Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Draghi της ΕΚΤ μπλοκάρει τα σχέδια της Εθνικής που ζητούσε παράταση 18 μηνών για να ανακεφαλαιοποιηθεί

Ο Draghi της ΕΚΤ μπλοκάρει τα σχέδια της Εθνικής που ζητούσε παράταση 18 μηνών για να ανακεφαλαιοποιηθεί
Η ΕΚΤ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα – Όλες οι τράπεζες να έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πριν τα stress tests του Νοεμβρίου
Το ξεκάθαρο μήνυμα του M. Draghi του επικεφαλής της ΕΚΤ δεν αφήνει κανένα ίχνος αμφισβήτησης.
Ο Draghi προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πριν τα stress tests του Νοεμβρίου στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής άσκησης ακραίας προσομοίωσης των τραπεζών.
Η ΕΚΤ με αυτό τον τρόπο στέλνει αυστηρό μήνυμα τονίζοντας ότι οι τράπεζες έχουν προθεσμία 7 μήνες ουσιαστικά για να ανακεφαλαιοποιηθούν.
Η ΕΚΤ μπλοκάρει με αυτό τον τρόπο τα σχέδια της Εθνικής που φερόταν να ζητάει παράταση έως 18 μήνες για να ανακεφαλαιοποιηθεί.
Άρα οι 130 τράπεζες μεταξύ αυτών και η Εθνική θα έχουν μόνο 7 μήνες για να ανακεφαλαιοποιηθούν.
Πειραιώς και Alpha bank πραγματοποίησαν αυξήσεις κεφαλαίου ρεκόρ καθώς άντλησαν σε 24 ώρες περίπου 2,95 δισεκ. ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 4,7 δισεκ. ευρώ.
Πολύ σύντομά μετά την ψήφιση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα προχωρήσει και η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank ύψους 3 δισεκ. που θα είναι 100% επιτυχής καθώς θα καλυφθεί από τους ιδιώτες.
Η Εθνική τράπεζα πρέπει να βρει 2,18 δισεκ. σε 7 μήνες άρα εκ των πραγμάτων θα οδηγηθεί σε έκδοση ομολογιακού ή σε αύξηση κεφαλαίου.
Ενώ Πειραιώς, Alpha και Eurobank υλοποιούν αύξηση κεφαλαίου η Εθνική έχει επιλέξει ένα μυστηριώδη δρόμο για να ανακεφαλαιοποιηθεί.
Χωρίς ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές ή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η Εθνική δεν μπορεί να βρει τα 2,18 δισεκ.
Συν τοις άλλοις θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ΕΚΤ θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή στα ευρωπαϊκά stress tests με την μεθοδολογία που θα ακολουθήσει αν και η ελληνική μεθοδολογία μπορεί να αποδειχθεί δυσμενέστερη.
Όμως ενώ η Πειραιώς και η Alpha bank αποπληρώνουν και τις προνομιούχες μετοχές και επιστρέφουν στο ελληνικό κράτος 1,7 δισεκ. ευρώ μειώνοντας το χρέος η Εθνική δεν μπορεί να αποπληρώσει τα 1,4 δισεκ. των προνομιούχων μετοχών.
Πειραιώς και Alpha bank χωρίς καμία αμφιβολία δείχνουν τον σωστό δρόμο.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης