Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κύπρος - Πολιτικές και εποπτικές ευθύνες για την οικονομική καταστροφή - Στο στόχαστρο ο πρώην διοικητής της ΚτΚ, Χρ. Χριστοδούλου

tags :
Κύπρος - Πολιτικές και εποπτικές ευθύνες για την οικονομική καταστροφή - Στο στόχαστρο ο πρώην διοικητής της ΚτΚ, Χρ. Χριστοδούλου
H αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, θεωρείται κρίσιμη, καθώς θα διαμορφώσει το τελικό κείμενο της έκθεσής της για την κατάρρευση της οικονομίας
Ευθύνες σε πολιτικό και εποπτικό επίπεδο, εντοπίζει η έκθεση των 500 σελίδων που έχει ετοιμάσει η επιτροπή θεσμών της κυπριακής βουλής για την οικονομική καταστροφή, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της επιτροπής θεσμών Δημήτρης Συλλούρης.
Ειδικότερα, ο Δ. Συλλούρης αναφέρθηκε στο όνομα του πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας Κύπρου και πρώην υπουργού Εσωτερικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ως του πολιτικού προσώπου, ο οποίος φέρεται να έλαβε ποσό 1 εκατ. ευρώ από την εταιρεία Focus Maritime.
H αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, θεωρείται κρίσιμη, καθώς θα διαμορφώσει το τελικό κείμενο της έκθεσής της για την κατάρρευση της οικονομίας. Η έκθεση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 6 Μαΐου.
Ωστόσο, ο Δ. Συλλούρης, ενώ έκανε αναφορά και εμπλοκή κομμάτων σε αυτή τη διαδρομή χρημάτων, πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι δεν μπορούσε να κατονομάσει κόμματα, καθώς ουδείς, όπως είπε, ανέφερε ονόματα κομμάτων που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδρομή, στο πλαίσιο της εξέτασης του επίμαχου θέματος εντός της επιτροπής θεσμών, όπως μεταδίδει το Stockwatch.
Ερωτηθείς αν από τα συμπεράσματα της έρευνας θα φαίνεται ποιοι ευθύνονται για την οικονομική καταστροφή, ο πρόεδρος της επιτροπής θεσμών είπε ότι προκύπτουν μέσα από την έρευνα πολιτικές ευθύνες.
Διαπιστώνονται, πρόσθεσε, ευθύνες εποπτικών αρχών και διοικητικών συμβουλίων τραπεζών σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και οικονομικών καταστάσεων.

Η αμαρτωλή διαδρομή των χρημάτων
Ο κ. Συλλούρης ισχυρίστηκε ότι από τα συμπεράσματα της έκθεσης διαπιστώνεται διαδρομή χρημάτων από συγκεκριμένη εταιρεία. Και το κεφάλαιο αυτό είναι τεράστιο και θα πρέπει, τόνισε, να διερευνηθεί. «Διότι αν ενδιατρίψεις κανείς σε αυτό το κεφάλαιο θα δει ότι η εταιρεία Focus έχει δώσει λεφτά σε κόμματα, σε πολιτικούς, δημοσιογράφο και άλλους».
«Το θέμα αυτό δεν θα πρέπει να μείνει εδώ», επεσήμανε ο κ. Συλλούρης, ενώ ρωτήθηκε αν αν υπονοεί ως πολιτικό τον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας και υπουργό εσωτερικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου.
«Είναι ο πολιτικός που αναφέρεται στην έκθεση» επιβεβαίωσε ο κ. Συλλούρης.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα ονόματα των κομμάτων δεν καταγράφονται στην έκθεση, γιατί, όπως υποστήριξε, δεν κατατέθηκαν επίσημα ενώπιον της επιτροπής ονόματα κομμάτων.
Σε παρατήρηση πως η επιτροπή θεσμών γνωρίζει για διαδρομή χρημάτων και δια μέσω κομμάτων εφόσον δεν κατατέθηκαν ονόματα πολιτικών δυνάμεων, ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε σε ανεπίσημη πληροφόρηση που είχε ως μέλος του κοινοβουλίου. Μέσα από αυτά τα ερωτήματα, είπε, που υποβλήθηκαν από τον ίδιο τα επιβεβαίωσε, χωρίς όμως ισχυρό τεκμήριο.
«Έχω αυτά τα στοιχεία αλλά είναι ανεπίσημα» υποστήριξε ο κ. Συλλούρης σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να τα βγάλει στη δημοσιότητα αλλά κι ούτε να τα χρησιμοποιήσει.
Πρόσθεσε ότι για να μπορέσουν οι αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν παρακάτω, οφείλει η νομική υπηρεσία και η ΜΟΚΑΣ, να διενεργήσουν έρευνα σε αυτή την εταιρεία ώστε να συγκεντρωθούν ακλόνητα στοιχεία αν υπήρξε ή όχι διαδρομή χρημάτων μέσω κομμάτων.
Η επικεφαλής της μονάδας καταπολέμησης αδικημάτων συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) Εύα Παπακυριακού, σε παρέμβαση της στο κρατικό ραδιόφωνο, με αφορμή αναφορές του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής θεσμών Δημήτρη Συλλούρη, επιβεβαίωσε τα περί καταγγελιών διαδρομής χρημάτων από την εταιρεία Focus.
Η ίδια διευκρίνισε ότι όλα τα στοιχεία που ήρθαν σε γνώση της ΜΟΚΑΣ κατατέθηκαν καθηκόντως στον γενικό εισαγγελέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης