Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πλησιάζει μια καλή αναβάθμιση της Ελλάδας – Υπάρχουν τα «τεχνικά» εχέγγυα για αλλαγή πλεύσης των οίκων, αλλά ελλοχεύει το πολιτικό ρίσκο

Πλησιάζει μια καλή αναβάθμιση της Ελλάδας – Υπάρχουν τα «τεχνικά» εχέγγυα για αλλαγή πλεύσης των οίκων, αλλά ελλοχεύει το πολιτικό ρίσκο
Μια σειρά δεικτών, κρίσιμων αριθμών και εξελίξεων, παραπέμπουν στο ότι η χώρα βρίσκεται σε κομβική τροχιά "γυρίσματος" της οικονομίας της - Ίσως δεν αργήσει μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αν δεν υπάρξει εκτός προγράμματος δυσμενή εξέλιξη...
Με χαρακτηριστικά εύκολο τρόπο και χωρίς να υπάρξουν γενναίες εισροές νέων κεφαλαίων η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά υποσκέλισε τις πρόσφατες ισχυρές απώλειες βάζοντας ξανά πλώρη για προσέγγιση εκ νέου των υψηλών.
Μετά τη διόρθωση του 2ου 15ημέρου του Ιανουαρίου που πήρε πιο συστημικά στοιχεία πτώσης λόγω της αιφνίδιας κρίσης στην Τουρκική λίρα και το ντόμινο στις αναδυόμενες αγορές, υπάρχει μια αντίδραση άνω του 12%.
Θυμίζουμε ότι η αγορά από τα υψηλά των 30 μηνών της 10ης Ιανουαρίου και τις 1.305 μονάδες διόρθωσε έως το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 30ης Ιανουαρίου και τις 1.115 μονάδες χάνοντας 190 μονάδες σε ελάχιστες συνεδριάσεις.
Το θετικό είναι ότι η πτώση αυτή δεν ήρθε με κλιμάκωση του τζίρου, αλλά λόγω απουσίας αγοραστών και λόγω κατοχύρωση κερδών και «σκουπίσματος» στα χαμηλά.
Όμως, με το εντυπωσιακό ντεμαράζ των τελευταίων εφτά συνεδριάσεων η αγορά κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης, βελτιώνοντας εκ νέου την τεχνική εικόνα και την ψυχολογία. Ήδη, ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει εφτά διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 11,40%, με τον FTSE 25 στο +10,79% και τον τραπεζικό δείκτη +17,20%.
Ο Φεβρουάριος έχει μόνο ανοδικές συνεδριάσεις με κέρδη 6,61% για το Γενικό Δείκτη, +6,43% για τον FTSE 25, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά +10,35%. Παράλληλα, ο μέσος εβδομαδιαίος τζίρος διαμορφώθηκε στα 108,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά +23,1% έναντι της τελευταίας εβδομάδας του Ιανουαρίου. Η ψυχολογία είναι σαφώς βελτιωμένη, όπως και η τεχνική εικόνα, παρ’ ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει πειστική επανα-κατοχύρωση της ζώνης των 1.250 μονάδων.
Στο «παιχνίδι» της ανόδου έχουν μπει πλέον και οι τράπεζες που έχουν υποαποδώσει τους τελευταίους μήνες, κάτι που μπορεί να δώσει (νέα) ισχυρή δυναμική ανόδου. Αν οι τράπεζες πάρουν π.χ. ένα +20%, με την ισχυρή επιρροή που έχουν ξανά στο Γ.Δ. θα τον ωθήσουν πολύ εύκολα 200 μονάδες υψηλότερα!
Ώθηση στην αγορά έδωσε την περασμένη εβδομάδα ασφαλώς η αποκλιμάκωση των πιέσεων στις αναδυόμενες και γενικώς στις διεθνείς αγορές, αλλά και το σχέδιο που ετοιμάζει η διεθνής κοινότητα για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Βεβαίως, το σχέδιο που δρομολογείται είναι κατώτερο των προσδοκιών και δεν δίνει ουσιαστική και (διαχρονικά) βιώσιμη λύση στο πρόβλημα, όμως η αγορά εκτιμά ότι - σ’ αυτή τη φάση – οτιδήποτε καλύτερο από τη χρεοκοπία που είδε «φάτσα» η χώρα το 2012 είναι καλό και τουλάχιστον «χτίζει» σταδιακά εμπιστοσύνη. Το γεγονός ότι σε μια έτσι κι αλλιώς διαλυμένη οικονομία μειώνονται οι τοκοχρεολυτικές δόσεις σημαντικά από 6 στα 1,7 δισ. ευρώ ετησίως, δεν είναι κάτι που μπορεί να υποτιμηθεί, ειδικά αν συνυπολογιστεί σε βάθος κάποιων ετών.
Άλλωστε, η πορεία των spreads αυτό μαρτυρά, καθώς την Παρασκευή το 10ετές κατήλθε στις 613 μονάδες βάσης, φλερτάροντας πλέον εκ νέου με τη διάσπαση των 600 μονάδων!

Δε θα αργήσει μια καλή αναβάθμιση αν δεν υπάρξει κάτι εξαιρετικά δυσάρεστο

Μια σειρά παραγόντων, αριθμών και εξελίξεων, συνηγορεί στο ότι – αν δεν γίνει κάτι εξαιρετικά δυσάρεστο και εκτός «προγράμματος» - μια καλή αναβάθμιση της Ελλάδος από ξένο οίκο (ή οίκους) αξιολόγησης δεν θα αργήσει. Ο Φεβρουάριος είναι μήνας «γεμάτος» ειδήσεις και εξελίξεις.
Ήδη, πολλά στοιχεία μαρτυρούν ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις επανεκκίνησης της οικονομίας, ασχέτως αν αυτό δεν καθρεφτίζεται επ’ ουδενί στην κοινωνία, στην οποία οι όποιες θετικές αλλαγές «φτάνουν» αρκετούς μήνες αργότερα.
Οι θετικές λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο (+2,6%), ο δείκτης μεταποίησης πάνω από την τιμή που οριοθετεί την περιοχή της ύφεσης (51,4), τα καλύτερα από τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα για το 2013 (+1,7%) και οι αυξημένες πωλήσεις νέων αυτοκινήτων (+15,4%) τον Ιανουάριο, είναι «στεγνοί» αριθμοί, αλλά πιστοποιούν ότι πιθανότατα η ελληνική οικονομία ξεκόλλησε από τον πάτο.
Την προσεχή Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου θα έχουμε τα προκαταρκτικά στοιχεία για το πώς κινήθηκε η οικονομία στο σύνολο της στο δ’ τρίμηνο του 2013, στοιχεία που θα καθορίσουν μια σειρά από ενέργειες που βασίζονται πάνω στην διακύμανση του βασικού δείκτη αναφοράς της οικονομίας.
Όπως σημειώνει ο έγκριτος αναλυτής της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «τα στοιχεία αυτά αφενός θα δώσουν μια καλύτερη ένδειξη για το αν είμαστε στον πυθμένα της ύφεσης αφετέρου θα καθορίσουν τα σενάρια πάνω στα οποία θα υπολογιστούν οι μελλοντικές ανάγκες των τραπεζών με βάση τον διαγνωστικό έλεγχο της Blackrock».
Ο αναλυτής σημειώνει ότι «αν τα νέα είναι πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα τότε ίσως η ελληνική οικονομία δικαιούται άμεσα μια πιστοληπτική αναβάθμιση τόσο σε επίπεδο διαβάθμισης όσο και σε επίπεδο προοπτικών.
Οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις στην στο ΧΑ και η θετική αυτονόμηση ίσως σε μεγάλο βαθμό έχουν την εξήγηση τους σε αυτό το ενδεχόμενο», τονίζει ο αναλυτής.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι αν υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο εγγύς διάστημα, θα αναβαθμιστεί ολόκληρο το momentum της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς θα σημάνει την αλλαγή πλεύσης, «επισημοποιώντας» περαιτέρω το turn around story. Εξελίξεις που ασφαλώς θα βάλουν σε άλλη βάση τις προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου, τόσο για το 2014 όσο και τα επόμενα χρόνια… Κίνδυνος βεβαίως παραμένει και μάλιστα μεγάλος το πολιτικό ρίσκο, μια ενδεχόμενη πολιτική… εκτροπή – ατύχημα.

Πρώτη ενημέρωση: 08:13, Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης