Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Τράπεζα της Ελλάδος δίνει και η Wall Street Journal - Επέμεινε στις προβλέψεις των stress test της BlackRock και δικαιώθηκε

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Τράπεζα της Ελλάδος δίνει και η Wall Street Journal - Επέμεινε στις προβλέψεις των stress test της BlackRock και δικαιώθηκε
Το πώς το ΔΝΤ υποστήριξε υπέρογκες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες παραμένει μυστήριο...
Ψήφο εμπιστοσύνης δίνει στους χειρισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος, μεταξύ άλλων, και η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, καθώς σε σημερινό δημοσίευμα της αναφέρει ότι η αγορά εμπιστεύεται τα αποτελέσματα των stress test της Τράπεζας της Ελλάδος και όχι τα αυθαίρετα νούμερα που ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας είναι η έκταση με την οποία η Αθήνα έκανε 'το δικό της' σε ζητήματα ζωτικής σημασίας, που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Αυτό αποτελεί ένδειξη του πόσο η ανάκαμψη της οικονομίας, η αισιοδοξία των αγορών και η αυξανόμενη εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, έχουν αλλάξει τους όρους του «παιχνιδιού».
Στην έναρξη της επιθεώρησης της προόδου του προγράμματος στήριξης, το ΔΝΤ επέμεινε πως η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό έλλειμμα το 2013 και απαιτούσε περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή.
Η Αθήνα επέμεινε στις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της, αρνούμενη να ενεργήσει με τρόπο που θα παρέτεινε την ύφεση.
Αυτή η απόφαση αποδείχθηκε σωστή όταν τα στοιχεία της Ελληνικής κυβέρνησης έδειξαν ότι η χώρα πέτυχε πλεόνασμα προ τόκων 1,1% το 2013.
Το πώς το ΔΝΤ έφτασε σε αυτά τα στοιχεία παραμένει μυστήριο για την ελληνική κυβέρνηση, την κεντρική τράπεζα και τους συμβούλους της.
Όμως έγινε συμβιβασμός και η διαδικασία προχώρησε με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ως αντάλλαγμα, η Αθήνα συμφώνησε ότι οποιοδήποτε ποσό από τα υπόλοιπα 11 δισ. ευρώ από τα χρήματα διάσωσης που προς το παρόν έχουν «μπει στην άκρη» για τις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, το οποίο δεν χρειάζεται άμεσα, θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμο προκειμένου να καλυφθούν όποια περαιτέρω κενά εντοπίσει η ΕΚΤ όταν διεξάγει τα δικά της stress tests αργότερα εφέτος.
Όμως η αγορά φαίνεται να είναι πρόθυμη να εμπιστευθεί την άσκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, αντανακλώντας την εμπιστοσύνη της στην BlackRock.
Οι Alpha Bank και Πειραιώς έχουν ανακοινώσει σχέδια για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου 1,2 δισ. και 1,75 δισ. ευρώ αντίστοιχα –περισσότερο απ' όσο απαιτείται στο πλαίσιο των stress tests- που σύμφωνα με τους τραπεζίτες έχουν προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον από τους επενδυτές.
Βέβαια, το να αγοράσει κανείς μετοχές ελληνικής τράπεζας αυτή τη στιγμή είναι «ριψοκίνδυνο».
Αν οι τράπεζες δεν αντλήσουν αρκετά κεφάλαια, τότε η οικονομία θα συνεχίσει να στερείται πίστης.
Όμως, ορισμένοι επενδυτές είναι πρόθυμοι να στοιχηματίσουν ότι, καθώς θα ανακάμπτει η οικονομία, οι καθυστερούμενες οφειλές θα μειωθούν, η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού θα βελτιωθεί και η προοπτική μεγάλων απωλειών θα εξαφανιστεί.
Τα κόστη χρηματοδότησης πέφτουν ταχύτατα, ο δανεισμός από την ΕΚΤ έχει περιοριστεί στο ήμισυ, και οι τράπεζες δρέπουν τις συνέργιες της συγκέντρωσης του κλάδου, αυξάνοντας τα περιθώριά τους.
Φυσικά, η ένταση της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί και από την πρόοδο στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που είναι απαραίτητες για την εξισορρόπηση της οικονομίας, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Αυτό δείχνει πως ο κ. Σαμαράς συνεχίζει να αποτελεί την καλύτερη εγγύηση έναντι αυτού που οι ηγέτες της Ευρωζώνης και οι αγορές συμφωνούν ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ελληνική ανάκαμψη και τις προοπτικές τερματισμού της κρίσης: μια νέα πολιτική αστάθεια, καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης