Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

20 Μαρτίου 2014….. δελτίο τύπου της Εθνικής κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών χωρίς αύξηση κεφαλαίου… 10 Απριλίου 2014 υλοποιεί αμκ 2,5 δισεκ.

20 Μαρτίου 2014….. δελτίο τύπου της Εθνικής κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών χωρίς αύξηση κεφαλαίου… 10 Απριλίου 2014 υλοποιεί αμκ 2,5 δισεκ.
Η διοίκηση της Εθνικής σε διάστημα 20 ημερών αυτοαναιρέθηκε….
(upd)Αποτελεί παράδοξο και οξύμωρο το γεγονός ότι στις 20 Μαρτίου 2014 σε επίσημο δελτίο τύπου η Εθνική τράπεζα ανακοίνωνε με κατηγορηματικό τρόπο ότι θα καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες ύψους 2,18 δισεκ. ευρώ των stress tests και της Blackrock χωρίς αύξηση κεφαλαίου και στις 10 Απριλίου…..υποχρεώνεται να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 2,5 δισεκ.
Το bankingnews.gr είναι το μόνο….και κυριολεκτούμε, το μόνο οικονομικό site που δικαιούται να μιλάει για το θέμα αυτό.
Γιατί; 
Όταν όλο το προηγούμενο διάστημα προς των επίσημων ανακοινώσεων της 20ης Μαρτίου η διοίκηση της Εθνικής διέρρεε ότι δεν θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου, ήμασταν το μόνο οικονομικό site που είχε αμφισβητήσει ευθέως και ξεκάθαρα τις διαρροές αρχικώς και εν συνεχεία ανακοινώσεις, της Εθνικής τονίζοντας ότι χωρίς αύξηση κεφαλαίου το capital plan θα απορριφθεί.
Όλα τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης είχαν υιοθετήσει την επιχειρηματολογία της Εθνικής τράπεζας ότι δεν θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου….όχι το bankingnews.gr.
Βέβαια εκείνη την περίοδο ο Λάτσης δεν ήταν διατεθειμένος να συμμετάσχει σε αύξηση κεφαλαίου και η διοίκηση της Εθνικής είχε ανακρούσει πρύμναν…
H αιτία που η Εθνική τότε ανέκρουσε πρύμναν ενώ σχεδίαζε αύξηση κεφαλαίου ήταν οι βασικοί της μέτοχοι που ερωτήθηκαν και απέρριψαν τα σχέδια για αύξηση κεφαλαίου.
Στο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, οι ευρωπαίοι και ειδικά η Τρόικα ήταν αμείλικτοι.
Η Εθνική τράπεζα θα πρέπει υποχρεωτικά να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου ήταν το μήνυμα του Eurogroup.
Λίγο νωρίτερα και μετά την δημοσιοποίηση των stress tests Τράπεζα της Ελλάδος και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ζήτησαν πριν την κατάθεση των capital plans στις 15 Απριλίου ενημέρωση για το πώς σχεδιάζει η Εθνική να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες ύψους 2,18 δισεκ. στο βασικό σενάριο και 2,5 δισεκ. στο δυσμενές σενάριο.
Η απάντηση που έδωσε η Εθνική στην ΤτΕ και στο ΤΧΣ ήταν ότι δεν θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου και ότι θα ενημερώσει στο μέλλον για το πώς θα ανακεφαλαιοποιηθεί.
Τόσο η ΤτΕ όσο και το ΤΧΣ αμφισβήτησαν την στρατηγική της διοίκησης της Εθνικής τονίζοντας ότι «δεν έχουν πειστεί με το επιχείρημα ότι η Εθνική δεν χρειάζεται αμκ».
Μάλιστα είχε προειδοποιηθεί η διοίκηση της Εθνικής ότι χωρίς αμκ θα απορριφθεί το capital plan.
Μετά το Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τα δεδομένα άλλαξαν, η ΤτΕ και το ΤΧΣ έλαβαν το μήνυμα η Εθνική θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί σύντομα και να προσφύγει στις αγορές, ειδάλλως κινδυνεύει .....
Ταυτόχρονα οι επιτυχημένες αμκ της Πειραιώς και Alpha bank καθώς και η πρόσφατη έξοδος στις αγορές άλλαξαν πλήρως το τοπίο.
Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις της ΤτΕ με την διοίκηση της Εθνικής είχαν επιδεινωθεί σημαντικά λόγω των stress tests, η διοίκηση της Εθνικής πολεμούσε παρασκηνιακώς τον Προβόπουλο μέχρι ότου….η διοίκηση της Εθνικής άλλαξε στρατηγική και άρχισε να αλληλοσπαράσσεται.
Ερωτούμε είναι ενωμένη η διοίκηση της Εθνικής γιατί έχουμε πολλές πληροφορίες που αναφέρουν ότι άλλο στρατόπεδο ο Τουρκολιάς άλλο στρατόπεδο ο Χριστοδούλου.
Ο Τουρκολιάς ο CEO της Εθνικής εσχάτως επιδεικνύει άψογη συμπεριφορά και ίσως να καταλαβαίνουν στην Εθνική ότι οι κόντρες με τρίτους δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Όμως η ουσία δεν αλλάζει πόσο ορθό είναι μια διοίκηση τράπεζας με ενεργητικό 110 δισεκ. να ενημερώνει τους επενδυτές ότι δεν θα υλοποιήσει αμκ και σε διάστημα 20 ημερών να αυτοαναιρείται;

Υποσημείωση

Γράφουμε το 5% των όσων γνωρίζουμε γύρω από αυτό το παρασκήνιο.
Ως bankingnews.gr επειδή είχαμε ξεκάθαρη θέση, τονίζαμε ότι η Εθνική υποχρεωτικά πρέπει να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου θα στηρίξουμε την αύξηση που την θεωρούμε επιβεβλημένη.
Όμως εμείς δεν τρώμε κουτόχορτο…..κάποια στιγμή η διοίκηση της Εθνικής πρέπει να μας πει προς τι τόσες παλινωδίες σε θέματα στρατηγικής.....

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση, 23:12, 13 Απριλίου 2014

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης