Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η βιωσιμότητα του χρέους «κρυφός πόθος» της κυβέρνησης για να αλλάξει το δυσμενές πολιτικό κλίμα - Από τον Απρίλιο οι συζητήσεις

Η βιωσιμότητα του χρέους «κρυφός πόθος» της κυβέρνησης για να αλλάξει το δυσμενές πολιτικό κλίμα - Από τον Απρίλιο οι συζητήσεις
Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας
Τη δρομολόγηση οριστικής λύσης στο μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2014, θα επιδιώξει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παρουσιάζοντας χθες τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας.
«Εάν τηρηθεί ο αρχικός προγραμματισμός οι αποφάσεις μπορεί να ληφθούν ως το τέλος Ιουνίου. Από τον Απρίλιο, οπότε θα υπάρξει πιστοποίηση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων από τη Eurostat έως τον Ιούνιο, υπάρχει επαρκές περιθώριο ώστε να καταλήξει η συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Κατευναστικός ήταν και για το μπαράζ των αρνητικών δημοσιευμάτων, κυρίως από το γερμανικό τύπο, για την ελληνική προεδρία, η οποία θα εξελίσσεται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό της χώρας.
«Δεν βλέπω κανένα εχθρικό ή αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα στο Eurogroup», είπε ο υπουργός ενώ νωρίτερα είχε τονίσει την «άριστη» συνεργασία ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αθήνα.
Αναφορικά με το εάν η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ βοηθά στη διευθέτηση κρίσιμων ελληνικών ζητημάτων, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε μάλλον διπλωματικά λέγοντας πως «πάντα μια καλή προεδρία βοηθά, είναι κυρίως όμως τα επιτεύγματα της δημοσιονομικής πολιτικής αυτά που βοηθούν και όχι αυτή καθ' αυτή η προεδρία».
Όσον αφορά στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, αυτές εστιάζονται:
-Στον ετήσιο οικονομικό προγραμματισμό και με τις ειδικές συστάσεις σε κάθε χώρα.
-Στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
-Στην οικονομική διακυβέρνηση, όπου υπάρχουν κανόνες για το πώς η δημοσιονομική προσαρμογή θα γίνει όσο πιο αποτελεσματική γίνεται.
-Στην εκπροσώπηση στους G20 των Υπουργών Οικονομικών, των Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών και των Υφυπουργών.
-Στη μακροχρόνια χρηματοδότηση των οικονομιών και κυρίως στις πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συζήτηση θα γίνει και στο άτυπο ECOFIN της 1ης Απριλίου στην Αθήνα.
-Στο ισοζύγιο πληρωμών, που αφορά κυρίως χρηματοδότηση χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν ανήκουν στο ευρώ.
Τραπεζική ένωση
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στην τραπεζική ένωση και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Στόχος της Ελληνικής Προεδρίας είναι ο ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης. «Πώς θα μπορέσουμε να συζητήσουμε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να υπάρξει ένας συμβιβασμός μεταξύ των αποφάσεων του ECOFIN που ελήφθησαν το Δεκέμβριο και προτείνουν ένα συγκεκριμένο τρόπο προώθησης της τραπεζικής ένωσης και των απόψεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το πλεόνασμα
Πάντως η ελληνική πλευρά θα αξιοποιήσει στο έπακρο το πρωτογενές πλεόνασμα για να πετύχει ικανοποιητικές λύσεις στις δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές εκκρεμότητες που έχει.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε ότι τα τελευταία στοιχεία οδηγούν σε «ικανοποιητικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2013».
Μάλιστα αυτή τη φορά δεν υπήρξε ούτε περικοπή στο ΠΔΕ ούτε υπερσυγκράτηση επιστροφών φόρων οδηγώντας σε «βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα», πρόσθεσε.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά το πέρας της συνέντευξης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα χρηματοδότηση από τους εταίρους χωρίς νέο μνημόνιο επισημαίνοντας με νόημα ότι «όταν έχεις ήδη δεσμευθεί για τόσο υψηλούς στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, τί άλλα μέτρα να ζητηθούν;».

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης