Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο νόμος με τον οποίο θα υλοποιηθεί η ΑΜΚ της Εθνικής η αιτία της εμπλοκής στο ΤΧΣ - Ποιες οι διαφορές του 2190 και του 3864;

Ο νόμος με τον οποίο θα υλοποιηθεί η ΑΜΚ της Εθνικής η αιτία της εμπλοκής στο ΤΧΣ -  Ποιες οι διαφορές του 2190 και του 3864;
Ο νόμος 3864 δηλαδή ο νέος νόμος για τις τράπεζες, υποχρεώνει την Εθνική να πουλήσει θυγατρικές για να βρει κεφάλαια
Με ποιο νόμο θα ανακεφαλαιοποιηθεί η Εθνική τράπεζα;
Το ερώτημα αυτό δεν τίθεται τυχαία καθώς...ο νόμος αποτελεί την αιτία της εμπλοκής που έχει υπάρξει στο ΤΧΣ το οποίο χθες καταψήφισε την πρόταση της αύξησης κεφαλαίου.
Πραγματικά μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ο νέος νόμος για τις τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δηλαδή τον νόμο 3864….έγινε σήριαλ για να θεσπιστεί και ψηφιστεί και τελικώς μόνο μια τράπεζα να τον χρησιμοποιεί η Eurobank.
Η περίπτωση της ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής δεν εμπίπτει στον νόμο 2190 κατά την άποψη μας και νομικών αλλά στον νόμο 3864.
Ωστόσο η Εθνική θέλει να υλοποιήσει την αμκ με τον νόμο 2190.
Τι ακριβώς συμβαίνει;
«Αν το ΤΧΣ απεμπολήσει τα δικαιώματα του να συμμετάσχει σε μια αμκ με ευνοϊκότερους όρους άπαξ και η τιμή της νέας αύξησης θα υλοποιηθεί σε τιμή πολύ χαμηλότερη της προηγούμενης εγείρεται ή όχι θέμα;» αναφέρει έγκριτος νομικός στο banking;
Θα σκεφθείτε οι περισσότεροι και ποια η διαφορά του 2190 με τον νόμο 3864.
Η διαφορά κρύβεται σε ουσιώδεις λεπτομέρειες.
Αν η Εθνική υλοποιούσε την αμκ με βάση τον νόμο 3864 τον νέο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα υποχρεωνόταν – προσέξτε θα υποχρεωνόταν – να πουλήσει το 100% της Finansbank.
Για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη που θα καθιστούσε την Εθνική….την μικρότερη τράπεζα στην Ελλάδα μεταξύ των συστημικών έχει πιέσει η Εθνική να ανακεφαλαιοποιηθεί με τον νόμο 2190 και όχι με τον νόμο 3864.
Δηλαδή ο ιδιώτης μέτοχος, το θύμα θα υποστεί dilution 40%  μην πουλήσει την Finansbank η Εθνική τράπεζα.

Τι αναφέρει ο νόμος 3864….ο νέος νόμος για τις τράπεζες

«Στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, ή το τροποποιημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης, απαριθμούνται τα είδη των μέτρων άντλησης κεφαλαίου ή περιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών που πρόκειται να αναληφθούν από το πιστωτικό ίδρυμα, ο χρόνος λήψης και η διάρκεια του κάθε μέτρου καθώς και η αναμενόμενη επίδραση αυτού στο κεφαλαιακό έλλειμμα του πιστωτικού ιδρύματος, με στόχο την ελαχιστοποίηση της ανάγκης για παροχή κρατικής ενίσχυσης από το Ταμείο. Τα ως άνω μέτρα μπορούν να συνίστανται , μεταξύ άλλων, στα εξής:

α.    μη διανομή κερδών,  
β.    αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του πιστωτικού ιδρύματος,
γ.    πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού και χαρτοφυλακίων ή κλάδων δραστηριότητας για την άντληση κεφαλαίων,
δ.    πράξεις μεταβίβασης κινδύνου ή τιτλοποίησης χαρτοφυλακίων,
ε.    πράξεις διαχείρισης παθητικού, συμπεριλαμβανομένων εθελοντικών μετατροπών τίτλων υβριδικού κεφαλαίου και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης σε τίτλους που προσμετρώνται στα ίδια κεφάλαια κατηγορίας 1 του πιστωτικού ιδρύματος, οι οποίες θα πρέπει να συμβάλλουν στη δημιουργία κεφαλαίων κατά 100 %, αν οι κεφαλαιακές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν πλήρως,  στ.    καταγραφή των τίτλων ή υποχρεώσεων επί των οποίων δύναται να επιβληθούν τα υποχρεωτικά μέτρα του άρθρου 6α καθώς και τις διαδικασίες που θα πρέπει να εφαρμοστούν ώστε το πιστωτικό ίδρυμα να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του άρθρου 6α.
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης, αρχικό ή τροποποιημένο, πρέπει  ακόμα να περιγράφει, υπό το πρίσμα συντηρητικών εκτιμήσεων, με ποιο τρόπο το πιστωτικό ίδρυμα θα παραμείνει βιώσιμο για τα επόμενα τρία (3) έως πέντε (5) έτη»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης