Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως παγιδεύτηκαν περίπου 100 πρώην εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της Εθνικής – Τους δέσμευσαν την αποζημίωση της εθελουσίας

Πως παγιδεύτηκαν περίπου 100 πρώην εργαζόμενοι και συνταξιούχοι  της Εθνικής – Τους δέσμευσαν την αποζημίωση της εθελουσίας
Η Εθνική τράπεζα να επαναξιολογήσει την στάση της ειδικά σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα δάνεια
Μια ενδιαφέρουσα καταγγελία δεχθήκαμε από πρώην εργαζομένους της Εθνικής που συμμετείχαν στην τελευταία εθελουσία έξοδο.
Με βάση την καταγγελία αυτή όσοι εργαζόμενοι είχαν δάνεια σε καθυστέρηση…τους ζητήθηκε από την Εθνική τράπεζα να προχωρήσουν σε ρύθμιση.
Ορισμένοι προχώρησαν σε ρύθμιση και κάποιοι άλλοι από τους 100 πρώην εργαζομένους δεν προχώρησαν σε ρύθμιση.
Η τράπεζα όμως και στις δύο περιπτώσεις δέσμευσε την αποζημίωση της εθελουσίας κατά το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής.
Ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα.
Πρώην εργαζόμενος της Εθνικής συμμετείχε στην εθελουσία έξοδο και ταυτόχρονα είχε δάνειο σε καθυστέρηση.
Η τράπεζα του ζήτησε ρύθμιση εντός ενός μήνα.
Ο εν λόγω πρώην εργαζόμενος προχώρησε σε ρύθμιση αλλά η τράπεζα του κράτησε ως προκαταβολή για την ληξιπρόθεσμη οφειλή το μεγαλύτερο μέρος της αποζημίωσης της εθελουσίας.
Αν είχε αποζημίωση εθελουσίας π.χ. 50 χιλιάδες ευρώ και ληξιπρόθεσμη οφειλή 30 χιλιάδες ευρώ η τράπεζα υπό την μορφή της προκαταβολής του κράτησε τις 30 χιλιάδες ευρώ και η αποζημίωση που έλαβε περιορίστηκε στα 20 χιλιάδες ευρώ.
Επειδή η καταγγελία μας έγινε από 4 διαφορετικούς πρώην  εργαζομένους της Εθνικής εντός και εκτός Αθηνών, η τράπεζα πρέπει να λάβει μέτρια ώστε να αποκαταστήσει την αδικία.
Δεν μπορεί η Εθνική να εμφανίζεται με ανθρώπινο πρόσωπο και να αποδεικνύεται ανάλγητη…για τους πρώην εργαζομένους της.

Τι αναφέρεται σε εγκύκλιο της Εθνικής τράπεζας

ΙΙΙ. Σημαντικές επισημάνσεις:
Κατά την καταβολή των ποσών της αποζημίωσης, η Τράπεζα θα συμψηφίσει τις παρακάτω οφειλές των υπαλλήλων, αφού παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος:
•         Την προκαταβολή της 31.1.14 στο πλαίσιο του Προγράμματος.
•         Τα υπόλοιπα ατομικών δανείων (όπως προβλέπεται από τη σχετική σύμβαση).
•         Τις εν γένει οφειλές προς τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού (προκαταβολές μισθοδοσίας πέραν της 31.12.13, χρεωστικές διαφορές εκτός έδρας αποζημιώσεων, κλπ.).
•         Ληξιπρόθεσμες οφειλές (με λογιστικό 31/01/2014) από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια (και υπερβάσεις Overdraft) και κάρτες.
 
Ειδικότερα, όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, σημειώνονται τα εξής:
 
         i.            Το ισόποσό τους θα απεικονίζεται στο σχετικό γραμμάτιο είσπραξης συνολικά ως ποσό υπό δέσμευση και θα άγεται σε πίστωση του τρεχούμενου λογαριασμού του δικαιούχου (πρώην μισθοδοσίας) αλλά δε θα είναι διαθέσιμο. Το πλαφόν δέσμευσης έχει οριστεί σε € 500, ώστε μικρότερα ποσά να άγονται, απευθείας από τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, σε πίστωση των αντίστοιχων ληξιπροθέσμων οφειλών.
 
       ii.            Η αποδέσμευση τυχόν δεσμευμένου ποσού θα διενεργηθεί από τις Μονάδες Λιανικής Τραπεζικής Ιδιωτών, ευθύς ως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δικαιούχου  ρυθμιστούν και έχει πιστοποιημένα υλοποιηθεί η ρύθμιση ή από τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, αμέσως μόλις εξοφληθούν με ίδια κεφάλαια του δικαιούχου.
 
      iii.            Ιδιαίτερα στους αποχωρήσαντες βάσει του Προγράμματος Α΄ (θεμελίωση δικαιώματος λήψης σύνταξης στην τριετία 2014-2016) θα καταβληθεί το ποσό του κινήτρου αποχώρησης βάσει των υπολειπόμενων μηνών υπηρεσίας (κίνητρο γ΄ της εγκυκλίου 289/19.12.2013), ανεξάρτητα από την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως περιοριστικά αναφέρονται παραπάνω. Εξυπακούεται ότι, για τα υπόλοιπα ποσά της αποζημίωσης (Αποζημ. Ν. 3198 και κίνητρο β΄ της ως άνω εγκυκλίου), η αποδέσμευση τυχόν δεσμευμένου ποσού θα διενεργηθεί όπως ακριβώς αναφέρθηκε παραπάνω, δηλαδή από τις Μονάδες Λιανικής Τραπεζικής Ιδιωτών ευθύς ως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δικαιούχου  ρυθμιστούν και έχει πιστοποιημένα υλοποιηθεί η ρύθμιση ή από τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, αμέσως μόλις εξοφληθούν με ίδια κεφάλαια του δικαιούχου.
 
     iv.            Εφόσον ο δικαιούχος δεν προβεί σε εξόφληση ή ρύθμιση, κατά τα προαναφερθέντα, των ληξιπρόθεσμων οφειλών του εντός μηνός από την υπογραφή των σχετικών παραστατικών, τότε η Τράπεζα θα προχωρήσει σε συμψηφισμό κατά το δοκούν του δεσμευμένου ποσού με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης