Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Deal μεταξύ της Alpha και της Eurobank θα είχε στρατηγικό νόημα μετά την αμκ της Eurobank με ιδιωτικά κεφάλαια και υπό όρους

Deal μεταξύ της Alpha και της Eurobank θα είχε στρατηγικό νόημα μετά την αμκ της Eurobank με ιδιωτικά κεφάλαια και υπό όρους
Οι ιδιώτες μέτοχοι να καθορίσουν τις στρατηγικές επιλογές στο ελληνικό banking και όχι οι ανάγκες κεφαλαίων
Deal μεταξύ της Alpha bank και της Eurobank θα είχε στρατηγικό νόημα μετά την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank με ιδιωτικά κεφάλαια.
Σύμφωνα με διαχρονικά αξιόπιστη θεσμική πηγή «ο βασικός στόχος είναι η διατήρηση των 4 συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα.
Η Τρόικα και η λογική συγκλίνουν στην άποψη ότι άπαξ και οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες ελέγχουν το 95% της αγοράς ο κύκλος των συγχωνεύσεων έχει κλείσει.
Ήδη το ποσοστό συγκέντρωσης είναι πολύ μεγάλο από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.
Όμως οι μεγάλες συγκεντρώσεις τραπεζών, οι ιστορικές συγχωνεύσεις και εξαγορές που σημειώθηκαν, ήταν απόρροια δημιουργίας ισχυρότερων τραπεζικών σχημάτων τα οποία θα ανακεφαλαιοποιούνταν με κρατικά κεφάλαια, όπερ και εγένετο.
Τα σημαντικά deals στις τράπεζες πραγματοποιήθηκαν ως ανάγκη ισχυρής φερεγγυότητας και κεφαλαιακής επάρκειας.
Η αδυναμία κεφαλαίων οδήγησε σε deal στις ελληνικές τράπεζες, αυτό είναι μια πικρή αλήθεια.
Αποφασίστηκε ότι 4 μεγάλες τράπεζες με ρυθμιστικό και συστημικό ρόλο πρέπει να υποστηριχθούν και η βάση της στρατηγικής ήταν ισχυρές κεφαλαιακά τράπεζες.
Με αφορμή την Eurobank που ξεκινάει την διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες μέσω των warrants και των placement του ΤΧΣ, δεν μπορεί να προδικάσει κανείς τις προθέσεις των ιδιωτών μετόχων.
Δηλαδή αν υλοποιηθεί επιτυχώς η αμκ της Eurobank στα 2,5 δισεκ. και οι ιδιώτες μέτοχοι συμφωνήσουν με τους μετόχους της Alpha bank ώστε να υπάρξει ένα merger, σε επόμενη φάση π.χ. 1 ή 2 χρόνια από σήμερα, θα είναι απόφαση των ιδιωτών μετόχων και όχι του κράτους.
Πρακτικά όμως δεν συμφέρει τον μέτοχο της Alpha bank να εξαγοράσει την Eurobank πριν την ανακεφαλαιοποίηση με ιδιωτικό κεφάλαιο.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Η Alpha bank χρεωστάει 4 δισεκ. στο ΤΧΣ και 950 εκατ στις προνομιούχες μετοχές συνολικά περί τα 5 δισεκ.
Αν η Eurobank π.χ. σε ένα υποθετικό σενάριο αποτύγχανε να καλύψει την αμκ των 2,5 δισεκ. μέσω των ιδιωτών μετόχων θα ενεργοποιείτο το bail in και το ΤΧΣ θα επένδυε 2,5 δισεκ.
Δηλαδή το ΤΧΣ θα είχε επενδύσει 5,8 +2,5 +1,25 δισεκ. οι προνομιούχες μετοχές δηλαδή 8,5 δισεκ.
Αυτό δεν θα συμβεί γιατί η Eurobank θα πετύχει στην αμκ αλλά ως παράδειγμα το αναφέρω.
Ένα deal μεταξύ Alpha και Eurobank πριν την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, θα οδηγούσε την Alpha bank σε ακόμη μεγαλύτερη και μη διαχειρίσιμη κρατικοποίηση.  
Οι μέτοχοι της Alpha bank θα επωμιζόταν ένα βάρος κεφαλαίου από την κρατική Eurobank που δεν θα μπορούσαν να σηκώσουν και έτσι η Alpha bank από την πλεονεκτική θέση που βρίσκεται σήμερα θα βρισκόταν στην κυριολεξία σε αδιέξοδο.
Άρα την Alpha bank δεν την συμφέρει να εξαγοράσει την Eurobank τώρα αλλά στο μέλλον και υπό όρους.
Π.χ. μιλάμε για deals αλλά θα πρέπει να αξιολογήσουμε θα δεχθεί η DGCom περαιτέρω συγκέντρωση στο ελληνικό banking;
Θυμίζουμε ότι είχε απορριφθεί το deal Εθνικής με Eurobank για λόγους συστημικής αποσταθεροποίησης.  
Όμως σπεύδω να αναφέρω ότι αν μου λέγατε ποιο είναι το καλύτερο deal θα έλεγα Alpha με Eurobank, όχι με την Εθνική ήταν δομικά λάθος deal.
Alpha και Eurobank ήταν και είναι οι δύο παραδοσιακοί βασικοί ανταγωνιστές.
Επιμένω όμως να εκτιμώ ότι η Eurobank πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί δηλαδή οι ιδιώτες να καλύψουν την αμκ των 2,5 δισεκ. και στο μέλλον οι  ιδιώτες μέτοχοι της Eurobank και της Alpha bank να τα βρουν μεταξύ τους, αν τα βρουν γιατί τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο…..
Επίσης θέλω να αναφέρω ότι από την εικόνα που έχουμε σχηματοποιήσει η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank θα πετύχει.
Αν υπάρξει νέος γύρος συγκέντρωσης, λέω αν υπάρξει γιατί δεν είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει, ας πραγματοποιηθεί με όρους αγοράς όχι από την ανάγκη κεφαλαιακής επάρκειας.
Θα ήταν μεγάλο λάθος και λάθος μήνυμα στην αγορά».

Τι ανέφερε χθες το bankingnews.gr για την αμκ της Eurobank

Μετά το καναδικό Fairfax που παρά την συσκότιση με τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ασαφές χρονοδιάγραμμα της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank, διατηρεί το ενδιαφέρον για να επενδύσει 1 δισεκ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου και το Apollo Global Management που διαχειρίζεται 114 δισεκ. δολάρια ενδιαφέρεται να επενδύσει 500 εκατ στην Eurobank.
Το ενδιαφέρον της Apollo δεν προέκυψε ξαφνικά, ούτως ή άλλως το όνομα του αμερικανικού fund αναφέρεται από την αρχή σχεδόν των επαφών της Eurobank με διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια για να καλύψουν τα 2 με 2,5 δισεκ. της αύξησης κεφαλαίου.
Όμως τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Apollo Global Management ενδιαφέρεται για την ελληνική αγορά αρκεί να υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο.
Το γεγονός ότι υπάρχουν 2 επενδυτές παγκόσμιας εμβέλειας, που θέλουν να επενδύσουν 1,5 δισεκ. στην αμκ της Eurobank και το ελληνικό κράτος δεν τους στρώνει κόκκινο χαλί – για να χρησιμοποιήσουμε την δήλωση του έλληνα πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με αφορμή τις ξένες επενδύσεις – είναι τουλάχιστον απαράδεκτο.
Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα ιδιωτικά κεφάλαια και άπαξ και Καναδοί και Αμερικανοί ενδιαφέρονται για την Eurobank δεν θα πρέπει να χαθεί η ευκαιρία.
Η Ελλάδα και ορισμένοι του πολιτικού συστήματος αντί να πειραματίζονται με σχέδια κρατικοποίησης ας αποτιμήσουν το γεγονός ότι Fairfax και Apollo εκδηλώνουν ενδιαφέρον, σχεδιάζουν να επενδύσουν 1,5 δισεκ. αρκεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο ειδικά με τον νόμο ανακεφαλαιοποίησης και βεβαίως με τους όρους της αμκ.
Οι ξένοι επίσης ζητούν σταθερότητα στις συμφωνίες, δεν μπορεί να υπάρξει deal με το σημερινό ελληνικό κράτος και αύριο μια άλλη κυβέρνηση να αναιρέσει τις συμφωνίες.
Αν θέλουμε να είμαστε σοβαρή χώρα, άμεσα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το δημόσιο το ενδιαφέρον Καναδών και Αμερικανών για την Eurobank.
Μην χαθεί η μεγάλη ευκαιρία που θα ήταν ιστορική αποτυχία και καταστροφική εξέλιξη για τον κλάδο και την εθνική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης