γράφει : Πέτρος Λεωτσάκος
Μετά από 17 χρόνια ο όμιλος Λάτση αποφασίζει να εκδώσει ανακοίνωση λέγοντας μισές αλήθειες… και στηριζόμενος σε διάτρητα επιχειρήματα
Έκπληξη προκάλεσε η απόφαση του ομίλου Λάτση να απαντήσει στις αναφορές ότι «εγκατέλειψε την Eurobank και την φόρτωσε στον έλληνα φορολογούμενο πολίτη».
Αποτελεί την πρώτη ανακοίνωση του ομίλου Λάτση μετά από 17 χρόνια επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιεύματα του τύπου με χαρακτηριστικότερο του bankingnews.gr «ανέφεραν ότι πρόκειται για ηθικό και οικονομικό σκάνδαλο καθώς ο Λάτσης δραπετεύει από την Eurobank που χρωστάει 2,5 δισεκ. και χτυπάει Ελληνικό».
Θα θεωρήσουμε σύμπτωση το γεγονός ότι η ανακοίνωση του ομίλου Λάτση η πρώτη μετά από 17 χρόνια πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να ζητήσει νέα βελτιωμένη προσφορά για το Ελληνικό από την Lamda Development ούσα η μόνη εταιρία που έχει υποβάλλει προσφορά, εξέλιξη προφανώς δυσμενής.
Ο όμιλος Λάτση είναι βασικός μέτοχος στην Lamda που ενδιαφέρεται για το Ελληνικό.
Η περίπτωση του Σπύρου Λάτση του επιχειρηματία σύμβολο για 10ετίες στην Ελλάδα αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό και ηθικό σκάνδαλο στην νεότερη ιστορία της Ελλάδος και αφορά την Eurobank και το Ελληνικό.
Δεν κρίνουμε, δεν αποτιμούμε και δεν αποδοκιμάζουμε τον Λάτση ως πρόσωπο, δεν δικαιούμαστε ούτως ή άλλως.
Τον κρίνουμε όμως για τις επιχειρηματικές επιλογές του και τις τακτικές που ακολούθησε που αποτελούν σκάνδαλο.
Οι απαντήσεις στα επιχειρήματα που προβάλλει ο όμιλος Λάτση από το bankingnews.gr
1)Ο όμιλος Λάτση επικαλείται το επιχείρημα ότι έχει επενδύσει 2,5 δισεκ. σε μετρητά τα τελευταία 20 χρόνια έως το 2007 που επένδυσε τα τελευταία 500 εκατ. στην Eurobank που ήλεγχε το 44,7% του μετοχικού της κεφαλαίου.
Απάντηση
Πρωτίστως ο όμιλος Λάτση αναγνωρίζει ότι τελευταία φορά που επένδυσε στην Eurobank ήταν το 2007 ενώ θυμίζουμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank από το ΤΧΣ πραγματοποιήθηκε το 2013 δηλαδή μετά 6 χρόνια.
Εν μέσω κρίσης, subprime στις ΗΠΑ και οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, οι μέτοχοι της Eurobank επένδυσαν τα τελευταία 6 χρόνια μηδέν ευρώ.
Όμως ο όμιλος Λάτση επικαλείται ότι επένδυσε 2,5 δισεκ. ευρώ τα τελευταία 20 χρόνια είναι αληθές αλλά ας δούμε και τι κέρδισε.
Π.χ. μόνο στο διάστημα 2005 με 2008 μόνο από τα μερίσματα και τις δωρεάν μετοχές με τις τότε αξίες κέρδισε 750 εκατ ευρώ.
Το 2006 η Eurobank διένειμε μέρισμα 350 εκατ, το 2007 περίπου 425 εκατ ευρώ μέρισμα ενώ το 2005 και 2006 δηλαδή για 2 χρονιές πέραν από το μέρισμα διένειμε και 2 δωρεάν μετοχές για κάθε 10 παλαιές.
Ο όμιλος Λάτση επένδυσε κεφάλαια και πέτυχε καλές αποδόσεις στην επένδυση του.
Είναι ορθό να αναφέρεται το ύψος των επενδύσεων αλλά είναι αφελές να μην αναφέρεται τι κέρδισε ο Λάτσης.
Όμως μέχρι εδώ δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στο επιχειρείν επενδύεις και κερδίζεις ή επενδύεις και χάνεις.
Αυτό το γνωρίζουν όλοι οι επιχειρηματίες.
2)Ο όμιλος Λάτση επικαλείται ότι απώλεσε 2,5 δισεκ. από την Eurobank λόγω των 6 δισεκ. ζημιών από το PSI+ και τα ομόλογα.
Απάντηση
Η απάντηση θα μπορούσε να ήταν ας πρόσεχε η Eurobank και ο βασικός μέτοχος να μην είχαν μεγάλη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα.
Αλλά δεν θα είναι αυτή η απάντηση προφανώς.
Ο Κωστόπουλος είχε το 9,9% της Alpha bank υπέστη και αυτός ζημία από τα ομόλογα αλλά συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας που παρέμεινε ιδιωτική.
Ο Γιάννης Κωστόπουλος δεν εγκατέλειψε το καράβι αλλά ως καπετάνιος παρέμεινε για να το διασώσει.
Το ίδιο και ο Βαρδινογιάννης και άλλοι βασικοί μέτοχοι στην Πειραιώς.
Οι βασικοί μέτοχοι των άλλων τραπεζών – με μικρότερα ποσοστά έναντι του Λάτση είναι αληθές – κράτησαν τις τράπεζες τους.
Το ΤΣΜΕΔΕ της Attica bank επένδυσε επίσης πολλά εκατ. και παρά τις μεγάλες ζημίες συνεχίζει να στηρίζει την Attica bank, δεν παρέδωσε την τράπεζα....στην Εθνική....όπως ορισμένοι θα ήθελαν.....
3)Ο όμιλος Λάτση αναφέρει ότι κανείς ιδιώτης δεν είχε τέτοιου ύψους οικονομική συμμετοχή στην διαγραφή του ελληνικού χρέους.
Απάντηση
Θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε την ρήση του θυμόσοφου λαού μεγάλα καράβια μεγάλες φουρτούνες ή ακόμη το γεγονός ότι 15 χιλιάδες μικροομολογιούχοι έχασαν όλη τους την περιουσία από το PSI+.
Όμως θα επικαλεστούμε ένα άλλο επιχείρημα.
Ο όμιλος Λάτση δεν εμφανιζόταν άμεσα στην Eurobank αλλά έμμεσα.
Μέσω της EFG Group με έδρα την Ελβετία.
Η τράπεζα αυτή συμφερόντων του Σπύρου Λάτση είχε άμεση και ισχυρή εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της Eurobank.
Αν έβλεπαν κακώς κείμενα είτε από την διοίκηση γιατί δεν την αντικατέστησαν και αν έβλεπαν γενικότερα κακώς κείμενα γιατί δεν αντέδρασαν αφού είχαν πρόσβαση παντού;
Η EFG Group είχε την δυνατότητα των παρεμβάσεων ναι ή όχι;
Ποια ήταν η πρόγνωση των κινδύνων;
4)Ο όμιλος Λάτση αναφέρει ότι οι 64500 μέτοχοι της Eurobank και η οικογένεια Λάτση συμμετείχαν στην δημόσια πρόταση της Εθνικής τράπεζας καλή τη πίστη.
Απάντηση
Ποια είναι η πραγματικότητα;
Οι ιδιώτες μέτοχοι της Eurobank βρέθηκαν προ τετελεσμένου γεγονότος και αυτό επιβεβαιώνεται από τις επίσημες ανακοινώσεις προ της δημόσιας πρότασης της Εθνικής που αναφέρει ότι ο μέτοχοι της Eurobank - δηλαδή ο όμιλος Λάτση - που εκπροσωπούσαν το 43,6% είχαν δεσμευτεί να προσφέρουν τις μετοχές τους στην δημόσια πρόταση.
Ο Λάτσης ως βασικός μέτοχος συμφωνεί με την Εθνική σε γνώση της κυβέρνησης καθώς αρχές Οκτωβρίου του 2012 ο Λάτσης και εκπρόσωποι βρισκόντουσαν στην Αθήνα και είχαν επαφές με την κυβέρνηση για να κλείσουν το deal με την Εθνική τράπεζα.
Όταν ο βασικός μέτοχος ο Λάτσης παραδίδει τις μετοχές του στην Εθνική ουσιαστικά είναι εύλογο οι ιδιώτες μέτοχοι της Eurobank να ακολουθήσουν.
Να σημειωθεί δε ότι το bankingnews.gr είχε ταχθεί ανοικτά και καθαρά κατά του deal Εθνικής με Eurobank το οποίο στο τέλος ακυρώθηκε, όπως επίσης είχε ταχθεί κατά της δημόσιας πρότασης και προειδοποιούσε τους μετόχους της Eurobank να μην συμμετάσχουν.
Όλα αυτά αρχές Οκτωβρίου του 2012.
Υπάρχουν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία.
Αν εμείς ως οικονομικό site γνωρίζαμε τις εξελίξεις....αποκλείεται να μην τις γνώριζε ο όμιλος Λάτση.
5)Ο όμιλος Λάτση τεχνηέντως επαναφέρει έμμεσα το deal Εθνικής Eurobank καθώς αναφέρεται στα οφέλη και στις συνέργειες.
Απάντηση
Η Τρόικα και ορθά απέρριψε το deal Εθνικής με την Eurobank με το βασικό επιχείρημα ότι θα δημιουργείτο μια τράπεζα με 180 δισεκ. ενεργητικό δηλαδή όσο το ΑΕΠ της Ελλάδος αυξάνοντας κατακόρυφα τους συστημικούς κινδύνους.
Το deal Εθνικής – Eurobank ήταν ένα απαράδεκτο deal, προκλητικό στην τραπεζική λογική που κατάρρευσε και ορθά.
Το bankingnews.gr ήταν το μόνο οικονομικό site που επιχειρηματολόγησε με απόλυτη συνέπεια κατά του deal και δικαιώθηκε παρά τον πόλεμο που δέχθηκε.
Δυστυχώς λησμονεί ο όμιλος Λάτση να αναφέρει ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα για το οποίο ναυάγησε το αποτυχημένο και απαράδεκτο deal Εθνικής με την Eurobank πέραν της συστημικής ευστάθειας είναι ότι συγχωνευόμενες οι δύο τράπεζες θα χρειαζόντουσαν περισσότερα κεφάλαια για να ανακεφαλαιοποιηθούν.
Μαζί θα χρειαζόντουσαν περίπου 16 δισεκ. και μαζί με τις προνομιούχες μετοχές θα χρωστούσαν στο ελληνικό κράτος 18 δισεκ. ευρώ δηλαδή πάνω από το 1/3 των κεφαλαίων του ΤΧΣ.
Η DGCom το εξέτασε το θέμα και κατέληξε στο αυτονόητο.
Οι τράπεζες Eurobank και Εθνική θα χρειαστούν λιγότερα κεφάλαια για να ανακεφαλαιοποιηθούν αν ήσαν μόνες παρά μαζί.
Τα τελευταία stress tests έρχονται να αποδείξουν ότι οι τράπεζες Εθνική και Eurobank έχουν και τα περισσότερα κεφαλαιακά προβλήματα.
6) Ο όμιλος Λάτση αναφέρει ότι στις 8 Απριλίου 2013, αιφνιδιαστικά και απολύτως απροσδόκητα για τους μετόχους των δύο τραπεζών, ανακοινώθηκε από τις αρμόδιες θεσμικές αρχές ότι οι δύο Τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν κατά μόνας, ανεξάρτητα η μια από την άλλη.
Απάντηση
Αυτό είναι παντελώς αναληθές.
Η DGCom σε ενημερώσεις που είχε προς το ΤΧΣ στην Ελλάδα είχε προειδοποιήσει ότι το deal δεν θα εγκριθεί.
Η κυβέρνηση όμως και η διοίκηση της Εθνικής δεν έλαβαν υπόψη τις προειδοποιήσεις αυτές.
Συν τοις άλλοις προκαλεί απορία η επιχειρηματολογία του ομίλου Λάτση για τα περί αιφνιδιασμού.
Μόνο στο bankingnews.gr εκείνη την περίοδο είχαμε αναφέρει εβδομάδες πριν το επίσημο ναυάγιο ότι η Τρόικα θα ακυρώσει το deal.
Η κυβέρνηση δεν είχε υποχρέωση να ρωτήσει την Τρόικα και εν συνεχεία να ενημερώσει τους εμπλεκομένους μεταξύ άλλων και τον όμιλο Λάτση;
Η κυβέρνηση, γνώριζε ότι το deal θα ακυρωθεί από την DGCom αλλά ρίσκαρε και έχασε.
7)Ο όμιλος Λάτση επικαλείται ότι χάθηκαν συνέργειες 3 δισεκ. ευρώ από το ναυάγιο του deal Εθνικής με την Eurobank.
Επίσης ισχυρίζεται ότι όλα αυτά συνέβησαν όταν είχε ολοκληρωθεί η δημόσια πρόταση άρα ο όμιλος Λάτση δεν είχε μετοχές της Eurobank;
Απάντηση
Τα επιχειρήματα του ομίλου Λάτση είναι παντελώς αβάσιμα.
Η Eurobank είχε την δυνατότητα να διεκδικήσει την good ATE πριν ξεκινήσει η διαδικασία επαφών με την Εθνική.
Όμως η διοίκηση της Eurobank… μετά από καθυστερήσεις δεν συμμετείχε στην διαγωνιστική διαδικασία για την ΑΤΕ που κατέληξε στην Πειραιώς,
Άρα έχασε την ευκαιρία της ΑΤΕ, που αν αποκτούσε η μοίρα της Eurobank θα ήταν διαφορετική.
Έχασε και την διεκδίκηση της Emporiki bank και τα 3 δισεκ. της Credit Agricole.
Όμως η ουσία παραμένει τι έπραξε ο όμιλος Λάτση έτσι ώστε να προσπαθήσει να ανακεφαλαιοποιήσει την Eurobank;
Απολύτως τίποτε.
Όταν ο όμιλος Λάτση διαπίστωσε τις τεράστιες ζημίες και το βάρος που θα καλείτο να σηκώσει παρέδωσε τα όπλα.
Η μόνη πρωτοβουλία ανακεφαλαιοποίησης που είχε αναληφθεί από την Eurobank ήταν η πώληση της θυγατρικής στην Πολωνία και αυτή πραγματοποιήθηκε τελικώς με μεγάλη καθυστέρηση.
Ο όμιλος Λάτση με ισχυρή θεσμική παρουσία δεν έκανε απολύτως τίποτε.
Επέλεξε την εύκολη λύση…της Εθνικής, φορτώνοντας την Eurobank στο κράτος αυτή ήταν η λύση που επέλεξε ο όμιλος Λάτση.
Βέβαια στα επιχειρήματα που επικαλείται δεν αναφέρει ούτε λέξη στο τι έπραξε ως βασικός μέτοχος ο όμιλος Λάτση ώστε να προλάβει τις εξελίξεις, να αποτρέψει τα χειρότερα και να ανακεφαλαιοποιήσει την Eurobank....
8) Ο όμιλος Λάτση επικαλείται....οι ισχυρισμοί ότι η οικογένεια Λάτση εγκατέλειψε την Eurobank και ότι την «φόρτωσε» στον ελληνικό λαό μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι απολύτως ψευδείς και συκοφαντικοί, αποκρύπτουν τις πραγματικές ευθύνες, όπου αυτές υπάρχουν…
Απάντηση
Η απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι προφανής.
Τι έπραξε ο όμιλος Λάτση ώστε να διασφαλίσει το μέλλον της Eurobank άπαξ και έβλεπε ότι θα χρειαστεί 5,8 δισεκ. κεφάλαια λόγω του PSI+
Ο όμιλος Λάτση ήταν καθαρός πωλητής από την Eurobank και αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από την προσπάθεια αναζήτησης στρατηγικών συμμάχων π.χ. UniCredit αλλά και η αποτυχημένη προσπάθεια συγχώνευσης με την Alpha bank.
Η αγορά από το 2010 έως και το deal με την Εθνική βοούσε ότι ο Λάτσης πουλάει, ο Λάτσης θέλει να φύγει από την Eurobank, ότι ο Λάτσης δεν είναι ικανοποιημένος από την διοίκηση της Eurobank.
Καμία αναφορά για αυτές τις κρίσιμες κινήσει που αποδεικνύουν τις πραγματικές προθέσεις του ομίλου Λάτση.
Ήθελε να αποχωρήσει ή να επιμεριστεί τον κίνδυνο και για τον λόγο αυτό αναζήτησε έγκαιρα συμμαχίες οι οποίες δεν καρποφόρησαν.
Για τα πραγματικά σχέδια του τίποτε δεν ανέφερε ο όμιλος Λάτση όσον αφορά το μέλλον της Eurobank.
9) Ο όμιλος Λάτση αναφέρει ότι η οικογένεια Λάτση δεν επεδίωξε ούτε να συμψηφίσει τις ζημιές της με άλλες κινήσεις ώστε να διατηρήσει τον έλεγχο της Eurobank ούτε να φορτώσει τις ζημιές σε άλλους. Τις ανέλαβε πλήρως η ίδια.
Απάντηση
Αυτό δεν είναι αληθές.
Ο Κωστόπουλος της Alpha bank ανέλαβε τις ζημίες που του αναλογούσαν και παρέμεινε στην Alpha bank.
Ο Λάτσης όταν διαπίστωσε ότι υπάρχει πιθανότητα η ΤτΕ να ζητήσει από το EFG Group ότι ζήτησε και από την Credit Agricole, Societe Generale και Millennium δηλαδή πριν αποχωρήσουν να ανακεφαλαιοποιήσουν την τράπεζα επιχείρησε να δρομολογήσει εξελίξεις και μια λύση ώστε να αποφύγει τα 2,5 δισεκ. που του αναλογούσαν στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, επέλεξε την λύση της ανταλλαγής μετοχών.
Πιστεύουμε ότι με την κίνηση αυτή… κατάφερε να προσπεράσει τις υποχρεώσεις του και έτσι εξηγείται γιατί η ΤτΕ και ο υποδιοικητής Παπαδάκης δεν έστειλε επιστολή στην EFG Group.
Κάθε ξένη τράπεζα που αποχωρούσε από την Ελλάδα η ΤτΕ την υποχρέωνε να ανακεφαλαιοποιήσει την τράπεζα που πουλούσε.
Η Credit Agricole κατέβαλλε 3 δισεκ. στην Alpha για την Emporiki.
Η Societe Generale κατέβαλλε 340 εκατ στην Geniki bank που απέκτησε η Πειραιώς.
Η Millennium bank κατέβαλλε 400 εκατ στην Millennium bank Ελλάδος που απέκτησε η Πειραιώς.
Όλοι είχαν λάβει ξεκάθαρες επιστολές από την ΤτΕ που ανάφεραν ότι «υποχρεούνται να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες που πουλούσαν».
Η EFG Group του ομίλου Λάτση δεν έλαβε τέτοια επιστολή κατά ένα παράδοξο τρόπο.....
Η EFG Group μπορεί να ανήκει στον Λάτση αλλά είναι ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο και κυρίως...ξένη τράπεζα.
10)Ο όμιλος Λάτση υποστηρίζει ότι αν δεν είχε μεταβιβάσει τις μετοχές στην Εθνική θα μπορούσε να καλύψει τα 260 εκατ που του αναλογούσαν για να καλυφθεί το ελάχιστο 10% που ίσχυε στην προηγούμενη φάση ανακεφαλαιοποίησης.
Απάντηση
Η απάντηση αυτή είναι τουλάχιστον προκλητική και απευθύνεται σε αφελείς.
Ο όμιλος Λάτση με τέτοια ισχυρή θεσμική παρουσία και διασυνδέσεις και οικονομική επιφάνεια δεν γνώριζε τα σχέδια της κυβέρνησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;
Τι έπραξε ο όμιλος Λάτση ώστε να διασφαλίσει τον ιδιωτικό χαρακτήρα της Eurobank;
Απολύτως τίποτε και όπως αποδεικνύεται τελικώς απέφυγε να επενδύσει και τα 260 εκατ που του αναλογούσαν.
Είναι παντελώς ανυπόστατο το επιχείρημα αυτό καθώς ο όμιλος Λάτση δεν προέβη σε καμία ενέργεια σοβαρής ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank.
Κατόπιν εορτής να λέγεται ότι «αν γνωρίζαμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα θα αποφασίζαμε διαφορετικά» είναι αστείο επιχείρημα.
Όμως ο όμιλος Λάτση αυτοαναιρείται.
Ενώ παρουσιάζει με πειστικότητα ακόμη και τώρα τα οφέλη του deal μεταξύ Εθνικής και Eurobank που ναυάγησε γιατί ακύρωσε η DGCom υποστηρίζει ότι αν δεν είχε προταθεί και συμφωνηθεί η συγχώνευση η οικογένεια Λάτση θα επένδυε τα 260 εκατ (το 10% των 5,8 δισεκ. της ανακεφαλαιοποίησης του 2013 είναι 580 εκατ και ο Λάτσης με 44% θα έπρεπε να καταβάλλει 260 εκατ που είναι το 44% των 580 εκατ).
Από την μια είναι καλό το deal Εθνικής – Eurobank κατά τον όμιλο Λάτση και από την άλλη αν γνώριζαν…θα ανακεφαλαιοποιούσαν την Eurobank με ιδιωτικά κεφάλαια.
Λυπούμαστε αλλά αυτά δεν είναι επιχειρήματα.
Αν γνωρίζαμε και εμείς τους αριθμούς του joker εκ των προτέρων θα ήμασταν εκατομμυριούχοι.
11)Ο όμιλος Λάτση επικαλείται το επιχείρημα ότι η Eurobank αν δεν είχε προχωρήσει η δημόσια πρόταση της Εθνικής θα είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για εξαγορές ώστε να ενισχύσει την τράπεζα κεφαλαιακά.
Απάντηση
Μας προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι ο όμιλος Λάτση επικαλείται αυτό το επιχείρημα.
Συμμετείχε η Eurobank στην διεκδίκηση της Emporiki bank με στόχο τα 3 δισεκ. της Credit Agricole ναι ή όχι;
Συμμετείχε η Eurobank στην διεκδίκηση της good AΤΕ και στο τέλος αποσύρθηκε ναι ή όχι;
Όταν ο όμιλος Λάτση διαπίστωσε ότι οι στόχοι σωτηρίας της Eurobank απέτυχαν δηλαδή δεν έβλεπε διέξοδο μέσω εξαγορών άλλων τραπεζών….διαπίστωσε επιχειρηματικό αδιέξοδο και τότε αποφάσισε να παραδώσει την Eurobank στην Εθνική τράπεζα.
Δηλαδή πειραματίστηκε, απέτυχε για πολλούς λόγους – που ίσως να μην ευθύνεται και απόλυτα ο όμιλος Λάτση – και στο τέλος κατέληξε στην λύση της Εθνικής, φορτώνοντας την Eurobank στον έλληνα φορολογούμενο πολίτη.
12)Ο όμιλος Λάτση αναφέρει ότι τα 100 εκατ επένδυσης στην αμκ της Εθνικής αποτελούσαν την μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση για την ανακεφαλαιοποίηση τράπεζας.
Απάντηση
Η αναφορά αυτή δεν μας συγκινεί καθόλου.
Θα μπορούσε ο όμιλος Λάτση ανακοινώσει εκείνη την περίοδο ότι άπαξ και χάλασε το deal Εθνικής με την Eurobank δεν είναι διατεθειμένος να επενδύσει στην Εθνική.
Όμως τι έπραξε;
Αντί λοιπόν να επενδύσει 260 εκατ στην Eurobank επένδυσε 100 εκατ στην Εθνική τράπεζα πολύ λιγότερα από αυτά της Eurobank και μέσω των warrants μπορεί να ελέγξει έως και το 9,5% της Εθνικής τράπεζας.
Λυπούμαστε αλλά το επιχείρημα Λάτση είναι απόλυτα αμφισβητήσιμο και σίγουρα καθόλου πειστικό.
13)Ο όμιλος Λάτση υποστηρίζει ότι να συγκρίνεται η περίπτωση του EFG Group με την Credit Agricole ή άλλες τράπεζες είναι ατυχής.
Ήταν οι τράπεζες αυτές Emporiki, Geniki, Millennium ζημιογόνες ενώ η Eurobank ήταν κερδοφόρα προ κρίσης.
Απάντηση
Όποιος έδωσε αυτή την απάντηση και επικαλείται το επιχείρημα αυτό μάλλον απευθύνεται σε ανθρώπους χαμηλής νοημοσύνης.
Τα stress tests έδειχναν ή όχι ξεκάθαρα το μέλλον της Eurobank ναι ή όχι;
Τα stress tests που είχαν δημοσιοποιηθεί έδειχναν την τάση και το μέλλον της Eurobank ναι ή όχι;
Τα αποτελέσματα του 2011 κατέδειξαν ζημία για την Eurobank 5,5 δισεκ. και του 2012 1,45 δισεκ. ναι ή όχι;
Η Eurobank εμφάνισε τόσες ζημίες όσες είχε εμφανίσει η Emporiki για 7 ή 8 χρόνια.
Άρα το επιχείρημα αυτό του ομίλου Λάτση είναι άτοπο και μη πειστικό.
14)Ο όμιλος Λάτση αναφέρει ότι οι μέτοχοι των τραπεζών Emporiki, Geniki προσπαθούσαν για καιρό να αποεπενδύσουν.
Την ίδια εποχή ο Όμιλος Λάτση επένδυε σημαντικά κεφάλαια στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Απάντηση
Το επιχείρημα αυτό είναι απαράδεκτο.
Ο Λάτσης δεν ήθελε να πουλήσει, να βρει στρατηγικούς επενδυτές;
Προς τι το deal που ακυρώθηκε με την Alpha bank ή παλαιότερα με την UniCredit;
Προς τι και το deal με την Εθνική τράπεζα;
Αν η Credit Agricole ήταν μια φορά πωλητής ο όμιλος Λάτση ήταν 10 φορές.
Να θυμίσουμε ότι ο όμιλος Λάτση με πρόσχημα τους κανόνες της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας αποχώρησε από το μετοχικό κεφάλαιο το οποίο διένειμε σε 9 ισάριθμα μέλη της οικογένεια του;
Αυτή η κίνηση ήταν μια καθαρή κίνηση αποχώρησης.
Ναι αποχώρησης από την Eurobank.
Σχεδιαζόταν καιρό και αυτό αποδεικνύουν όλες αυτές οι κινήσεις.
15) Ο όμιλος Λάτση αναφέρει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank προέκυψαν λόγω των ζημιών από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχε (PSI), ενώ οι ανάγκες των Emporiki και Geniki bank από λειτουργικές ζημιές.
Απάντηση
Η απάντηση που θα δώσουμε είναι απλή αν διαβάσει κανείς τις σωρευμένες προβλέψεις της Eurobank και το CLP δηλαδή τον πιστωτικό κίνδυνο έως το 2016 εξάγει το συμπέρασμα ότι με ή χωρίς PSI+ κεφαλαιακό πρόβλημα η Eurobank θα είχε 100%.
16)Ο όμιλος Λάτση αναφέρει ότι εμπιστεύεται την Ελλάδα εμπράκτως.
Απάντηση
Δεν έχουμε λόγους να το αμφισβητήσουμε.
Όμως προκαλεί απορία.
Ανακοίνωση ο όμιλος Λάτση δεν έχει βγάλει ποτέ και τώρα λίγες ώρες μετά τις εξελίξεις του διαγωνισμού του Ελληνικού αποφάσισε να παρέμβει με στόχο να πείσει την κοινωνία ότι ίσως και να βγήκε χαμένος από τις επενδύσεις του στο ελληνικό banking.
Δεν προτρέψαμε και δεν προέτρεψε κανείς τον όμιλο Λάτση να επενδύσει στην Eurobank, στην Εθνική ή οπουδήποτε αλλού.
Ο όμιλος Λάτση δεν είναι χαμένος από την Ελλάδα και αν δούμε τι κέρδισε από την Eurobank, τα ΕΛΠΕ, ακίνητα και άλλα έχει κερδίσει πολλαπλάσια από αυτά που δεν έχασε καθώς δεν συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank.
Αν είχε χάσει από την Ελλάδα δεν θα επένδυε στο Ελληνικό, στα ΕΛΠΕ, σε ακίνητα, στην Εθνική κ.α.
Λυπούμαστε αλλά τα επιχειρήματα του ομίλου Λάτση δεν πείθουν.
Αντί να στηρίξει την Eurobank, την εγκατέλειψε, η ΤτΕ λόγω της συγχώνευσης με την Εθνική δεν υποχρέωσε το EFG Group πριν αποχωρήσει να ανακεφαλαιοποιήσει και τώρα με την ανακοίνωση αυτή εμφανίζεται ως ο χαμένος επιχειρηματίας….
Με βάση τα πραγματικά γεγονότα ο όμιλος Λάτση οφείλει άπαξ και αποχώρησε από την Eurobank 2,5 δισεκ.
Τα 2,5 δισεκ. είναι το 44% των 5,8 δισεκ. της ανακεφαλαιοποίσης του 2013.
Είτε μας αρέσει είτε όχι η EFG Group ως ξένη τράπεζα και αλλοδαπός μέτοχος με έδρα την Ελβετία δεν έβαλε ούτε 1 ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank τα τελευταία 6 χρόνια της μεγάλης κρίσης.
Αντιθέτως ο έλληνας φορολογούμενος μέσω του ΤΧΣ επένδυσε 5,8 δισεκ. που έγιναν 3 δισεκ. λόγω της αρνητικής καθαρής θέσης.
Θεωρούμε τα επιχειρήματα του ομίλου Λάτση – τα περισσότερα τουλάχιστον – παντελώς αβάσιμα, κεκαλυμμένα πίσω από ψήγματα αλήθειας, ντυμένα με όρους αληθοφάνειας αλλά παρουσιάζονται μισές αλήθειες οι άλλες μισές είναι οι εξής.
Χρωστάει 2,5 δισεκ. ευρώ στον έλληνα φορολογούμενο πολίτη.
www.bankingnews.gr
Αποτελεί την πρώτη ανακοίνωση του ομίλου Λάτση μετά από 17 χρόνια επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιεύματα του τύπου με χαρακτηριστικότερο του bankingnews.gr «ανέφεραν ότι πρόκειται για ηθικό και οικονομικό σκάνδαλο καθώς ο Λάτσης δραπετεύει από την Eurobank που χρωστάει 2,5 δισεκ. και χτυπάει Ελληνικό».
Θα θεωρήσουμε σύμπτωση το γεγονός ότι η ανακοίνωση του ομίλου Λάτση η πρώτη μετά από 17 χρόνια πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να ζητήσει νέα βελτιωμένη προσφορά για το Ελληνικό από την Lamda Development ούσα η μόνη εταιρία που έχει υποβάλλει προσφορά, εξέλιξη προφανώς δυσμενής.
Ο όμιλος Λάτση είναι βασικός μέτοχος στην Lamda που ενδιαφέρεται για το Ελληνικό.
Η περίπτωση του Σπύρου Λάτση του επιχειρηματία σύμβολο για 10ετίες στην Ελλάδα αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό και ηθικό σκάνδαλο στην νεότερη ιστορία της Ελλάδος και αφορά την Eurobank και το Ελληνικό.
Δεν κρίνουμε, δεν αποτιμούμε και δεν αποδοκιμάζουμε τον Λάτση ως πρόσωπο, δεν δικαιούμαστε ούτως ή άλλως.
Τον κρίνουμε όμως για τις επιχειρηματικές επιλογές του και τις τακτικές που ακολούθησε που αποτελούν σκάνδαλο.
Οι απαντήσεις στα επιχειρήματα που προβάλλει ο όμιλος Λάτση από το bankingnews.gr
1)Ο όμιλος Λάτση επικαλείται το επιχείρημα ότι έχει επενδύσει 2,5 δισεκ. σε μετρητά τα τελευταία 20 χρόνια έως το 2007 που επένδυσε τα τελευταία 500 εκατ. στην Eurobank που ήλεγχε το 44,7% του μετοχικού της κεφαλαίου.
Απάντηση
Πρωτίστως ο όμιλος Λάτση αναγνωρίζει ότι τελευταία φορά που επένδυσε στην Eurobank ήταν το 2007 ενώ θυμίζουμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank από το ΤΧΣ πραγματοποιήθηκε το 2013 δηλαδή μετά 6 χρόνια.
Εν μέσω κρίσης, subprime στις ΗΠΑ και οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, οι μέτοχοι της Eurobank επένδυσαν τα τελευταία 6 χρόνια μηδέν ευρώ.
Όμως ο όμιλος Λάτση επικαλείται ότι επένδυσε 2,5 δισεκ. ευρώ τα τελευταία 20 χρόνια είναι αληθές αλλά ας δούμε και τι κέρδισε.
Π.χ. μόνο στο διάστημα 2005 με 2008 μόνο από τα μερίσματα και τις δωρεάν μετοχές με τις τότε αξίες κέρδισε 750 εκατ ευρώ.
Το 2006 η Eurobank διένειμε μέρισμα 350 εκατ, το 2007 περίπου 425 εκατ ευρώ μέρισμα ενώ το 2005 και 2006 δηλαδή για 2 χρονιές πέραν από το μέρισμα διένειμε και 2 δωρεάν μετοχές για κάθε 10 παλαιές.
Ο όμιλος Λάτση επένδυσε κεφάλαια και πέτυχε καλές αποδόσεις στην επένδυση του.
Είναι ορθό να αναφέρεται το ύψος των επενδύσεων αλλά είναι αφελές να μην αναφέρεται τι κέρδισε ο Λάτσης.
Όμως μέχρι εδώ δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στο επιχειρείν επενδύεις και κερδίζεις ή επενδύεις και χάνεις.
Αυτό το γνωρίζουν όλοι οι επιχειρηματίες.
2)Ο όμιλος Λάτση επικαλείται ότι απώλεσε 2,5 δισεκ. από την Eurobank λόγω των 6 δισεκ. ζημιών από το PSI+ και τα ομόλογα.
Απάντηση
Η απάντηση θα μπορούσε να ήταν ας πρόσεχε η Eurobank και ο βασικός μέτοχος να μην είχαν μεγάλη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα.
Αλλά δεν θα είναι αυτή η απάντηση προφανώς.
Ο Κωστόπουλος είχε το 9,9% της Alpha bank υπέστη και αυτός ζημία από τα ομόλογα αλλά συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας που παρέμεινε ιδιωτική.
Ο Γιάννης Κωστόπουλος δεν εγκατέλειψε το καράβι αλλά ως καπετάνιος παρέμεινε για να το διασώσει.
Το ίδιο και ο Βαρδινογιάννης και άλλοι βασικοί μέτοχοι στην Πειραιώς.
Οι βασικοί μέτοχοι των άλλων τραπεζών – με μικρότερα ποσοστά έναντι του Λάτση είναι αληθές – κράτησαν τις τράπεζες τους.
Το ΤΣΜΕΔΕ της Attica bank επένδυσε επίσης πολλά εκατ. και παρά τις μεγάλες ζημίες συνεχίζει να στηρίζει την Attica bank, δεν παρέδωσε την τράπεζα....στην Εθνική....όπως ορισμένοι θα ήθελαν.....
3)Ο όμιλος Λάτση αναφέρει ότι κανείς ιδιώτης δεν είχε τέτοιου ύψους οικονομική συμμετοχή στην διαγραφή του ελληνικού χρέους.
Απάντηση
Θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε την ρήση του θυμόσοφου λαού μεγάλα καράβια μεγάλες φουρτούνες ή ακόμη το γεγονός ότι 15 χιλιάδες μικροομολογιούχοι έχασαν όλη τους την περιουσία από το PSI+.
Όμως θα επικαλεστούμε ένα άλλο επιχείρημα.
Ο όμιλος Λάτση δεν εμφανιζόταν άμεσα στην Eurobank αλλά έμμεσα.
Μέσω της EFG Group με έδρα την Ελβετία.
Η τράπεζα αυτή συμφερόντων του Σπύρου Λάτση είχε άμεση και ισχυρή εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της Eurobank.
Αν έβλεπαν κακώς κείμενα είτε από την διοίκηση γιατί δεν την αντικατέστησαν και αν έβλεπαν γενικότερα κακώς κείμενα γιατί δεν αντέδρασαν αφού είχαν πρόσβαση παντού;
Η EFG Group είχε την δυνατότητα των παρεμβάσεων ναι ή όχι;
Ποια ήταν η πρόγνωση των κινδύνων;
4)Ο όμιλος Λάτση αναφέρει ότι οι 64500 μέτοχοι της Eurobank και η οικογένεια Λάτση συμμετείχαν στην δημόσια πρόταση της Εθνικής τράπεζας καλή τη πίστη.
Απάντηση
Ποια είναι η πραγματικότητα;
Οι ιδιώτες μέτοχοι της Eurobank βρέθηκαν προ τετελεσμένου γεγονότος και αυτό επιβεβαιώνεται από τις επίσημες ανακοινώσεις προ της δημόσιας πρότασης της Εθνικής που αναφέρει ότι ο μέτοχοι της Eurobank - δηλαδή ο όμιλος Λάτση - που εκπροσωπούσαν το 43,6% είχαν δεσμευτεί να προσφέρουν τις μετοχές τους στην δημόσια πρόταση.
Ο Λάτσης ως βασικός μέτοχος συμφωνεί με την Εθνική σε γνώση της κυβέρνησης καθώς αρχές Οκτωβρίου του 2012 ο Λάτσης και εκπρόσωποι βρισκόντουσαν στην Αθήνα και είχαν επαφές με την κυβέρνηση για να κλείσουν το deal με την Εθνική τράπεζα.
Όταν ο βασικός μέτοχος ο Λάτσης παραδίδει τις μετοχές του στην Εθνική ουσιαστικά είναι εύλογο οι ιδιώτες μέτοχοι της Eurobank να ακολουθήσουν.
Να σημειωθεί δε ότι το bankingnews.gr είχε ταχθεί ανοικτά και καθαρά κατά του deal Εθνικής με Eurobank το οποίο στο τέλος ακυρώθηκε, όπως επίσης είχε ταχθεί κατά της δημόσιας πρότασης και προειδοποιούσε τους μετόχους της Eurobank να μην συμμετάσχουν.
Όλα αυτά αρχές Οκτωβρίου του 2012.
Υπάρχουν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία.
Αν εμείς ως οικονομικό site γνωρίζαμε τις εξελίξεις....αποκλείεται να μην τις γνώριζε ο όμιλος Λάτση.
5)Ο όμιλος Λάτση τεχνηέντως επαναφέρει έμμεσα το deal Εθνικής Eurobank καθώς αναφέρεται στα οφέλη και στις συνέργειες.
Απάντηση
Η Τρόικα και ορθά απέρριψε το deal Εθνικής με την Eurobank με το βασικό επιχείρημα ότι θα δημιουργείτο μια τράπεζα με 180 δισεκ. ενεργητικό δηλαδή όσο το ΑΕΠ της Ελλάδος αυξάνοντας κατακόρυφα τους συστημικούς κινδύνους.
Το deal Εθνικής – Eurobank ήταν ένα απαράδεκτο deal, προκλητικό στην τραπεζική λογική που κατάρρευσε και ορθά.
Το bankingnews.gr ήταν το μόνο οικονομικό site που επιχειρηματολόγησε με απόλυτη συνέπεια κατά του deal και δικαιώθηκε παρά τον πόλεμο που δέχθηκε.
Δυστυχώς λησμονεί ο όμιλος Λάτση να αναφέρει ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα για το οποίο ναυάγησε το αποτυχημένο και απαράδεκτο deal Εθνικής με την Eurobank πέραν της συστημικής ευστάθειας είναι ότι συγχωνευόμενες οι δύο τράπεζες θα χρειαζόντουσαν περισσότερα κεφάλαια για να ανακεφαλαιοποιηθούν.
Μαζί θα χρειαζόντουσαν περίπου 16 δισεκ. και μαζί με τις προνομιούχες μετοχές θα χρωστούσαν στο ελληνικό κράτος 18 δισεκ. ευρώ δηλαδή πάνω από το 1/3 των κεφαλαίων του ΤΧΣ.
Η DGCom το εξέτασε το θέμα και κατέληξε στο αυτονόητο.
Οι τράπεζες Eurobank και Εθνική θα χρειαστούν λιγότερα κεφάλαια για να ανακεφαλαιοποιηθούν αν ήσαν μόνες παρά μαζί.
Τα τελευταία stress tests έρχονται να αποδείξουν ότι οι τράπεζες Εθνική και Eurobank έχουν και τα περισσότερα κεφαλαιακά προβλήματα.
6) Ο όμιλος Λάτση αναφέρει ότι στις 8 Απριλίου 2013, αιφνιδιαστικά και απολύτως απροσδόκητα για τους μετόχους των δύο τραπεζών, ανακοινώθηκε από τις αρμόδιες θεσμικές αρχές ότι οι δύο Τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν κατά μόνας, ανεξάρτητα η μια από την άλλη.
Απάντηση
Αυτό είναι παντελώς αναληθές.
Η DGCom σε ενημερώσεις που είχε προς το ΤΧΣ στην Ελλάδα είχε προειδοποιήσει ότι το deal δεν θα εγκριθεί.
Η κυβέρνηση όμως και η διοίκηση της Εθνικής δεν έλαβαν υπόψη τις προειδοποιήσεις αυτές.
Συν τοις άλλοις προκαλεί απορία η επιχειρηματολογία του ομίλου Λάτση για τα περί αιφνιδιασμού.
Μόνο στο bankingnews.gr εκείνη την περίοδο είχαμε αναφέρει εβδομάδες πριν το επίσημο ναυάγιο ότι η Τρόικα θα ακυρώσει το deal.
Η κυβέρνηση δεν είχε υποχρέωση να ρωτήσει την Τρόικα και εν συνεχεία να ενημερώσει τους εμπλεκομένους μεταξύ άλλων και τον όμιλο Λάτση;
Η κυβέρνηση, γνώριζε ότι το deal θα ακυρωθεί από την DGCom αλλά ρίσκαρε και έχασε.
7)Ο όμιλος Λάτση επικαλείται ότι χάθηκαν συνέργειες 3 δισεκ. ευρώ από το ναυάγιο του deal Εθνικής με την Eurobank.
Επίσης ισχυρίζεται ότι όλα αυτά συνέβησαν όταν είχε ολοκληρωθεί η δημόσια πρόταση άρα ο όμιλος Λάτση δεν είχε μετοχές της Eurobank;
Απάντηση
Τα επιχειρήματα του ομίλου Λάτση είναι παντελώς αβάσιμα.
Η Eurobank είχε την δυνατότητα να διεκδικήσει την good ATE πριν ξεκινήσει η διαδικασία επαφών με την Εθνική.
Όμως η διοίκηση της Eurobank… μετά από καθυστερήσεις δεν συμμετείχε στην διαγωνιστική διαδικασία για την ΑΤΕ που κατέληξε στην Πειραιώς,
Άρα έχασε την ευκαιρία της ΑΤΕ, που αν αποκτούσε η μοίρα της Eurobank θα ήταν διαφορετική.
Έχασε και την διεκδίκηση της Emporiki bank και τα 3 δισεκ. της Credit Agricole.
Όμως η ουσία παραμένει τι έπραξε ο όμιλος Λάτση έτσι ώστε να προσπαθήσει να ανακεφαλαιοποιήσει την Eurobank;
Απολύτως τίποτε.
Όταν ο όμιλος Λάτση διαπίστωσε τις τεράστιες ζημίες και το βάρος που θα καλείτο να σηκώσει παρέδωσε τα όπλα.
Η μόνη πρωτοβουλία ανακεφαλαιοποίησης που είχε αναληφθεί από την Eurobank ήταν η πώληση της θυγατρικής στην Πολωνία και αυτή πραγματοποιήθηκε τελικώς με μεγάλη καθυστέρηση.
Ο όμιλος Λάτση με ισχυρή θεσμική παρουσία δεν έκανε απολύτως τίποτε.
Επέλεξε την εύκολη λύση…της Εθνικής, φορτώνοντας την Eurobank στο κράτος αυτή ήταν η λύση που επέλεξε ο όμιλος Λάτση.
Βέβαια στα επιχειρήματα που επικαλείται δεν αναφέρει ούτε λέξη στο τι έπραξε ως βασικός μέτοχος ο όμιλος Λάτση ώστε να προλάβει τις εξελίξεις, να αποτρέψει τα χειρότερα και να ανακεφαλαιοποιήσει την Eurobank....
8) Ο όμιλος Λάτση επικαλείται....οι ισχυρισμοί ότι η οικογένεια Λάτση εγκατέλειψε την Eurobank και ότι την «φόρτωσε» στον ελληνικό λαό μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι απολύτως ψευδείς και συκοφαντικοί, αποκρύπτουν τις πραγματικές ευθύνες, όπου αυτές υπάρχουν…
Απάντηση
Η απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι προφανής.
Τι έπραξε ο όμιλος Λάτση ώστε να διασφαλίσει το μέλλον της Eurobank άπαξ και έβλεπε ότι θα χρειαστεί 5,8 δισεκ. κεφάλαια λόγω του PSI+
Ο όμιλος Λάτση ήταν καθαρός πωλητής από την Eurobank και αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από την προσπάθεια αναζήτησης στρατηγικών συμμάχων π.χ. UniCredit αλλά και η αποτυχημένη προσπάθεια συγχώνευσης με την Alpha bank.
Η αγορά από το 2010 έως και το deal με την Εθνική βοούσε ότι ο Λάτσης πουλάει, ο Λάτσης θέλει να φύγει από την Eurobank, ότι ο Λάτσης δεν είναι ικανοποιημένος από την διοίκηση της Eurobank.
Καμία αναφορά για αυτές τις κρίσιμες κινήσει που αποδεικνύουν τις πραγματικές προθέσεις του ομίλου Λάτση.
Ήθελε να αποχωρήσει ή να επιμεριστεί τον κίνδυνο και για τον λόγο αυτό αναζήτησε έγκαιρα συμμαχίες οι οποίες δεν καρποφόρησαν.
Για τα πραγματικά σχέδια του τίποτε δεν ανέφερε ο όμιλος Λάτση όσον αφορά το μέλλον της Eurobank.
9) Ο όμιλος Λάτση αναφέρει ότι η οικογένεια Λάτση δεν επεδίωξε ούτε να συμψηφίσει τις ζημιές της με άλλες κινήσεις ώστε να διατηρήσει τον έλεγχο της Eurobank ούτε να φορτώσει τις ζημιές σε άλλους. Τις ανέλαβε πλήρως η ίδια.
Απάντηση
Αυτό δεν είναι αληθές.
Ο Κωστόπουλος της Alpha bank ανέλαβε τις ζημίες που του αναλογούσαν και παρέμεινε στην Alpha bank.
Ο Λάτσης όταν διαπίστωσε ότι υπάρχει πιθανότητα η ΤτΕ να ζητήσει από το EFG Group ότι ζήτησε και από την Credit Agricole, Societe Generale και Millennium δηλαδή πριν αποχωρήσουν να ανακεφαλαιοποιήσουν την τράπεζα επιχείρησε να δρομολογήσει εξελίξεις και μια λύση ώστε να αποφύγει τα 2,5 δισεκ. που του αναλογούσαν στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, επέλεξε την λύση της ανταλλαγής μετοχών.
Πιστεύουμε ότι με την κίνηση αυτή… κατάφερε να προσπεράσει τις υποχρεώσεις του και έτσι εξηγείται γιατί η ΤτΕ και ο υποδιοικητής Παπαδάκης δεν έστειλε επιστολή στην EFG Group.
Κάθε ξένη τράπεζα που αποχωρούσε από την Ελλάδα η ΤτΕ την υποχρέωνε να ανακεφαλαιοποιήσει την τράπεζα που πουλούσε.
Η Credit Agricole κατέβαλλε 3 δισεκ. στην Alpha για την Emporiki.
Η Societe Generale κατέβαλλε 340 εκατ στην Geniki bank που απέκτησε η Πειραιώς.
Η Millennium bank κατέβαλλε 400 εκατ στην Millennium bank Ελλάδος που απέκτησε η Πειραιώς.
Όλοι είχαν λάβει ξεκάθαρες επιστολές από την ΤτΕ που ανάφεραν ότι «υποχρεούνται να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες που πουλούσαν».
Η EFG Group του ομίλου Λάτση δεν έλαβε τέτοια επιστολή κατά ένα παράδοξο τρόπο.....
Η EFG Group μπορεί να ανήκει στον Λάτση αλλά είναι ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο και κυρίως...ξένη τράπεζα.
10)Ο όμιλος Λάτση υποστηρίζει ότι αν δεν είχε μεταβιβάσει τις μετοχές στην Εθνική θα μπορούσε να καλύψει τα 260 εκατ που του αναλογούσαν για να καλυφθεί το ελάχιστο 10% που ίσχυε στην προηγούμενη φάση ανακεφαλαιοποίησης.
Απάντηση
Η απάντηση αυτή είναι τουλάχιστον προκλητική και απευθύνεται σε αφελείς.
Ο όμιλος Λάτση με τέτοια ισχυρή θεσμική παρουσία και διασυνδέσεις και οικονομική επιφάνεια δεν γνώριζε τα σχέδια της κυβέρνησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;
Τι έπραξε ο όμιλος Λάτση ώστε να διασφαλίσει τον ιδιωτικό χαρακτήρα της Eurobank;
Απολύτως τίποτε και όπως αποδεικνύεται τελικώς απέφυγε να επενδύσει και τα 260 εκατ που του αναλογούσαν.
Είναι παντελώς ανυπόστατο το επιχείρημα αυτό καθώς ο όμιλος Λάτση δεν προέβη σε καμία ενέργεια σοβαρής ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank.
Κατόπιν εορτής να λέγεται ότι «αν γνωρίζαμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα θα αποφασίζαμε διαφορετικά» είναι αστείο επιχείρημα.
Όμως ο όμιλος Λάτση αυτοαναιρείται.
Ενώ παρουσιάζει με πειστικότητα ακόμη και τώρα τα οφέλη του deal μεταξύ Εθνικής και Eurobank που ναυάγησε γιατί ακύρωσε η DGCom υποστηρίζει ότι αν δεν είχε προταθεί και συμφωνηθεί η συγχώνευση η οικογένεια Λάτση θα επένδυε τα 260 εκατ (το 10% των 5,8 δισεκ. της ανακεφαλαιοποίησης του 2013 είναι 580 εκατ και ο Λάτσης με 44% θα έπρεπε να καταβάλλει 260 εκατ που είναι το 44% των 580 εκατ).
Από την μια είναι καλό το deal Εθνικής – Eurobank κατά τον όμιλο Λάτση και από την άλλη αν γνώριζαν…θα ανακεφαλαιοποιούσαν την Eurobank με ιδιωτικά κεφάλαια.
Λυπούμαστε αλλά αυτά δεν είναι επιχειρήματα.
Αν γνωρίζαμε και εμείς τους αριθμούς του joker εκ των προτέρων θα ήμασταν εκατομμυριούχοι.
11)Ο όμιλος Λάτση επικαλείται το επιχείρημα ότι η Eurobank αν δεν είχε προχωρήσει η δημόσια πρόταση της Εθνικής θα είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για εξαγορές ώστε να ενισχύσει την τράπεζα κεφαλαιακά.
Απάντηση
Μας προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι ο όμιλος Λάτση επικαλείται αυτό το επιχείρημα.
Συμμετείχε η Eurobank στην διεκδίκηση της Emporiki bank με στόχο τα 3 δισεκ. της Credit Agricole ναι ή όχι;
Συμμετείχε η Eurobank στην διεκδίκηση της good AΤΕ και στο τέλος αποσύρθηκε ναι ή όχι;
Όταν ο όμιλος Λάτση διαπίστωσε ότι οι στόχοι σωτηρίας της Eurobank απέτυχαν δηλαδή δεν έβλεπε διέξοδο μέσω εξαγορών άλλων τραπεζών….διαπίστωσε επιχειρηματικό αδιέξοδο και τότε αποφάσισε να παραδώσει την Eurobank στην Εθνική τράπεζα.
Δηλαδή πειραματίστηκε, απέτυχε για πολλούς λόγους – που ίσως να μην ευθύνεται και απόλυτα ο όμιλος Λάτση – και στο τέλος κατέληξε στην λύση της Εθνικής, φορτώνοντας την Eurobank στον έλληνα φορολογούμενο πολίτη.
12)Ο όμιλος Λάτση αναφέρει ότι τα 100 εκατ επένδυσης στην αμκ της Εθνικής αποτελούσαν την μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση για την ανακεφαλαιοποίηση τράπεζας.
Απάντηση
Η αναφορά αυτή δεν μας συγκινεί καθόλου.
Θα μπορούσε ο όμιλος Λάτση ανακοινώσει εκείνη την περίοδο ότι άπαξ και χάλασε το deal Εθνικής με την Eurobank δεν είναι διατεθειμένος να επενδύσει στην Εθνική.
Όμως τι έπραξε;
Αντί λοιπόν να επενδύσει 260 εκατ στην Eurobank επένδυσε 100 εκατ στην Εθνική τράπεζα πολύ λιγότερα από αυτά της Eurobank και μέσω των warrants μπορεί να ελέγξει έως και το 9,5% της Εθνικής τράπεζας.
Λυπούμαστε αλλά το επιχείρημα Λάτση είναι απόλυτα αμφισβητήσιμο και σίγουρα καθόλου πειστικό.
13)Ο όμιλος Λάτση υποστηρίζει ότι να συγκρίνεται η περίπτωση του EFG Group με την Credit Agricole ή άλλες τράπεζες είναι ατυχής.
Ήταν οι τράπεζες αυτές Emporiki, Geniki, Millennium ζημιογόνες ενώ η Eurobank ήταν κερδοφόρα προ κρίσης.
Απάντηση
Όποιος έδωσε αυτή την απάντηση και επικαλείται το επιχείρημα αυτό μάλλον απευθύνεται σε ανθρώπους χαμηλής νοημοσύνης.
Τα stress tests έδειχναν ή όχι ξεκάθαρα το μέλλον της Eurobank ναι ή όχι;
Τα stress tests που είχαν δημοσιοποιηθεί έδειχναν την τάση και το μέλλον της Eurobank ναι ή όχι;
Τα αποτελέσματα του 2011 κατέδειξαν ζημία για την Eurobank 5,5 δισεκ. και του 2012 1,45 δισεκ. ναι ή όχι;
Η Eurobank εμφάνισε τόσες ζημίες όσες είχε εμφανίσει η Emporiki για 7 ή 8 χρόνια.
Άρα το επιχείρημα αυτό του ομίλου Λάτση είναι άτοπο και μη πειστικό.
14)Ο όμιλος Λάτση αναφέρει ότι οι μέτοχοι των τραπεζών Emporiki, Geniki προσπαθούσαν για καιρό να αποεπενδύσουν.
Την ίδια εποχή ο Όμιλος Λάτση επένδυε σημαντικά κεφάλαια στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Απάντηση
Το επιχείρημα αυτό είναι απαράδεκτο.
Ο Λάτσης δεν ήθελε να πουλήσει, να βρει στρατηγικούς επενδυτές;
Προς τι το deal που ακυρώθηκε με την Alpha bank ή παλαιότερα με την UniCredit;
Προς τι και το deal με την Εθνική τράπεζα;
Αν η Credit Agricole ήταν μια φορά πωλητής ο όμιλος Λάτση ήταν 10 φορές.
Να θυμίσουμε ότι ο όμιλος Λάτση με πρόσχημα τους κανόνες της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας αποχώρησε από το μετοχικό κεφάλαιο το οποίο διένειμε σε 9 ισάριθμα μέλη της οικογένεια του;
Αυτή η κίνηση ήταν μια καθαρή κίνηση αποχώρησης.
Ναι αποχώρησης από την Eurobank.
Σχεδιαζόταν καιρό και αυτό αποδεικνύουν όλες αυτές οι κινήσεις.
15) Ο όμιλος Λάτση αναφέρει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank προέκυψαν λόγω των ζημιών από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχε (PSI), ενώ οι ανάγκες των Emporiki και Geniki bank από λειτουργικές ζημιές.
Απάντηση
Η απάντηση που θα δώσουμε είναι απλή αν διαβάσει κανείς τις σωρευμένες προβλέψεις της Eurobank και το CLP δηλαδή τον πιστωτικό κίνδυνο έως το 2016 εξάγει το συμπέρασμα ότι με ή χωρίς PSI+ κεφαλαιακό πρόβλημα η Eurobank θα είχε 100%.
16)Ο όμιλος Λάτση αναφέρει ότι εμπιστεύεται την Ελλάδα εμπράκτως.
Απάντηση
Δεν έχουμε λόγους να το αμφισβητήσουμε.
Όμως προκαλεί απορία.
Ανακοίνωση ο όμιλος Λάτση δεν έχει βγάλει ποτέ και τώρα λίγες ώρες μετά τις εξελίξεις του διαγωνισμού του Ελληνικού αποφάσισε να παρέμβει με στόχο να πείσει την κοινωνία ότι ίσως και να βγήκε χαμένος από τις επενδύσεις του στο ελληνικό banking.
Δεν προτρέψαμε και δεν προέτρεψε κανείς τον όμιλο Λάτση να επενδύσει στην Eurobank, στην Εθνική ή οπουδήποτε αλλού.
Ο όμιλος Λάτση δεν είναι χαμένος από την Ελλάδα και αν δούμε τι κέρδισε από την Eurobank, τα ΕΛΠΕ, ακίνητα και άλλα έχει κερδίσει πολλαπλάσια από αυτά που δεν έχασε καθώς δεν συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank.
Αν είχε χάσει από την Ελλάδα δεν θα επένδυε στο Ελληνικό, στα ΕΛΠΕ, σε ακίνητα, στην Εθνική κ.α.
Λυπούμαστε αλλά τα επιχειρήματα του ομίλου Λάτση δεν πείθουν.
Αντί να στηρίξει την Eurobank, την εγκατέλειψε, η ΤτΕ λόγω της συγχώνευσης με την Εθνική δεν υποχρέωσε το EFG Group πριν αποχωρήσει να ανακεφαλαιοποιήσει και τώρα με την ανακοίνωση αυτή εμφανίζεται ως ο χαμένος επιχειρηματίας….
Με βάση τα πραγματικά γεγονότα ο όμιλος Λάτση οφείλει άπαξ και αποχώρησε από την Eurobank 2,5 δισεκ.
Τα 2,5 δισεκ. είναι το 44% των 5,8 δισεκ. της ανακεφαλαιοποίσης του 2013.
Είτε μας αρέσει είτε όχι η EFG Group ως ξένη τράπεζα και αλλοδαπός μέτοχος με έδρα την Ελβετία δεν έβαλε ούτε 1 ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank τα τελευταία 6 χρόνια της μεγάλης κρίσης.
Αντιθέτως ο έλληνας φορολογούμενος μέσω του ΤΧΣ επένδυσε 5,8 δισεκ. που έγιναν 3 δισεκ. λόγω της αρνητικής καθαρής θέσης.
Θεωρούμε τα επιχειρήματα του ομίλου Λάτση – τα περισσότερα τουλάχιστον – παντελώς αβάσιμα, κεκαλυμμένα πίσω από ψήγματα αλήθειας, ντυμένα με όρους αληθοφάνειας αλλά παρουσιάζονται μισές αλήθειες οι άλλες μισές είναι οι εξής.
Χρωστάει 2,5 δισεκ. ευρώ στον έλληνα φορολογούμενο πολίτη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών