Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως κατάφεραν να εμφανίσουν μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες η Πειραιώς και Alpha; - Αποτελούν το success story στις τράπεζες

Πως κατάφεραν να εμφανίσουν μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες η Πειραιώς και Alpha; - Αποτελούν το success story στις τράπεζες
Alpha bank και Πειραιώς είναι και με την έκθεση της Blackrock οι ισχυρότερες κεφαλαιακά στον κλάδο…
Σήμερα 26 Φεβρουαρίου στην κρίσιμη συνάντηση της Τρόικα με την ΤτΕ θα οριστικοποιηθούν οι τελικές κεφαλαιακές ζημίες κατά τράπεζα, αν και η ΤτΕ υποστηρίζει ότι η μεθοδολογία της Blackrock δεν θα διαφοροποιηθεί και ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι μεταξύ 4,5 με 5 δισεκ.   
Ωστόσο όπως αποκάλυψε το bankingnews.gr για την Eurobank προκύπτουν 2,7 δισεκ. με προοπτική να μειωθούν στα 2,5 δισεκ. στην Εθνική 2,3 δισεκ. με προοπτική περί τα 2 δισεκ. και μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες για Πειραιώς και Alpha bank.
Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την έκθεση της Blackrock και βεβαίως γεννάται το ερώτημα πως Πειραιώς και Alpha bank που αγόρασαν τράπεζες και διαθέτουν συνολικά NPLs δηλαδή μη εξυπηρετούμενα δάνεια 47 με 48 δισεκ. σε σύνολο 73 με 74 δισεκ. στο ελληνικό banking….εμφανίζουν μηδενικές κεφαλαιακές ζημίες;
Η απάντηση είναι απλή, το μυστικό της Πειραιώς και Alpha bank βρίσκεται στις τράπεζες που εξαγόρασαν, στις υψηλές συνέργειες και στο ύψος του discount των δανείων που εξαγόρασαν.  
Τόσο οι κυπριακές, αλλά και η Αγροτική για την Πειραιώς και η Emporiki για την Alpha bank εξαγοράστηκαν τα δάνεια τους  με discount και εφόσον είχαν διενεργηθεί προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις πάνω από 30 δισεκ. ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Πειραιώς εξαγόρασε την ΑΤΕ από την οποία αφαιρέθηκαν δάνεια 7,7 δισεκ. και στις κυπριακές εξαγοράστηκαν τα δάνεια με σημαντικό discount.
Συν τοις άλλοις η Πειραιώς έλαβε συνολική κρατική βοήθεια μαζί με τα funding gap περίπου 15 δισεκ. ευρώ.
Άρα η Πειραιώς εξαγόρασε καθαρές τράπεζες και δάνεια με σημαντικό discount, τέτοιο που να επιτρέπει στην τράπεζα να καλύψει όλες τις δυνητικές ζημίες.
Αν π.χ. δεν είχαν εξαγοραστεί τα δάνεια των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα με discount αλλά στο 100% της αξίας τους θα έπρεπε να εγγράψει κεφαλαιακή ζημία μεταξύ 1,5 με 2 δισεκ. ευρώ.
Η Πειραιώς με tangible book value 8 δισεκ. ευρώ και 15,5% core tier 1 μαζί με την αναβαλλόμενη φορολογία και συνολικά 26,5 δισεκ. προβληματικά δάνεια αλλά 20 δισεκ. απόθεμα προβλέψεων σε συνδυασμό με τα κέρδη που θα προκύψουν από τις συνέργειες πάνω από 550 εκατ ετησίως συνέβαλλαν ώστε η Πειραιώς να εμφανίσει μηδενικές κεφαλαιακές ζημίες.
Με βάση την μεθοδολογία της Blackrock η Πειραιώς δικαιολογημένα εμφάνισε μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες.
Να σημειωθεί ότι ακόμη και αν αφαιρέσει η Πειραιώς τα 700 εκατ των προνομιούχων μετοχών πάλι θα εμφάνιζε core tier 1 περίπου 14,2%, αποτελώντας την τράπεζα με τον ισχυρότερο δείκτη στο ελληνικό banking.
Με το πλεονέκτημα αυτό η Πειραιώς αποτινάσσει τις σκιές περί των κεφαλαιακών της αναγκών και ταυτόχρονα μέσα από το πλάνο αναδιάρθρωσης που έχει καταστρώσει να στηρίξει γρηγορότερα την οικονομία έναντι του ανταγωνισμού.
Το στρατηγικό πλεονέκτημα της Πειραιώς διαθέτει και η Alpha bank, καθώς η διαγνωστική μελέτη της Blackrock κατάδειξε ότι είναι μηδενικές οι κεφαλαιακές υποχρεώσεις της τράπεζας.
Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει τόσο την ορθή διαχείριση που ακολούθησε στην πολιτική προβλέψεων και διαχείρισης κινδύνων αλλά και το πόσο σημαντικό ήταν το deal με την Credit Agricole.
Να ληφθεί υπόψη ότι η Alpha με 21 δισεκ. NPLs και 33% NPLs ratio και περίπου 11 δισεκ. συνολικές προβλέψεις ήταν μεγάλη επιτυχία…να καταλήξει η Blackrock ότι δεν προκύπτουν κεφαλαιακές ζημίες.
Η Alpha bank με κεφάλαια 7,8 δισεκ. και tangible equity 6,6 δισεκ. και έχοντας μειώσει το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό στα 52 δισεκ. εμφανίζει μαζί με την Πειραιώς τους ισχυρότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στο 14,5% περιλαμβανομένης και αναβαλλόμενης φορολογίας περίπου 500 εκατ ευρώ.
Η Alpha bank με τα αποτελέσματα της Blackrock, εξέρχεται αντικειμενικά κερδισμένη.
Η περίοδος συσκότισης και σύγχυσης απομακρύνεται, αναμένεται ακόμη η επικύρωση των αποτελεσμάτων από την Τρόικα αλλά όλες οι ενδείξεις αποδεικνύουν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές ή ακόμη και αν υπάρξουν δεν θα αλλάξουν ουσιαστικά τα αποτελέσματα της Blackrock.
Τι σημαίνουν οι μηδενικές ζημίες από την Blackrock για την Alpha bank;
1)Ότι κεφάλαια και δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας δεν θα επηρεαστούν.
2)Αποτινάσσει το βάρος της αμφιβολίας και της καχυποψίας για τις κεφαλαιακές της ανάγκες.
3)Μπορεί να αποτελέσει και δικαιολογημένα hot story καθώς δεν έχει άλλο βάρος να πλήξει τα αποτελέσματα και κυρίως τα κεφάλαια.
4)Τα πλάνα αναδιάρθρωσης, μπορεί να είναι σχετικά συντηρητικά αλλά θα επιτρέψουν γρηγορότερα στην Alpha bank να ξεκινήσει την χρηματοδότηση της οικονομίας.
5)Με χρηματιστηριακούς όρους η Alpha bank θα αναβαθμιστεί.
Το P/BV σήμερα είναι 1,1 με tangible equity 6,6 δισεκ. ευρώ.
Προφανώς και θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων περισσότερο σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Η Alpha bank από αυτή την μεγάλη δοκιμασία των stress tests και της Blackrock βγαίνει κερδισμένη και ισχυροποιημένη.
Η διοίκηση της τράπεζας αισθάνεται ικανοποιημένη γιατί φθάνει η ώρα που η αγορά πρέπει να ξεχωρίσει τις ισχυρές κεφαλαιακά τράπεζες από τις αδύναμες και αυτό να αντικατοπτριστεί και στις αποτιμήσεις.
Πειραιώς και Alpha bank αποτελούν το success story του ελληνικού banking.
Η Πειραιώς με χρηματιστηριακούς όρους βρίσκεται στην πρώτη θέση και η Alpha bank σύντομα θα βρεθεί στην δεύτερη θέση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων και στην τρίτη θέση η Εθνική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης