Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ορισμένες καλά κρυμμένες αλήθειες που όλοι πρέπει να μάθουν για την «επιτυχημένη» επένδυση της Εθνικής στην Finansbank

Ορισμένες καλά κρυμμένες αλήθειες που όλοι πρέπει να μάθουν για την «επιτυχημένη» επένδυση της Εθνικής στην Finansbank
Η Εθνική επένδυσε 5 δισ. στην Finansbank, δεν πήρε ούτε 1 ευρώ μέρισμα, αφαίρεσε goοdwill 2,3 δισεκ. και αξίζει 2,3 δισ.
Ορισμένες καλά κρυμμένες αλήθειες για την «επιτυχημένη» επένδυση της Εθνικής στην Finansbank αποκαλύπτει σήμερα το bankingnews.gr.
Καλά κρυμμένες αλήθειες που πρέπει να ειπωθούν κατά τρόπο σαφή και ξεκάθαρο.
.....Απρίλιος του 2006 .......
Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την εξαγορά του 46% των κοινών μετοχών και του 100% των προνομιούχων μετοχών της τουρκικής τράπεζας Finansbank από τη Fiba Holbing και τις συνδεδεμένες εταιρίες της, έναντι συνολικού τιμήματος 2,774 δισεκ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 451 εκατ. δολάρια αφορούν τις προνομιούχες (ιδρυτικές) μετοχές και τα 2,323 δισ. δολάρια αφορούν τις κοινές μετοχές.
Η Εθνική τράπεζα όμως πλήρωσε στους Τούρκους συνολικά 5 δισεκ. για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Finansbank.
Ήταν μια ακριβή αλλά καλή εξαγορά τόνιζαν τότε οι διεθνείς αναλυτές.
Το τίμημα εξαγοράς κινήθηκε πολύ πάνω από τα επίπεδα του 3 P/BV που αποτιμόνταν το 2006 οι περισσότερες μεγάλες τουρκικές τράπεζες.
Συνολικά η Εθνική κατέβαλλε 5 δισεκ.
Είχε ερωτηθεί πλειστάκις φορές ο Απόστολος Ταμβακάκης ο επόμενος διοικητής της Εθνικής μετά τον Τ. Αράπογλου που υλοποίησε το deal για την Finansbank.
Εκείνη την περίοδο δήλωνε σε συνεντεύξεις του «το deal της Εθνικής με την Finansbank ήταν ένα καλό αλλά ακριβό deal.
Αυτή η μεγάλη εξαγορά πρέπει να κριθεί σε βάθος χρόνου»
Παρήλθαν λοιπόν από τον Απρίλιο του 2006 κοντά 8 χρόνια και ας κάνουμε μια αποτίμηση του μεγάλου deal που είχε πολλά καλά στοιχεία μεν αλλά και ορισμένα αρνητικά.
Το θέμα είναι τι πήρε η Εθνική από την Finansbank.
Η Finansbank εμφάνιζε κέρδη συνεχώς αυξανόμενα, καλούς δείκτες και ποιοτικά οικονομικά στοιχεία.
Τα κέρδη αυτά αποθεματοποιούνταν καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας υποχρέωνε τις τράπεζες και την Finansbank να διακρατούν πολλά κεφάλαια ώστε να εμφανίζουν πολύ υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Έτσι εξηγείται γιατί ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Finansbank είναι 18%.
Η Εθνική είχε λοιπόν δύο επιλογές ή να μην παίρνει μέρισμα και να αποθεματοποιεί τα κέρδη να τα μετατρέπει σε κεφάλαιο δηλαδή ή να παίρνει μέρισμα αλλά θα υποχρεωνόταν να υλοποιεί αυξήσεις κεφαλαίου.
Αποφασίστηκε λοιπόν η Εθνική να αποθεματοποιεί το μέρισμα που της αναλογούσε στην Finansbank στην θυγατρική της δηλαδή.
Έτσι εδώ και 8 χρόνια δεν έχει πάρει ούτε 1 ευρώ μέρισμα από την Finansbank η Εθνική τράπεζα ή αν το θέλετε το μέρισμα που δόθηκε ήταν απειροελάχιστο,  περισσότερο συμβολικό.
Θα πουν πολλοί μα η Εθνική έδινε υψηλό μέρισμα.
Τι έκανε η Εθνική τράπεζα.
Διένειμε υψηλό μέρισμα τέτοιο που αναλογούσε και μέρισμα της Finansbank αλλά χωρίς να το καταβάλλει η Finansbank.
Η Εθνική διένειμε μέρισμα αποδυναμώνοντας τον ισολογισμό Ελλάδος αλλά εμφανίζοντας ότι η Finansbank συμμετέχει κανονικά στην διανομή κερδών.
Η πολιτική της μη διανομής κερδών από την Finansbank δεν ήταν λάθος.
Όμως το ερώτημα που γεννάται είναι όταν η Εθνική έχει επενδύσει 5 δισεκ. με ποιο τρόπο θα πάρει πίσω τα κεφάλαια που επένδυσε;
Και ενώ το ερώτημα αυτό δεν έχει απαντηθεί, η Εθνική τράπεζα προχώρησε σε μια κίνηση που ενώ είναι ορθή αυξάνει το ρίσκο.
Ενέγραψε 2,3 δισεκ. goodwill της Finansbank.
Τι σκοπό είχε αυτή η κίνηση;
Η Εθνική ως όμιλος μείωσε τα κεφάλαια της κατά 2,3 δισεκ. από το goodwill της Finansbank με στόχο να απομειώσει την θυγατρική της στην Τουρκία ώστε αν στο μέλλον την πουλούσε το τίμημα θα ήταν 100% κεφαλαιακό κέρδος για την Εθνική τράπεζα.
Η κίνηση αυτή μείωσε τα κεφάλαια της Εθνικής Ελλάδος όχι όμως τα κεφάλαια της Finansbank που εμφανίζει 7,6 δισεκ. τουρκικές λίρες core tier 1 και 10 δισεκ. τουρκικές λίρες συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Σε επίπεδο core tier 1 η Finansbank διαθέτει 2,5 δισεκ. ευρώ κεφάλαιο όταν η Εθνική ως όμιλος διαθέτει 5 δισεκ. ευρώ.
Ένα άλλο στοιχείο που επίσης είναι αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ επενδύθηκαν 5 δισεκ. ευρώ για την εξαγορά της Finansbank η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της είναι 2,3 δισεκ. ευρώ.
Δηλαδή η συνολική αξία της Finansbank είναι 2,3 δισεκ. και το goodwill που αφαίρεσε από τα κεφάλαια της η Εθνική ήταν 2,3 δισεκ. ευρώ δηλαδή συνισταμένη δύναμη μηδέν.

Συμπέρασμα

Η επένδυση της Εθνικής στην Finansbank ήταν μια πολύ ακριβή επένδυση.
Αποτιμώντας την επένδυση σε βάθος 8 ετών το συμπέρασμα αυτό είναι ασφαλές.
Ήταν ακριβή επένδυση.
Ήταν όμως και καλή επένδυση;
Η Εθνική δεν έχει πάρει μέρισμα άρα η Εθνική άμεσα δεν έχει κερδίσει.
Μετά την αφαίρεση του goodwill η Εθνική θα κερδίσει μόνο αν πουλήσει την Finansbank.
Επίσης πρέπει να αποτιμηθεί το συναλλαγματικό ρίσκο, που είναι προκλητικά μεγάλο, όπως αποκαλύπεται από την τρέχουσα κρίση της λίρας και υπολογίζεται σε λογιστική ζημία 1 δισεκ. ευρώ  και κυρίως να αποτιμηθεί ένας κρυφός κίνδυνος.
Αν χτυπηθεί η αγορά ακινήτων στην Τουρκία δηλαδή το real estate η Finansbank με βάση την δομή των δανείων της έχει τελειώσει.
Βέβαια αν τίποτε από όλα αυτά δεν συμβεί η Finansbank θα αποτελεί μια δοκιμαζόμενη επένδυση, μια επένδυση που ακόμη κρίνεται.
Μπορεί να λέμε εύκολα επιτυχημένη επένδυση αλλά οι αλάνθαστοι αριθμοί άλλα λένε.
Η επένδυση στην Finansbank – που στηρίξαμε με την αρθογραφία μας το 2006 ξεκάθαρα – ήταν μια ακριβή, όχι κακή αλλά όχι και αποδοτική επένδυση.
Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης