Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με ποιο μοντέλο θα ανακεφαλαιοποιηθεί η Attica bank που αξίζει να παραμείνει αυτόνομη; - Καταλύτες το CLP και ο χρόνος υλοποίησης....

tags :
Με ποιο μοντέλο θα ανακεφαλαιοποιηθεί η Attica bank που αξίζει να παραμείνει αυτόνομη; - Καταλύτες το CLP και ο χρόνος υλοποίησης....
Σε όλες τις αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακά της Attica bank από το 1997 έως σήμερα το ΤΣΜΕΔΕ έχει συμμετάσχει



Μπορεί το ΤΣΜΕΔΕ να έχει υποστεί 350 εκατ ζημία από την επένδυση του στην Attica bank αλλά η τράπεζα αξίζει να διατηρηθεί ανεξάρτητη.
Θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την περίπτωση της Attica bank που προφανώς αποτελεί ειδική περίπτωση στο banking.
Η Attica bank θα διασωθεί γιατί θα έχει την στήριξη και της Τράπεζας της Ελλάδος που δεν θέλει να χαθούν τραπεζικές άδειες και θέλει να διασφαλίσει ότι οι ασφαλισμένοι του ΤΣΜΕΔΕ δεν θα υποστούν ζημία.
Η περίπτωση της Attica bank πρέπει να αποτιμηθεί με όρους τραπεζικούς και με όρους μετόχων κυρίως ΤΣΜΕΔΕ.
Το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών που ελέγχει το 51% μετά την τελευταία διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης έχει υποστεί μεγάλη ζημία που διαχρονικά την εκτιμούμε στα 350 εκατ ευρώ χωρίς να προσμετράται η νέα κεφαλαιακή απαίτηση των 397 εκατ των stress tests του 2014.
Η Attica bank χρειάζεται να συγκεντρώσει 397 εκατ ευρώ και να αποπληρώσει 100 εκατ των προνομιούχων ώστε να είναι συγκρίσιμη με τις τράπεζες Πειραιώς και Alpha bank.
Άρα πρέπει να βρει τουλάχιστον 397 εκατ ή 434 εκατ στο δυσμενές σενάριο.
Με χρηματιστηριακούς όρους η αξία της Attica bank δεν είναι στα 164 εκατ αλλά ίσως και κάτω από 100 εκατ γιατί με βάση τα stress tests η τράπεζα δεν διαθέτει κεφάλαια.
Το ΤΣΜΕΔΕ έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στις αμκ του 2003 στα 63 εκατ, του 2007 στα 148 εκατ και του 2013 στα 400 εκατ μαζί με τα ομολογιακά και από τις επενδύσεις αυτές έχει υποστεί ζημία.
Άρα η επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank διαχρονικά κρινόμενη δεν ήταν επιτυχημένη, αντιθέτως το Ταμείο είναι αντικειμενικά ζημιωμένο.
Άρα ένα στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η Attica bank έχει ζημιώσει τον βασικό μέτοχο αλλά ο βασικός μέτοχος είναι ταμείο που σημαίνει ότι αν χάσει θα υποστούν μεγάλη ζημία οι ασφαλισμένοι του Ταμείου των Μηχανικών.
Άρα η παρουσία του Ταμείου διασφαλίζει…την προσπάθεια να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την Attica bank.
Συνολικά η Attica bank διαθέτει 445 εκατ κεφάλαια μαζί με το ομολογιακό και υποχρεώσεις 500 εκατ περιλαμβανομένων των προνομιούχων μετοχών (100 εκατ) και των  534 εκατ περιλαμβανομένου του δυσμενούς σεναρίου.

Το ερώτημα είναι το εξής – Πως θα καταφέρει να συγκεντρώσει 397 εκατ η Attica bank;

Πως θα καταφέρει να συγκεντρώσει 397 εκατ ευρώ η Attica bank  με μόλις 106 εκατ εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου για το διάστημα 2013 με 2016 και με CLP πιστωτικό κίνδυνο 888 εκατ;
Οι  παράμετροι.
1)Το βασικό σενάριο κατέληξε σε κεφαλαιακές ανάγκες  397 εκατ και το δυσμενές 434 εκατ ευρώ δηλαδή η διαφορά μεταξύ των δύο σεναρίων είναι πολύ μικρή φαινόμενο που παρατηρήθηκε μόνο στην Attica bank.
2)Η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου είναι μακράν η μικρότερη αναλογικά στα 106 εκατ σε σχέση με τα κεφάλαια που πρέπει να αντλήσει έναντι των άλλων τραπεζών.
3)Στους ποιοτικούς δείκτες η Attica bank βρέθηκε σε πολύ δυσμενή θέση με βάση την ανάλυση των 173 σελίδων της Blackrock.
Άρα πως θα βρεθούν τα 397 εκατ ευρώ;
Α)Η τράπεζα θα μετατρέψει άμεσα τα 100 εκατ του ομολογιακού σε μετοχές.
Άρα τα 397 εκατ θα μειωθούν στα 297 εκατ ευρώ.
Β)Τα 297 εκατ ευρώ θα μπορούσαν να μειωθούν στα 150 με 180 εκατ αν η Attica bank καταφέρει να πείσει την ΤτΕ ότι το CLP δηλαδή ο πιστωτικός κίνδυνος είναι μικρότερος και όχι 888 εκατ που είναι η εκτιμώμενη ζημία στην 3ετία 2013 με 2016.
Στο σκέλος αυτό θα έχει βοήθεια από την ΤτΕ.
Γ)Με μια ορθολογικότερη διαχείριση των NPLs θα μπορούσε να ανακτήσει αξιόλογα κεφάλαια.
Δ)Η τράπεζα ίσως ατύπως λάβει παράταση και πέραν του 6μήνου καθώς δεν θα συμμετάσχει στα stress tests της ΕΚΤ και δεν έχει ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ.
Ε)Όμως εκτιμούμε ότι το ΤΣΜΕΔΕ με 51% στην Attica bank θα οδηγηθεί ή θα υποχρεωθεί σε μείωση του ποσοστού του στο 33% με 35% στο πλαίσιο πώλησης μεριδίου σε στρατηγικό επενδυτή.
Χωρίς στρατηγικό επενδυτή η τράπεζα δύσκολα θα ξεπεράσει τα προβλήματα.
Ο στρατηγικός επενδυτής θα μπορούσε να αποκτήσει 33% της Attica bank συγκεντρώνοντας ποσοστό τόσο από το ΤΣΜΕΔΕ όσο και από την αγορά.
Το ΤΣΜΕΔΕ δεν μπορεί να είναι μέτοχος του 51% στην Attica bank αυτό πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο.
Στ)Το plan B για την Attica bank περιλάμβανε όχι σπάσιμο σε good και bad bank η διαδικασία αυτή έχει κλείσει για την Ελλάδα αλλά σε πώληση των assets με ανταλλαγή μετοχών στην Εθνική τράπεζα ώστε να μην χάσει το ΤΣΜΕΔΕ.
Σε good και bad bank το ΤΣΜΕΔΕ θα καταστρεφόταν.
Άρα η λύση θα ήταν ανταλλαγή μετοχών.
Το plan B είναι η έσχατη λύση ή καλύτερα δεν είναι λύση καθώς η τράπεζα χάνει την εταιρική της οντότητα και το ΤΣΜΕΔΕ παγιδεύεται σε μια κρατική τράπεζα.
Η Attica bank μπορεί να παραμείνει αυτόνομη και η ΤτΕ θα πράξει ότι είναι δυνατό να βοηθήσει την τράπεζα στα πλαίσια που θα καθορίσει η Τρόικα.
Υπό όρους λοιπόν μπορεί να βρει 397 εκατ η Attica bank ή καλύτερα να βρει και να μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης