Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θετική εξέλιξη – Το ΤΧΣ θα δώσει το πράσινο φως στην αμκ της Eurobank των 3 δισ. χωρίς συμμετοχή, αλλά θα καθορίσει την τιμή

tags :
Θετική εξέλιξη – Το ΤΧΣ θα δώσει το πράσινο φως στην αμκ της Eurobank των 3 δισ. χωρίς συμμετοχή, αλλά θα καθορίσει την τιμή
Στην Γενική Συνέλευση των μετόχων της Eurobank το ΤΧΣ θα εγκρίνει την αμκ των 3 δισεκ.
Ως άκρως θετική εξέλιξη, μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση που φαίνεται ότι έχει λάβει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να δώσει το πράσινο φως για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.
Ο βασικός λόγος για τον οποίο υπήρχε προβληματισμός στους κόλπους του ΤΧΣ ήταν λόγω του γεγονότος ότι η Τρόικα δεν επιτρέπει στο Ταμείο να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.
Το ΤΧΣ επικαλείται το μεγάλο dilution που θα υποστεί καθώς με την αμκ των 3 δισεκ. άπαξ και καλυφθεί εξολοκλήρου από ιδιώτες θα βρεθεί από 95% στο 35%.
Ως υπενθύμιση τονίζεται ότι το ΤΧΣ έχει επενδύσει 5,8 δισεκ. στην αμκ της Eurobank 1,25 δισεκ. το δημόσιο μέσω των προνομιούχων μετοχών, 500 εκατ κεφάλαιο και 4,1 δισεκ. ρευστότητα για το funding gap του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και άλλα 600 εκατ κεφάλαιο για την Νέα Proton bank και 680 εκατ το ΤΕΚΕ ως funding gap και 700 εκατ για την ΤBank πρώην Αspis bank.
Συνολικά σε κεφάλαια και ρευστότητα έχουν επενδυθεί από το ΤΧΣ 11 δισεκ. 1,25 δισεκ. από το δημόσιο μέσω των προνομιούχων και επίσης 1,4 δισεκ. από το ΤΕΚΕ.
Η Eurobank διαθέτει 2,7 δισεκ. κεφαλαιοποίηση και μετά την αμκ των 3 δισεκ. θα βρεθεί περίπου στα 5 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία.
Αν το ΤΧΣ κατέχει το 35% και θελήσει να πουλήσει το μερίδιο του το 35% στα 5 δισεκ. ισοδυναμεί περίπου 1,8 δισεκ. δηλαδή δεν θα πάρει ποτέ τα χρήματα που επένδυσε πίσω.
Παρά την ζημία που θα υποστεί το Ταμείο….η λογική της ιδιωτικοποίησης και της εισροής 3 δισεκ. ευρώ είναι υπέρτερη.
Το ΤΧΣ θα εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank και θα ψηφίσει θετικά στην Γενική Συνέλευση των μετόχων της Eurobank.
Πλέον μπορεί να αναφερθεί ότι στους κόλπους του ΤΧΣ υπήρχε μεγάλος προβληματισμός καθώς το Ταμείο απεμπολεί όλα τους τα δικαιώματα και μεταξύ των λύσεων πουν είχαν εξεταστεί ήταν….και η παραίτηση της διοίκησης του Ταμείου.
Όμως το ΤΧΣ κατανοεί ότι ο βασικός στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση της Eurobank ενώ η διοίκηση του Ταμείου διασφαλίζεται από το γεγονός ότι η Τρόικα το ΥΠΟΙΚ και όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς συμφώνησαν να προχωρήσει αμκ της Eurobank που θα την οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση ενώ το ΤΧΣ θα λειτουργήσει επικουρικά ως εγγυητής της αμκ.
Το ΤΧΣ είχε προτείνει να συμμετάσχει στο σύνολο των 3 δισεκ. με 600 ή 700 εκατ ευρώ αλλά το αίτημα του Ταμείου απορρίφθηκε από την Τρόικα.
Η Τρόικα καθόρισε το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank και επέβαλλε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την στρατηγική του.

Για την τιμή της αμκ το ΤΧΣ θα έχει τον βασικό λόγο….

Ωστόσο με βάση τον νέο νόμο το ΤΧΣ θα έχει τον τελικό λόγο στον καθορισμό της τιμής της αμκ της Eurobank αξιολογώντας τις προτάσεις των δύο διεθνών οίκων που θα προτείνουν την εύλογη τιμής της αμκ.
Τα σενάρια που είχαν καλλιεργηθεί ότι το ΤΧΣ μέσω του καθορισμού της τιμής της αύξησης κεφαλαίου μπορεί να….σαμποτάρει την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank…δεν έχουν βάση.
Γιατί το ΤΧΣ θα καθορίσει την τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank αλλά θα έχει λάβει υπόψη της τις εισηγήσεις των δύο διεθνών οίκων.
Π.χ. αν στην Eurobank ο ένας οίκος προσδιορίσει την τιμή  στα 0,30 ευρώ και ο άλλος στα 0,28 ευρώ (άρα reverse split) τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα μπορεί να προτείνει π.χ. τιμή στα 0,80 ευρώ ούτε να ακυρώσει την διαδικασία καθώς οι δύο εισηγήσεις των διεθνών οίκων…θα δεσμεύουν το ΤΧΣ.
Μόνο αν υπάρξει ακραία απόκλιση των εκτιμήσεων των δύο διεθνών οίκων το Ταμείο μπορεί να ζητήσει επαναξιολόγηση.
Το Ταμείο, ούτε να εκτεθεί θέλει, ούτε να σαμποτάρει την αμκ, ούτε να μπλοκάρει 3 δισεκ. ιδιωτικών κεφαλαίων που θέλουν να επενδύσουν στην Eurobank.
Ο καθορισμός της τιμής της αμκ σίγουρα είναι ζωτικό θέμα καθώς ενώ έχει εκτιμηθεί ότι η τιμή της αμκ θα είναι 0,30 ευρώ…έχουν υπάρξει διαρροές για 0,20 ευρώ άρα reverse split.
 Θεωρούμε όμως ότι η τιμή της αμκ της Eurobank θα καθοριστεί με αντικειμενικά κριτήρια και με γνώμονα την προάσπιση του στόχου που είναι η ανακεφαλαιοποίηση και ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.
Η διοίκηση Μεγάλου θα αποδειχθεί επιτυχημένη καθώς θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα 3 δισεκ. της αύξησης εξέλιξη άκρως θετική.
Να σημειωθεί ότι κάτω από αντίξοες συνθήκες η Eurobank θα συγκεντρώσει 3 δισεκ. εξέλιξη που καθιστά την όλη διαδικασία….μεγάλη επιτυχία….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης