Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μ. Μασουράκης (Alpha Bank) - Από το 2015 θα αρχίσει να αυξάνεται η πιστωτική επέκταση - Πτώση έως και -10% στις τιμές ακινήτων το 2014

tags :
Μ. Μασουράκης (Alpha Bank) - Από το 2015 θα αρχίσει να αυξάνεται η πιστωτική επέκταση - Πτώση έως και -10% στις τιμές ακινήτων το 2014
Προς το τέλος του 2014 αναμένεται, σύμφωνα με τον ίδιο, να φτάσουν τα καθυστερημένα δάνεια στο ανώτατο σημείο
Στις αρχές του 2015 θα αυξηθεί ο ρυθμός μεταβολής της πιστωτικής επέκτασης, όπως τόνισε o επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank, Μ. Μασουράκης, μιλώντας χθες στο Global Capital Forum, με θέμα τις επενδύσεις στην Ελλάδα.
Και αυτό γιατί προς το τέλος του 2014 αναμένεται, σύμφωνα με τον ίδιο, να φτάσουν τα καθυστερημένα δάνεια στο ανώτατο σημείο.
Παράλληλα, ο κ. Μασουράκης τόνισε ότι η ανεργία δεν θα απορροφηθεί τόσο σύντομα όσο αναμένεται.
Επίσης, ο ίδιος υπογράμμισε την αύξηση του όγκου λιανικών πωλήσεων για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια.
Τέλος, ο κ. Μασουράκης προέβλεψε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1% φέτος (αντί 0,6% που προβλέπει το ΥΠΟΙΚ).
Αναφερόμενος στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, ο Μ. Μασουράκης τόνισε ότι ο κατασκευαστικός κλάδος είναι νεκρός και ειδικά η οικοδομή.
Παράλληλα, προέβλεψε ανάκαμψη του κλάδου ακινήτων και κατασκευών, αλλά από το 2015, καθώς κατά τη διάρκεια του 2014, αναμένεται να υπάρξει ακόμη μια μικρή πτώση τιμών στα ακίνητα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομολόγου, η πτώση ενδέχεται να φτάσει και το -10% εντός του προσεχούς 16μηνου, καθώς μέχρι σήμερα η φούσκα έχει ροκανιστεί, αλλά όχι εντελώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η επαναλαμβανόμενη φορολογία στην ελληνική αγορά ακινήτων (ΦΑΠ, «χαράτσι», κ.λπ.) έχει αυξηθεί εν μέσω κρίσης από το 0,2% του ΑΠΕ στο 1,2% του ΑΕΠ, όπως υπογράμμισε ο κ. Μασουράκης.
Παράλληλα, σημείωσε ότι τα έσοδα από τη φορολογία των ακινήτων μπορεί να είναι απαραίτητα, αλλά ο φόρος θα πρέπει να περιορίζεται ανά ακίνητο και όχι για το σύνολο της περιουσίας του φορολογούμενου, γιατί αλλιώς αποκτά τιμωρητικό χαρακτήρα χωρίς να έχει κάποια οικονομική σκοπιμότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης