Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επιβεβαιώνεται η αυστηροποίηση των νέων stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών - Στο 6% αυξάνει τον πήχη για το ελάχιστο Core Tier 1 η ΕΚΤ

Επιβεβαιώνεται η αυστηροποίηση των νέων stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών - Στο 6% αυξάνει τον πήχη για το ελάχιστο Core Tier 1 η ΕΚΤ
Μένει να συμφωνήσει και η ΕΒΑ
Eπιβεβαιώνεται η αυστηροποίηση του νέου γύρου των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, η ΕΚΤ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αυξήσει στο 6% τις απαιτήσεις της για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 που θα πρέπει να διαθέτουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ώστε να περάσουν με επιτυχία τον νέο γύρο των "τεστ κοπώσεως".
Κατά τις πληροφορίες, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων φέρεται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου Core Tier 1 στο 6%.
Πρόκειται σαφώς για μια πιο αυστηρή απαίτηση, αφού η EBA, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, στον προηγούμενο γύρο των stress tests είχε θέσει στο 5% το ελάχιστο απαιτούμενο Core Tier 1 των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η ΕΚΤ τάσσεται υπέρ του 6% και τώρα μένει να συμφωνήσει και η EBA, αναφέρει το Bloomberg.
Όπως ανέφερε ήδη από χθες το www.bankingnews.gr, ο νέος γύρος των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών θα περιλαμβάνει και στοιχεία για τα κρατικά ομόλογα που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης.
Την ανωτέρω απόφαση φέρεται να έλαβε η ΕΚΤ, γνωστοποιώντας την ταυτόχρονα, μέσω επιστολής της, στους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
"Στοιχεία για τα κρατικά ομόλογα θα συμπεριληφθούν στον επόμενο γύρο των stress tests", εξηγεί η ΕΚΤ, στην εν λόγω επιστολή της, γνωστοποιώντας παράλληλα όμως και μια βασική προϋπόθεση: Τα κρατικά ομόλογα που θα τεθούν στο μικροσκόπιο των επικείμενων stress tests δεν θα αποτιμηθούν σε τιμές αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης