Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Reuters - Σχέδιο χρήσης των αποταμιεύσεων των Ευρωπαίων για τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας εξετάζει η Κομισιόν

Reuters - Σχέδιο χρήσης των αποταμιεύσεων των Ευρωπαίων  για τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας εξετάζει η Κομισιόν
Τι αποκαλύπτει απόρρητο ευρωπαϊκό έγγραφο που διέρρευσε
Σχέδιο για χρήση των αποταμιεύσεων των 500 εκατομμυρίων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μέσο χρηματοδότησης μακροπρόθεσμων επενδύσεων, με στόχο την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας φέρεται να εξετάζουν οι Ευρωπαίοι.
Τα ανωτέρω αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο απόρρητο ευρωπαϊκό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο, η ΕΕ αναζητά τρόπους να μειώσει την αυξημένη εξάρτηση της ευρωπαϊκής οικονομίας από τη χρηματοδότηση των τραπεζών. Στόχος της ΕΕ είναι η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και άλλων επενδύσεων.
"Η κρίση έπληξε σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα των τραπεζών να παράσχουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των επενδύσεων", φέρεται να αναφέρει το ευρωπαϊκό έγγραφο.
Κατά το ίδιο έγγραφο, η Κομισιόν προτίθεται να απευθυνθεί στα ασφαλιστικά ταμεία - στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 - και να συζητήσει μαζί τους το ενδεχόμενο χρήσης των προσωπικών αποταμιεύσεων για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Όπως επίσης τονίζεται στο ίδιο έγγραφο, η αξιολόγηση της καταλληλότητας των ευρωπαϊκών κεφαλαίων είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει για τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο είναι μια διαδικασία που αναμένεται να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις - πιθανόν από τις ΗΠΑ αλλά και αλλού - αφού δεν αποκλείεται η ΕΕ να κατηγορηθεί για την παροχή ενός "άδικου πλεονεκτήματος προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες".
Η ΕΕ αναμένεται να διεξάγει - και να ολοκληρώσει εντός του 2014 - έρευνα για τη βιωσιμότητα μιας τέτοιας ιδέας.
Ταυτόχρονα η Κομισιόν θα αξιολογήσει και τους ευρωπαϊκούς κανόνες που διέπουν την αγορά καλυμμένων ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης