη; Δεν είναι «άνοιγμα» προς την Ελλάδα η έκδοση του Ρωσικού Συντάγματος στην ελληνική γλώσσα που αναμένεται τον Ιανουάριο του 2014; Δεν τόνωσε τον Τουρισμό μας η έντονη παρουσία Ρώσων τουριστών στα θέρετρα της χώρας; Δεν συνάδει με τις ελληνικές παραδόσεις η επικείμενη επίσκεψη την άνοιξη του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν στη Σπάρτη, για να προσκυνήσει τους τάφους των τελευταίων Βυζαντινών Αυτοκρατόρων, των Παλαιολόγων στο Μυστρά ή η σκέψη του να δημιουργηθεί ένα «Ορθόδοξο Βατικανό» στο Άγιο Όρος;
Οι παραδοσιακά καλές μας σχέσεις με τους Άραβες, γιατί να εμποδίζουν την οικονομική μας προσέγγιση με το Ισραήλ, ενόψει και της εθνικά, αλλά και οικονομικά κρίσιμης προοπτικής της εκμετάλλευσης του ελληνικού, υποθαλάσσιου φυσικού αέριου στην περιοχή…
Κάποτε ως λαός πρέπει να αποτινάξουμε τις παραπλανητικές ετικέτες που μας διαχώριζαν μεταξύ μας και μεταξύ κάποιων άλλων λαών.
Αν δεν το κάνουμε τώρα που είμαστε στην πιο δεινή θέση της σύγχρονης οικονομικής ιστορίας μας, πότε θα το κάνουμε;
Τόσο δύσκολη είναι η σύναψη ενός κοινωνικού συμφώνου αλληλεγγύης και ενότητας ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και ανάμεσα στο λαό, τουλάχιστον μέχρι να ξεπεράσουμε την κρίση και να πάψουμε να περιφέρουμε το «δίσκο της επαιτείας» σε Δύση και Ανατολή!
Προκαταλήψεις και ιδεοληψίες κατά τη γνώμη μου δεν έχουν θέση στη σύγχρονη εποχή και σε μια Ελλάδα που προορίζεται να ζήσει. Και θα ζήσει!".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης