Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε ισχυρά χέρια πλέον το Χ.Α. - Για 17 διαδοχικούς μήνες κλιμάκωση εισροών – Οι ξένοι «χτίζουν» διαρκώς θέσεις – Όγκοι και τζίροι ρεκόρ από την Alpha Bank

Σε ισχυρά χέρια πλέον το Χ.Α. - Για 17 διαδοχικούς μήνες κλιμάκωση εισροών – Οι ξένοι «χτίζουν» διαρκώς θέσεις – Όγκοι και τζίροι ρεκόρ από την Alpha Bank
Αυξάνονται γεωμετρικά οι εισροές των ξένων στο ελληνικό χρηματιστήριο, με αιχμή τις τράπεζες και δη την Alpha Bank που έκανε χθες όγκους και τζίρους ρεκόρ!
(upd)Ασχέτως με την πτώση των τελευταίων συνεδριάσεων λόγω της επανόδου της νευρικότητας από το πολιτικό ρίσκο, η ουσία είναι ότι επί 17 διαδοχικούς μήνες οι εισροές αυξάνονται στο ελληνικό χρηματιστήριο, εν αντιθέσει με τις εκροές που μειώνονται! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α. το μήνα Μάρτιο οι εισροές ξεπέρασαν τις εκροές για 17ο σερί μήνα, πιστοποιώντας ότι οι ξένοι «χτίζουν» διαρκώς θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Το «παιχνίδι» πλέον έχει περάσει εκ νέου σε πολύ ισχυρά χέρια με τους διεθνείς διαχειριστές να τοποθετούνται σε μετοχές του FTSE 25 αλλά και τις τράπεζες εσχάτως, λόγω και των αυξήσεων κεφαλαίου. Είναι σαφές ότι αυτά τα χαρτοφυλάκια διαβλέπουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο, παρά τις ήδη μεγάλες αποδόσεις από τα ιστορικά χαμηλά του 2012.
Οι ξένοι – ασχέτως με τις παροδικές παλινδρομήσεις και τις εγχώριες (εσωτερικής καύσης) πολιτικές αντεγκλήσεις – γνωρίζουν ότι τα πολλά και σημαντικά για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο είναι μπροστά.
Αργά ή γρήγορα η Ελλάδα θα βγει στις αγορές, με ότι αυτό συνεπάγεται για το γενικότερο προφίλ ρίσκου της χώρας, ενώ ολοένα και περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις (ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Τράπεζες κ.λπ.) βγαίνουν με επιτυχία στις αγορές, δανειζόμενες με ανταγωνιστικά επιτόκια.
Η Ελλάδα σταδιακά θα γίνει – εκ νέου – μια… κανονική για επενδύσεις χώρα και αυτό οι ξένοι διαχειριστές το γνωρίζουν άριστα, εξού και το χτίσιμο θέσεων σε μια αναδυόμενη αλλά με σταθερό νόμισμα αγορά.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο μέσος ημερήσιος τζίρος στο ελληνικό χρηματιστήριο τους πέντε τελευταίους μήνες έχει σταθεροποιηθεί πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, με διαρκώς αυξητικές τάσεις εσχάτως, ενώ χθες – λόγω της Alpha Bank – εκτοξεύτηκε στα 228,5 εκατ. ευρώ!
Την περασμένη – πρώτη εβδομάδα του Απριλίου – ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε στα 138,6 εκατ. ευρώ, ενώ το μήνα Μάρτιο ο μέσος τζίρος έφτασε στα 132,65 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 113,7% έναντι του Μαρτίου του 2013 που ήταν μόλις στα 65,52 εκατ. ευρώ).
Στοιχείο ασφαλώς που δείχνει πόσο πολύ έχει… ανοίξει το παιχνίδι στο Χ.Α. και πόσο ισχυρότερα είναι τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται.
Θυμίζουμε ότι το μήνα Φεβρουάριο του 2014 η μέση αξία συναλλαγών ήταν στα 100,2 εκατ. ευρώ, τον Ιανουάριο ήταν στα 102,64 εκατ. ευρώ, το Δεκέμβριο του 2013 στα 113,65 εκατ. ευρώ, το Νοέμβριο στα 145,57 εκατ. ευρώ και τον Οκτώβριο στα 180,1 εκατ. ευρώ.

Στο 52,9% η συμμετοχή των ξένων στο Χ.Α.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το Χ.Α. η συμμετοχή των ξένων στην ελληνική αγορά αυξήθηκε στο 52,9% το Μάρτιο (έναντι 51,5% το Φεβρουάριο) που ασφαλώς είναι το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής τα τελευταία χρόνια!
Παράλληλα, οι ξένοι επενδυτές τον Μάρτιο πραγματοποίησαν το 59,8% της συνολικής αξίας συναλλαγών, παίρνοντας διαρκώς και περισσότερο την πρωτοβουλία των κινήσεων, έναντι 52,8% τον προηγούμενο μήνα, ενώ τον Μάρτιο 2013 είχαν πραγματοποιήσει το 48,8% των συναλλαγών.  
Οι ενεργοί κωδικοί το Μάρτιο ανήλθαν στους 33.734 έναντι 29.917 το Φεβρουάριο, ενώ δημιουργήθηκαν και 1.121 καινούριες μερίδες.

Πάρτι λόγω του rebalancing MSCI Standard στην Alpha Bank

Χθες ολοκληρώθηκε το rebalancing στον MSCI Standard με την Alpha Bank να πραγματοποιεί όγκους και τζίρους ρεκόρ, από καταβολής αγοράς! Μιλάμε για όγκους… αγοράς, όχι πακέτα κ.λπ.
Ο συνολικός τζίρος του Χ.Α. χθες εκτοξεύτηκε στα 228,5 εκατ. ευρώ με την Alpha Bank να διακινεί τα 152 εκατ. ευρώ (!), ενώ ο όγκος έφτασε στα 235,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 217,13 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες (με τα 206,7 εκατ. τεμάχια στην Alpha Bank)!
Ζητούμενο για σήμερα είναι να κρατηθεί η ζώνη ψυχολογίας των 1.300 μονάδων κάτι που επιτεύχθηκε έστω και οριακά χθες, ώστε σταδιακά να ανακτηθεί η περιοχή των 1.320 -1.330 μονάδων. Όμως, το κλίμα είναι επιβαρυμένο από τις τελευταίες εξελίξεις και κυρίως από την παλινδρόμηση και το «κρυφτούλι» που λαμβάνει χώρα σε σχέση με το timing της εξόδου στις αγορές.

(πρώτη ενημέρωση 8 Μαρτίου 2014, 08:14)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης