Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Εθνική κινδυνεύει να κρατικοποιηθεί και να ενεργοποιηθεί bail in – Πιθανή νέα αμκ 1 με 1,5 δισ. στην τιμή των 2 ευρώ

Η Εθνική κινδυνεύει να κρατικοποιηθεί και να ενεργοποιηθεί bail in – Πιθανή νέα αμκ 1 με 1,5 δισ. στην τιμή των 2 ευρώ
H διοίκηση της Εθνικής πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα πως θα καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα των 2,3 με 2 δισεκ. – Στα 2,4 δισεκ. η συνολική αξία της Finansbank
Σοβαρότατος είναι ο κίνδυνος κρατικοποίησης της Εθνικής τράπεζας καθώς το κεφαλαιακό έλλειμμα των 2,3 με 2 δισεκ. ευρώ υποχρεώνει την τράπεζα να αναζητήσει νέα κεφάλαια.
Το ερώτημα όμως είναι αν τελικώς χρειαστεί νέα αύξηση 1 με 1,5 δισεκ. ευρώ θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες μέτοχοι, όσοι δηλαδή επένδυσαν ακριβώς πριν 7 μήνες 1,07 δισεκ. ευρώ;
Τι θα πει η διοίκηση στους μετόχους, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, ιδιώτες γιατί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα η Εθνική χρειάζεται νέα κεφάλαια;
Η διοίκηση της Εθνικής και ειδικά ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς αν θέλει να έχει την στήριξη των οικονομικών παραγόντων και της κοινωνίας θα  πρέπει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα άμεσα,  καθώς μόνο ζημία προκαλεί στην μετοχή και στην συνολική εικόνα της τράπεζας, η κεφαλαιακή αδυναμία της.
(Να σημειώσουμε ότι η διοίκηση Τουρκολιά θα κριθεί προσεχώς, οι υπόλοιποι έρχονται και παρέρχονται.
Επίσης πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο Τουρκολιάς πριν μήνες είχε δηλώσει ότι τα 9,8 δισεκ. της προηγούμενης αμκ,  ίσως να μην ήταν επαρκή, η Εθνική χρειαζόταν περισσότερα κεφάλαια και πρέπει να του το αποδώσουμε ως ορθή πρόβλεψη)
Ας δούμε όμως λίγο τα εναλλακτικά σενάρια.
1)Αν οι ιδιώτες μέτοχοι, συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει για να μην υποστούν dilution να καλύψουν όλες τις κεφαλαιακές ανάγκες σε τιμή όχι στα 4,29 ευρώ της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου αλλά στα 2 ευρώ.
Πως θα δικαιολογήσει η διοίκηση της Εθνικής αυτό το τεράστιο χάσμα;
O νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν θα αφορά μόνο την Eurobank αλλά και την Εθνική τράπεζα, όπως διαφαίνεται.  
2)Αν δεν συμμετάσχουν οι παλαιοί ιδιώτες μέτοχοι και εμφανιστούν νέοι μέτοχοι τότε θα υποστούν dilution που πάλι ισοδυναμεί με καταστροφή για τον παλαιό ιδιώτη μέτοχο της Εθνικής τράπεζας.
3) Αν δεν συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου οι ιδιώτες μέτοχοι τότε θα συμβούν τα εξής πρωτοφανή για το ελληνικό banking.
Θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία του bail in δηλαδή οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι θα επωμιστούν την ζημία άρα θα χάσουν όλες τους της μετοχές και το ΤΧΣ θα καλύψει την αύξηση κεφαλαίου.
Οι καταθέτες είναι 100% ασφαλείς , όπως ορίζεται και στην ντιρεκτίβα 4119 που αναφέρεται στην διαδικασία του bail in και την οποία έχει παρουσιάσει με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια το bankingnews.gr.
Η εξέλιξη αυτή ισοδυναμεί με κρατικοποίηση της Εθνικής τράπεζας εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει και την αντικατάσταση του management της Εθνικής τράπεζας.
Το σενάριο του bail in θα είναι καταστροφικό για την Εθνική γιατί θα αποδομηθεί πλήρως και 100% λάθος δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. 
4)Η πώληση περιουσιακών στοιχείων όπως η Finansbank είναι ένα ζητούμενο ή η Εθνική Αφαλιστική.
Όλη η Finansbank αποτιμάται 2,4 δισεκ. ευρώ και αν αποφασιστεί η πώληση…ο δυνητικός ενδιαφερόμενος γνωρίζοντας την δυσχερή θέση της Εθνικής θα προσφέρει τα λιγότερα για την τουρκική θυγατρική.
5)Υπάρχει ένα ενδεχόμενο το οποίο πάντως φαίνεται να συγκεντρώνει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες.
Η Εθνική θα επικαλεστεί τον κίνδυνο της κρατικοποίησης, του bail in και του κινδύνου να χάσουν τα λεφτά που επένδυσαν οι ιδιώτες επενδυτές και με επίκληση αυτή την μεγάλη καταστροφή που μπορεί να επέλθει…θα ζητήσει πάλι την στήριξη των ιδιωτών μετόχων, ενδεχομένως και με την έλευση νέου ή νέων επενδυτών.
Το σενάριο αυτό που φαντάζει λογικό πάσχει στο γεγονός ότι η Εθνική πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις
Α)Γιατί ενώ υλοποιήθηκε αμκ 9,75 δισεκ. πρόσφατα στην οποία συμμετείχαν με 1,07 δισεκ. οι ιδιώτες δεν πέρασαν 7 μήνες και χρειάζεται νέα κεφαλαιακή ενίσχυση;
Β)Πως ενώ επενδύθηκαν 11,2 δισεκ. στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής μαζί με τις προνομιούχες η Εθνική παραμένει κεφαλαιακά ανεπαρκής;
Γ)Ποιες ήταν οι ενέργειες της διοίκησης της Εθνικής ώστε να αποτρέψει την εμφάνιση νέου κεφαλαιακού ελλείμματος 2,3 με 2 δισεκ. ευρώ;
Δ)Πως εξηγείται ενώ η πρώτη αμκ πραγματοποιήθηκε στην τιμή των 4,29 ευρώ η νέα αύξηση θα πραγματοποιηθεί στα 2 ευρώ ή περίπου στα 2 ευρώ;
Πρόκειται για μια τεράστια απόκλιση που είναι καθαρή απώλεια για τον ιδιώτη μέτοχο.
Ε)Αν τελικώς προχωρήσει νέα αμκ τι θα πουν τότε Σαμαράς που προσωπικά ενεπλέκη στην αμκ των 9,75 δισεκ. της Εθνικής;
Τι θα πει ο Παπούλιας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας που προέτρεπε τον λαό να συμμετάσχει στην αμκ της Εθνικής.
Τι θα πει ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης που προέτρεπε τους πιστούς να συμμετάσχουν στην αμκ της Εθνικής τράπεζας;
Για όλους αυτούς θα ασχοληθούμε προσεχώς.
Για τους επιχειρηματίες που συμμετείχαν προφανώς…εξυπηρέτησαν….υποχρεώσεις….
Η Εθνική τράπεζα πρέπει να δώσει καθαρές και πειστικές απαντήσεις.
Αν δεν το πράξει η κεφαλαιοποίηση της θα μειώνεται με την προοπτική να πέσει και κάτω από την αποτίμηση της Alpha bank (εξέλιξη που προ 4μήνου είχαμε προβλέψει)
Η Εθνική πρέπει να δώσει άμεσα απαντήσεις και να αποτινάξει από πάνω της τα σύννεφα της αβεβαιότητας και της αμφιβολίας....για το μέλλον της....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης