Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα διεθνή funds Fairfax και York capital θέλουν να επενδύσουν 2 δισ. στην Eurobank αλλά η Ελλάδα….είναι χαλαρή δεν βιάζεται

Τα διεθνή funds Fairfax και York capital θέλουν να επενδύσουν 2 δισ. στην Eurobank αλλά η Ελλάδα….είναι χαλαρή δεν βιάζεται
Είναι πρωτοφανές οι ξένοι να θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και να μην επισπεύδονται οι διαδικασίες…
Τα διεθνή funds Fairfax και York capital θέλουν να επενδύσουν 2 δισ. στην Eurobank αλλά η Ελλάδα….είναι χαλαρή δεν βιάζεται.
Είναι σίγουρα πρωτοφανές μια χώρα που βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας τα τελευταία χρόνια να μην εκμεταλλεύεται όλες τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται.
Η Eurobank σχεδιάζει να υλοποιήσει μια αμκ 2,65 με 3 δισεκ. ευρώ (θα είναι 2,65 δισεκ. αν προσμετρήσουν και τα 350 εκατ liability management) αλλά έχουν υπάρξει πρωτοφανείς καθυστερήσεις.
Την κύρια ευθύνη όμως δεν την έχουν οι θεσμικές αρχές, ούτε προφανώς η Eurobank αλλά οι καθυστερήσεις στον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση.
Ο νόμος θα έπρεπε να είχε κατατεθεί 20 Δεκεμβρίου του 2013 και τελικώς θα κατατεθεί εκτός απροόπτου 17 Μαρτίου του 2014.
Συν τοις άλλοις όμως πως είναι δυνατό να υπάρχουν διεθνείς επενδυτές όπως το Fairfax και το York Capital να θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και η Ελλάδα να εμφανίζεται ότι…δεν βιάζεται άρα δεν πολυενδιαφέρεται.
H διοίκηση Μεγάλου της Eurobank κατάφερε να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές στην Ελλάδα για την Eurobank και η Ελλάδα....τι πράττει....απλά δεν βιάζεται....
Η στάση του ΤΧΣ ως βασικού μετόχου θα την αποτιμήσουμε ως έχει στην περίπτωση της Eurobank.
Το ΤΧΣ θεωρεί ότι ο νόμος 2190 της επιτρέπει να συμμετάσχει στην αμκ της Eurobank αλλά δεν της επιτρέπει να παραιτηθεί μερικώς έναντι άλλων μετόχων.
Το ΤΧΣ θέλει νομική κάλυψη από τον νέο νόμο ανακεφαλαιοποίησης, θέλει να έχει μια δικλείδα ασφαλείας.
Η θέση του ταμείου είναι κατανοητή θέλει να έχει νομική εξασφάλιση.
Άρα όταν ο νόμος ψηφιστεί το ΤΧΣ πρέπει να δώσει άμεσα το πράσινο φως για να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου.
Περιμένουμε με την ψήφιση του νόμου να υπάρξει ανακοίνωση που θα ζητάει από την Eurobank να επιταχύνει τις διαδικασίες της αύξησης κεφαλαίου.
Πιστεύουμε ότι αυτό θα πράξει το Ταμείο.
Δεν πιστεύουμε στα σενάρια που θέλουν την Εθνική να πιέζει να παγώσει η αμκ της Eurobank για να μην μείνει η μόνη συστημική τράπεζα που δεν υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου.
Επίσης τα σενάρια ότι μπορεί να επανακάμψει το deal Εθνικής με Eurobank θεωρούμε ότι δεν έχει ΚΑΜΙΑ πιθανότητα επιβεβαίωσης.
Το σχέδιο αυτό έχει απορριφθεί οριστικά και αμετάκλητα.
Όμως αν δεν ψηφιστεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – δίνουμε μικρές πιθανότητες παραμονές ευρωεκλογών – δεν πρέπει να υπάρχει plan Β δηλαδή πως η Eurobank θα ανακεφαλαιοποιηθεί καθώς θα επιστρέψουμε πίσω στο νόμο 2190;
Ως προς την διαδικασία της αύξησης, η μεικτή συμμετοχή δηλαδή οι ιδιώτες να επενδύσουν 2 δισεκ. και το ΤΧΣ 700 εκατ ευρώ ώστε να μετριαστεί το dilution στο 50% από 95% και να μειωθεί το μέσο κόστος κτήσης είναι η καλύτερη και λογικότερη λύση.

Γιατί η Eurobank βρέθηκε με τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες;

Προκάλεσε μεγάλη απορία γιατί η Eurobank σε βασικό σενάριο βρέθηκε με 2,945 δισεκ. κεφαλαιακές ανάγκες και στο δυσμενές με 5 δισεκ. όταν το CLP δηλαδή ο πιστωτικός κίνδυνος ήταν μικρότερος από τον ανταγωνισμό.
Η απάντηση που δίδεται είναι πολύ λογική.
Οι τράπεζες αξιολογήθηκαν με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου του 2013 στα stress tests.
Η Eurobank εμφάνιζε κεφάλαια 2,228 δισεκ. η Alpha 7,38 δισεκ. η Πειραιώς 8,29 δισεκ. και η Εθνική 4,82 δισεκ.
Δηλαδή η Eurobank συγκρινόμενη με τις άλλες τράπεζες ξεκίνησε από διαφορετική αφετηρία εκκίνησης πολύ δυσμενέστερη.
Έχοντας κεφαλαιακό έλλειμμα προφανώς θα χρειαζόταν περισσότερα κεφάλαια.
Π.χ. έναντι της Εθνική είχε διαφορά 2,6 δισεκ. έναντι της Alpha bank διαφορά 5,2 δισεκ. ευρώ και έναντι της Πειραιώς 6,1 δισεκ. ευρώ.
Η Eurobank είχε σοβαρό έλλειμμα κεφαλαίου έναντι των ανταγωνιστών και έτσι εξηγείται γιατί χρειάστηκε περισσότερα κεφάλαια και γιατί το CLP, ο πιστωτικός κίνδυνος, του 2013 με 2016 για την Eurobank ήταν καλύτερος από την Πειραιώς και την Alpha bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης