Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Mήνυμα προς την Εθνική το -16% της ιταλικής Banco Popolare που προχωρά σε αμκ τουλάχιστον 1,5 δισ. - Διάχυτη η ανησυχία για τα ευρωπαϊκά stress tests

Mήνυμα προς την Εθνική το -16% της ιταλικής Banco Popolare που προχωρά σε αμκ τουλάχιστον 1,5 δισ. - Διάχυτη η ανησυχία για τα ευρωπαϊκά stress tests
Οι UniCredit και Intesa Sanpaolo εκτιμάται πως θα περάσουν με επιτυχία τα επικείμενα stress tests, χωρίς νέες αυξήσεις κεφαλαίου
Σε ελεύθερη πτώση έχουν επιδοθεί οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές, μετά την ανακοίνωση της Banco Popolare - της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας βάσει στοιχείων ενεργητικού - πως θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάσει ενόψει των ευρωπαϊκών stress tests.
Η μετοχή της Banco Popolare κατέγραφε μεγάλες απώλειες έως -16% και οι αρχές του χρηματιστηρίου του Μιλάνου αποφάσισαν την αναστολή της διαπραγμάτευσής της.
Η ανησυχία για τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν σταματά στην Ιταλία. Φόβοι για κεφαλαιακές ελλείψεις εκφράζονται από το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών, αφού είναι γνωστό πως ο επόμενος γύρος των stress tests - υπό την ομπρέλα της ΕΚΤ - θα είναι πολύ πιο αυστηρός από τους προηγούμενους, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και σε μια προσπάθεια να θωρακιστεί το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Επί ελληνικού εδάφους, εκφράζονται φόβοι για την Εθνική Τράπεζα. Όπως έχει αναφέρει ήδη το www.bankingnews.gr, πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί μια νέα αύξηση κεφαλαίου για την Εθνική Τράπεζα.
Εκτός από την ανακοίνωση πως θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η Banca Popolare ανακοίνωσε επίσης πως για τη χρήση του 2013 αναμένει καθαρές ζημιές ύψους 600 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, η Banca Monte dei Paschi di Siena, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, υποχωρεί κατά -3,8%. Η τράπεζα έχει ήδη εγκρίνει αύξηση κεφαλαίου ύψους 3 δισ. ευρώ, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Οι Ιταλοί τραπεζίτες εκτιμούν πως τα αποτελέσματα των επικείμενων stress tests θα οδηγήσουν σε ένα ευρύ κύμα συγχωνεύσεων των μικρότερων ιταικών τραπεζών.
Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας, βάσει στοιχείων ενεργητικού, οι UniCredit και Intesa Sanpaolo, εκτιμάται πως θα περάσουν με επιτυχία τα επικείμενα stress tests, χωρίς νέες αυξήσεις κεφαλαίου, αφού ήδη πραγματοποίησαν σημαντικές αμκ τα τελευταία δύο χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης