Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δεν θα πουλήσει χρυσό η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου - Επιμήκυνση της περιόδου καταβολής των 400 εκατ. ευρώ προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Δεν θα πουλήσει χρυσό η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου - Επιμήκυνση της περιόδου καταβολής των 400 εκατ. ευρώ προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο
Αποδέχθηκε το αίτημα η τρόικα
Δεν θα χρειαστεί να πουλήσει χρυσό η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, καθώς το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει επιμήκυνση της περιόδου καταβολής των 400 εκατ. ευρώ στην κυβέρνηση.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση, η Κεντρική Τράπεζα θα παραχωρήσει στο κράτος 200 εκατ. ευρώ μέχρι τον Απρίλιο, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία εξωτερικού ελέγχου των λογαριασμών της Τράπεζας και τα υπόλοιπα θα παραχωρηθούν από μελλοντικά κέρδη, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.
Η αρχική σκέψη της κυβέρνησης προέβλεπε την πώληση του χρυσού της Κεντρικής Τράπεζα, ενδεχόμενο με το οποίο είχε διαφωνήσει ο διοικητής Πανίκος Δημητριάδης, με βασικό επιχείρημα τη σημασία του χρυσού για τη διατήρηση της χρηματοοικονομικής της αυτονομίας.
Να σημειωθεί ότι ένα χρόνο πριν, τα αποθέματα χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, άξιζαν περίπου 540 εκατ. ευρώ, ωστόσο έκτοτε έχασαν το 28% της αξίας τους λόγω μεταβολής στην τιμή του χρυσού διεθνώς.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2013 η Κεντρική Τράπεζα σημείωσε κέρδη περίπου 230 εκατ. ευρώ και με βάση το νόμο υποχρεούται να δώσει το 80% στο κράτος.
Τα κέρδη προκύπτουν κυρίως από την παραχώρηση ELA με χρέωση που φθάνει σήμερα το 1,75%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης