Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεταξύ 25 και 30 Απριλίου το book building της Eurobank για να αντλήσει 3 δισεκ. – Fairfax με 1 δισεκ και 1 δισεκ. το York Capital

tags :
Μεταξύ 25 και 30 Απριλίου το book building της Eurobank για να αντλήσει 3 δισεκ. – Fairfax με 1 δισεκ και 1 δισεκ. το York Capital
Σήμερα 10 Απριλίου οι προτάσεις Lazard και Morgan Stanley για αποτίμηση και τιμή της αμκ της Eurobank
Αν οι αμκ της Alpha και Πειραιώς ήταν μεγάλη επιτυχία, η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές ιστορική στιγμή, η κάλυψη των 3 δισεκ. από την Eurobank στην αμκ θα είναι θαύμα που θα βγει αληθινό καθώς η τράπεζα έχει εξασφαλίσει την πλήρη κάλυψη της αύξησης 2,7 δισεκ. στο εξωτερικό και 300 εκατ στην Ελλάδα άπαξ και θα υπάρξει δημόσια προσφορά για το 10% της αμκ σε Έλληνες.
Το book building  το διεθνές βιβλίων προσφορών θα ανοίξει στις 25 Απριλίου και θα κλείσει στις 30 Απριλίου του 2014.
Με βάση πολύ σοβαρές ενδείξεις ήδη το Fairfax θα επενδύσει 1,2 δισεκ. αποκτώντας το 20% με 24%  της Eurobank και η York Capital που αποτελεί κονσόρτσιουμ 5 fund με επίσης 1 δισεκ. θα αποκτήσει δηλαδή το 20% της Eurobank.
Τα υπόλοιπα 500 εκατ θα διατεθούν σε διεθνείς επενδυτές και 300 εκατ στην Ελλάδα.
Σήμερα λοιπόν 10 Απριλίου – όπως έχει τονίσει αναλυτικότατα  το bankingnews.gr -  οι δύο σύμβουλοι του ΤΧΣ η Lazard και η Morgan Stanley θα παραδώσουν τις εισηγήσεις τους για την τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank....στο Ταμείο.
Οι προτάσεις των οίκων θα προσδιορίζουν την κατώτερη αποτίμηση, την κατώτερη αξία της Eurobank και η οποία ενώ θα αποτελέσει βάση για τον προσδιορισμό της τιμής της αύξησης κεφαλαίου…δεν θα είναι τελικά ο μόνος προσδιοριστικός παράγοντας.
Lazard και Morgan Stanley έχουν να αποτιμήσουν από την μια την τρέχουσα κεφαλαιακή διάρθρωση της Eurobank περίπου 4,1 δισεκ. μαζί με τα 2,09 δισεκ. του DTA δηλαδή της αναβαλλόμενης φορολογίας.
Χωρίς την αναβαλλόμενη φορολογία  τα κεφάλαια της Eurobank διαμορφώνονται στα 2,1 δισεκ. ευρώ.
Επίσης θα πρέπει να αφαιρεθούν και οι ζημίες που θα εμφανίσει η Eurobank το 2014 στο πλαίσιο της τελικής φάσης εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων.
Άρα τα κεφάλαια της Eurobank προ του DTA και μετά τις εκτιμώμενες ζημίες για το 2014 θα είναι αισθητά χαμηλότερα των 2 δισεκ.
Με βάση αυτές τις παραμέτρους - και όχι μόνο καθώς θα περιληφθούν και άλλες παράμετροι – οι οίκοι Lazard και Morgan Stanley εκτιμάται ότι θα προσδιορίσουν την συνολική αποτίμηση της Eurobank στα 1,4 με 1,5 δισεκ. που αυτό μεταφράζεται με βάση τον αριθμό των μετοχών στα 0,26 με 0,27 ευρώ ίσως και 0,25 ευρώ.
Να διευκρινιστεί ότι Lazard και Morgan Stanley δεν θα ανακοινώσουν τιμή ανά μετοχή αλλά συνολική αξία – αποτίμηση της Eurobank στο πλαίσιο προσδιορισμού της κατώτερης αξίας της τράπεζας.
Να ληφθεί υπόψη ότι μετά την αύξηση κεφαλαίου η Eurobank θα έχει 7 δισεκ. κεφάλαια που σημαίνει 19,75% core tier 1 μαζί με τις προνομιούχες μετοχές ύψους 1,25 δισεκ. ευρώ και θα είναι η τράπεζα με τον ισχυρότερο δείκτη core tier 1 στην Ελλάδα ίσως και στην Ευρώπη από τις συστημικές.
Οι Lazard και Morgan Stanley θα παραδώσουν στο ΤΧΣ δύο εκθέσεις οι οποίες ωστόσο ενδέχεται να έχουν αποκλείσεις μεταξύ τους που μπορεί θεωρητικά να ξεπερνούν το 20% με 25%.
Σε μια τέτοια περίπτωση το ΤΧΣ στις  11 Απριλίου ή 12 Απριλίου κατά την συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής υπό την Αναστασία Σακελλαρίου την CEO του Ταμείου θα καθορίσει την τελική κατώτερη αποτίμηση της Eurobank.
Το Σάββατο 12 Απριλίου έχει προγραμματιστεί η έκτακτη γενική συνέλευση της Eurobank για να εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου των 3 δισεκ. ευρώ.
Στις 14 Απριλίου θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ για να ψηφίσει και ουσιαστικά επικυρώσει την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Η πρόταση του ΤΧΣ θα παραδοθεί στην διοίκηση της Eurobank η οποία θα καθορίσει το εύρος τιμής της αύξησης κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης