Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Εθνική μονίμως χαλάει το κλίμα στην οικονομία – Μονίμως ζητάει την παρέμβαση της κυβέρνησης για να ξελασπώσει η διοίκηση – Άφαντη η ΕΚ

Η Εθνική μονίμως χαλάει το κλίμα στην οικονομία – Μονίμως ζητάει την παρέμβαση της κυβέρνησης για να ξελασπώσει η διοίκηση – Άφαντη η ΕΚ
H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν μπορεί να αγνοήσει την σκανδαλώδη περίπτωση της Εθνικής τράπεζας....
Η Εθνική τράπεζα μονίμως χαλάει το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο και την οικονομία, αποδεικνύοντας ότι είναι αδύναμος κρίκος καθώς διαθέτει αδύναμη διοίκηση.
Μετά το ναυάγιο του deal Εθνικής με Eurobank λόγω της DGCom και της Τρόικα η Εθνική ζήτησε την στήριξη της κυβέρνησης του ελληνικού κράτους για να απορροφήσει τους κραδασμούς.
Το deal ναυάγησε και η Εθνική ζήτησε στήριξη.
Στην αύξηση κεφαλαίου του 2013 η διοίκηση της Εθνικής ζήτησε την στήριξη της κυβέρνησης για να καλυφθεί ο στόχος του 10% στην αμκ των 9,75 δισεκ.
Χρειάστηκε η παρέμβαση του Σαμαρά του έλληνα πρωθυπουργού, του προέδρου της Δημοκρατίας του Κ.Παπούλια και μητροπολιτών για να μπορέσει να συγκεντρώσει 1,07 δισεκ. στα 4,29 ευρώ η Εθνική.
Φθάσαμε στο 2014, 16 Απριλίου του 2014 και πάλι με επίκεντρο την Εθνική έχει χαλάσει το κλίμα στο χρηματιστήριο και την οικονομία, ενώ η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής έφερε σε σύγκρουση το ΤΧΣ.
Η Εθνική έχει καταστεί μόνιμο πρόβλημα του συστήματος και αυτό αποτελεί τροχοπέδη στα σχέδια Σαμαρά, με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας.
Δεν μπορεί μονίμως η Εθνική να είναι πρόβλημα.

Που είναι η άφαντη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;

Αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν παρέμβει στην περίπτωση της Εθνικής θα καταστεί αναξιόπιστος θεσμός.
Ερωτούμε στις 20 Μαρτίου η διοίκηση της Εθνικής δήλωσε ή όχι ότι δεν θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου;
Στις 10 Απριλίου μέχρι και σήμερα που σέρνεται το σχέδιο της αύξησης κεφαλαίου έως 2,5 δισεκ. της Εθνικής, η τράπεζα έχει αυτοαναιρεθεί ναι ή όχι;
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αν δεν παρέμβει να ζητήσει εξηγήσεις από την διοίκηση της Εθνικής θα σημαίνει ότι δεν κάνει την δουλειά της και ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μετόχων.
Πως η Εθνική μέσα σε 20 ημέρες αυτοαναιρέθηκε, παγιδεύοντας πολλούς μετόχους - επενδυτές επειδή πίστεψαν ότι δεν θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου;

Υποσημείωση

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ Μποτόπουλος θα παρέμβει ή όχι;
Θα ασκήσει τα καθήκοντα του ως πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής που ονομάζεται Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και υπάρχει για να προστατεύει τα δικαιώματα των μετόχων ναι ή όχι;

Η επιστολή μετόχου της Εθνικής που δημοσίευσε στις 15 Απριλίου το bankingnews.gr

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα προστατέψει τα συμφέροντα των μετόχων ή θα κωφεύει προκλητικά όπως στην περίπτωση της Εθνικής

Επιστολή μετόχου που ζητάει εξηγήσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Λάβαμε επιστολή από αναγνώστη του bankingnews.gr και μέτοχο της Εθνικής τράπεζας.
Τα επιχειρήματα που επικαλείται ο μέτοχος της Εθνικής δυστυχώς δεν μπορούν να απαντηθούν.
Η παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πρέπει να είναι ξεκάθαρη και να ζητήσει εξηγήσεις από την Εθνική για την αύξηση κεφαλαίου.

Κύριε Λεωτσάκο
Με δεδομένη την ενασχόληση σας με τις τράπεζες και το χρηματιστήριο θα ήθελα να σας περιγράψω την ιδιαίτερα δυσχερή θέση στην οποία βρίσκομαι.
Μετά την ανακοίνωση των stress tests και την αναγνώριση στην Εθνική τράπεζα κεφαλαιακών αναγκών 2,18 δισεκ. ευρώ και όντας μέτοχος από την προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου στα 4,29 ευρώ σοκαρίστηκα.
Σκέφτηκα πάλι θα μας ζητάνε λεφτά.
Διαβάζοντας το site σας έβλεπα να υπερτονίζεται την αναγκαιότητα της αύξησης κεφαλαίου για την Εθνική.
Όμως η Εθνική τράπεζα διάψευσε τα σενάρια για αύξηση κεφαλαίου και όντως στις 20 Μαρτίου την ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων χρήσης 2013 ανέφερε ότι θα ανακεφαλαιοποιηθεί χωρίς αύξηση κεφαλαίου.
Στις 21 Μαρτίου και επηρεασμένος από τις διαβεβαιώσεις της Εθνικής αγόρασα μετοχές κοντά στα 4,20 ευρώ.
Έκτοτε η μετοχή κατρακύλησε με αποκορύφωμα το διήμερο 11 και 14 Απριλίου όταν διέρρευσε ότι η Εθνική θα υλοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Αγόρασα στα 4,20 ευρώ, επηρεασμένος από τις θετικές εκθέσεις τύπου Deutsche bank και προφανώς αγνόησα τις δικές σας επισημάνσεις ότι η Εθνική θα υποχρεωθεί να υλοποιήσει αύξηση ειδάλλως θα απορριφθεί το πλάνο ανακεφαλαιοποίησης της που θα είχε ανακοινωθεί ότι θα κατατεθεί στις 15 Απριλίου.
Η μετοχή από τα 4,20 ευρώ βρέθηκε στα 3,26 ευρώ και από ότι διαβάζουμε η τιμή της νέας αυξήσεως κεφαλαίου θα είναι 2,5 με 2,6 ευρώ.
Ο μέτοχος ρίσκαρα και έχασα ίσως πουν πολλοί αλλά σας ερωτώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν θα έπρεπε να με προστατέψει για παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού.
Πως η τράπεζα αυτοαναιρέθηκε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν πράττει τα δέοντα;

Με εκτίμηση
Μανώλης Γεράσιμος Μηλαράκης

Η απάντηση του www.bankingnews.gr

Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι η διοίκηση της Εθνικής έχει υποπέσει σε μείζονος σημασίας ατόπημα.
Καμία αμφιβολία επ΄ αυτού.
Δεν μπορώ να δεχτώ το επιχείρημα ότι η τράπεζα, σκόπιμα παραπλάνησε τους επενδυτές αλλά σίγουρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να ρωτήσει την διοίκηση της Εθνικής και να επιβάλλει πρόστιμα πως μέσα σε 20 ημέρες άλλαξε τόσο ριζικά την στρατηγική της.
Το bankingnews.gr ήμασταν το μόνο οικονομικό μέσο ενημέρωσης που είχε προειδοποιήσει για το φιάσκο.
Η διοίκηση της Εθνικής έχει ευθύνες και θα πρέπει να δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις γιατί μέσα σε 20 ημέρες έκανε στροφή 180 μοιρών.
Θα αναμένουμε παρέμβαση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κωφεύσει για το θέμα αυτό και αποδειχθεί τότε θα είναι ξεκάθαρα αναξιόπιστος θεσμός.
Ευελπιστούμε ότι θα πράξουν τα δέοντα όπως αναφέρετε και εσείς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης