Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2014 η Eurobank θα διαθέτει 45% ιδιώτες μετόχους και το ΤΧΣ θα κατέχει 55% από 95%

tags :
Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2014 η Eurobank θα διαθέτει 45% ιδιώτες μετόχους και το ΤΧΣ θα κατέχει 55% από 95%
Θα είναι η πιο….ιδιωτικοποιημένη τράπεζα στο ελληνικό banking – Θεμιτή η συμμετοχή και του ΤΧΣ ώστε να μειώσει το μέσο κόστος κτήσης
(upd)Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2014 η Eurobank θα διαθέτει 45% ιδιώτες μετόχους και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κατέχει από 95% περίπου 55%.
Η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank 2 με 2,5 δισεκ.  πρέπει να πετύχει καθώς θα αποτελέσει την πρώτη σοβαρή έξωθεν καλή μαρτυρία της Ελλάδος στο διεθνές κεφάλαιο.
Η κρατικοποιημένη Eurobank, την αύξηση της οποίας σαμποτάρει η Εθνική και ο Λάτσης πρέπει να πετύχει καθώς θα αποτελέσει μια τεράστιας σημασίας στρατηγική κίνηση.
1)Η κρατικοποιημένη Eurobank καταφέρνει να ιδιωτικοποιηθεί.
Θα πρόκειται για την μεγαλύτερη ξένη εισροή κεφαλαίου σε τράπεζα και την μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση κρατικής τράπεζας στην Ελλάδα.
2)Θα αποτελέσει έναυσμα ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία επιτάχυνσης της ιδιωτικοποίησης και των υπολοίπων συστημικών τραπεζών.
3)Με όρους οικονομίας και πολιτικής η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο του οικονομικού και τραπεζικού ενδιαφέροντος η μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση έλαβε χώρα επιτυχώς και σίγουρα η κυβέρνηση που σχεδιάζει έξοδο στις αγορές θα το εκμεταλλευτεί δεόντως.
Στον αντίποδα αν κάτι πάει στραβά και δεν πετύχει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης σενάριο που δεν είναι ούτε εναλλακτικό καθώς θεωρείται βέβαιη η ιδιωτικοποίηση η Eurobank θα περιέλθει σε μια επικίνδυνη δύνη και ενώ θα έχει διασφαλίσει τα 2 με 2,5 δισεκ. της αμκ από το ΤΧΣ το μέλλον θα είναι να ενσωματωθεί σε μια ισχυρή ιδιωτική τράπεζα και συγκεκριμένα στην Alpha bank.
Το σενάριο Alpha – Eurobank υφίσταται αλλά αποτελεί plan B αν κάτι δεν πάει καλά με την αμκ.
Όσον αφορά την τιμή της αύξησης κεφαλαίου το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αποτιμήσει λογικά ότι η αύξηση θα υλοποιηθεί πέριξ των 0,30 ευρώ και όχι 1,54 ευρώ που επένδυσε τα 5,8 δισεκ. το ΤΧΣ.
Επίσης να σημειωθεί ότι θα ήταν θεμιτή και η συμμετοχή του ΤΧΣ ώστε να μειώσει το μέσο κόστος κτήσης από τα 1,54 ευρώ στα 1,30 ευρώ περίπου.
Σημειώνεται ότι η Barclays Bank, Deutsche Bank Λονδίνου  και η JP Morgan Securities PLC, ενεργούν ως Διεθνείς Συντονιστές της  αύξησης κεφαλαίου.

Οι ενδιαφερόμενοι

Εν τω μεταξύ…οι δύο βασικοί ενδιαφερόμενοι για την Eurobank σε ρόλο στρατηγικού επενδυτή φέρονται η καναδική Fairfax και ο Soros με στόχο να επενδύσουν από 600 εκατ έως 1 δισεκ. ευρώ.
Το Fairfax είναι πιο στρατηγικός επενδυτής ενώ ο Soros θεωρείται περισσότερο κερδοσκοπικό fund ενώ είναι σε κόντρα με ορισμένους όψιμους φίλους της κυβέρνησης όπως π.χ. ορισμένους ισραηλίτες επιχειρηματίες.
Ενδιαφέρον υπάρχει και μπορεί να ειπωθεί ότι οι ξένοι θα στηρίξουν την αμκ της Eurobank αλλά ζητούν ακριβές ύψος αύξησης και διαβεβαιώσεις ότι η τράπεζα δεν θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια για τα επόμενα τουλάχιστον 2 με 2,5 χρόνια.

(πρώτη ενημέρωση 2 Ιανουαρίου 2014, 08:14)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης